Pensia nu face casă bună cu salariul

Pensia nu face casă bună cu salariul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Între 10 şi 25 decembrie, pensionarii gălăţeni care lucrează pentru stat trebuie să aleagă: ori pensia, ori salariul * Doar în cazul în care ambele venituri nu cumulează 1.693 lei, pensionarii nu vor mai fi obligaţi să aleagă *

Gălăţenii care primesc şi pensie şi salariu de la stat au obligaţia ca, în perioada 10-25 decembrie a.c. să se adreseze Casei Judeţene de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CJPAS) şi să opteze în scris între suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii (dacă aceasta le aduce venituri) şi încetarea raporturilor de muncă.

Potrivit comunicatului remis redacţiei de către CJPAS Galaţi, sunt vizaţi de această lege „pensionarii care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, unui raport de serviciu sau în baza unui act de numire în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale sau regiilor autonome, societăţilor/companiilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat ori de o entitate administrativ-teritorială”. 

Dacă veniturile nete obţinute din cumulul pensie-salariu nu depăşesc 1.693 lei, pensionarii nu vor mai fi nevoiţi să opteze, considerându-se probabil că bugetul nu este împovărat de aceste cheltuieli.

Totuşi, în cazul în care veniturile sunt mai mari, iar pensionarul nu optează în scris pentru pensie sau salariu până la data stabilită, vor înceta de drept raporturile de muncă ale acestuia. Dacă însă acesta alege să primească în continuare salariul, plata pensiei sale va înceta începând cu luna următoare exprimării în scris a opţiunii.

Citit 1605 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.