Biserica şi comunicarea modernă

Biserica şi comunicarea modernă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Misionarul creştin nu are voie să transmită păreri personale *

„Mesajul credinţei împărtăşit prin mijloacele moderne de  comunicare” a fost tema unei întâlniri care s-a desfăşurat recent la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, sub preşedinţia Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”.

Participanţii au subliniat rolul Bisericii Drepmăritoare în lumea de astăzi şi necesitatea ca mesajul Sfintei Scripturi să ajungă nedistorsionat la inimile creştinilor, dar şi la ale celor străini de  Hristos.

S-a spus că Slujirea mediatică prin mijloace moderne de comunicare ale Patriarhiei Ortodoxe Române - în concret, Agenţia de Presă Basilica, Radioul şi Televiziunea Trinitas - este o continuarea a slujirii preoţeşti din Biserică. 

Aceste mijloace moderne de comunicare sunt necesare astăzi, pentru că lumea noastră secularizată este într-o continuă schimbare şi informaţia se transmite cu mijloace ultramoderne, însă cu câteva condiţii.

„Să continue apostolatul creştin, să nu distorsioneze mesajul Evangheliei şi să contribuie la păstrarea unităţii Bisericii”, sublinia părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal pe probleme de mass-media şi comunicare.

S-a mai subliniat că Biserica are nevoie de mijloacele moderne de comunicare, pentru a transmite învăţătura Mântuitorului nealterată, dar şi pentru a „apăra dreapta credinţă de atacurile prozelitiste” (pr. Marius Lepădatu).

Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că „originalul (omul) care nu mai ţine seamă de Tradiţia Sfinţilor Apostoli şi de învăţătura Sfinţilor Părinţi se numeşte eretic; libertatea ortodoxă în Teologie este mare, limita ei este erezia şi excomunicarea din Biserică”.

De aceea, pentru a nu distorsiona, pentru a nu altera dogma şi învăţătura Bisericii este nevoie de multă responsabilitate pentru cuvântul public.

„Misionarul creştin care lucrează în mass-media nu are voie să transmită opinii personale, ci mai întâi credinţa Bisericii. Acelaşi lucru este valabil şi pentru predică. Noi nu transmitem îndoieli, ci transmitem certitudini ale credinţei, noi nu transmitem opinii personale, ci gândirea în comuniune cu Sfinţii Apostoli, cu Sfinţii Părinţi”.

Aceleaşi condiţii trebuie respectate de ziariştii din întreg spaţiul românesc din mediul mediatic laic, să zicem, care - în cunoştinţă de cauză sau nu - reflectă fapte despre slujitorii Bisericii, uneori la mare distanţă de adevărul din Biserica  în care s-au născut.

Citit 1207 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.