Ce sigure şi civilizate au devenit caşcarabetele!

Ce sigure şi civilizate au devenit caşcarabetele!
Nereguli sub media pe ţară, la transportul de persoane
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Dacă ar fi să dăm crezare rezultatelor pe care poliţiştii rutieri le-au contabilizat vreme de trei luni, cât au intensificat controalele în domeniul transportului de persoane, Galaţiul este un mic "El-Dorado" al mersului cu caşcarabeta. Doar două nereguli au fost constatate în judeţ, în vreme ce, la nivel naţional, au fost aplicate peste o mie de sancţiuni.

Transportul de persoane cu autobuzele, dar mai frecvent cu celebrele maxi-taxi care fac curse interjudeţene a fost trecut prin ciur şi dârmon în cursul verii, în perioada 9 iunie - 9 septembrie poliţiştii rutieri concentrându-se pe supravegherea modului în care privaţii se ocupă de siguranţa maşinilor, a călătorilor şi a bunurilor acestora. Peste 9.600 de vehicule au fost verificate în toată ţara, peste 900 dintre acestea fiind microbuze şi autocare care asigurau transporturi de copii, îndeosebi în tabere sau excursii. O mică parte dintre aceste verificări s-au făcut şi pe raza judeţului Galaţi, unde numărul a fost, desigur, incomparabil mai mic, ca să nu mai punem la socoteală constatările ce duc la concluzia că, la noi, călătorii nu mai stau în picioare, şoferii au toate actele în regulă, nu consumă alcool, iar maşinile sunt în perfectă stare de funcţionare!

"În judeţul Galaţi, în perioada menţionată, au fost verificate 69 de vehicule destinate transportului de persoane, la care s-au adăugat 11 vehicule desinate transporturilor de copii. Au fost constatate două contravenţii, respectiv lipsa centurii de siguranţă, pentru care s-au aplicat sancţiuni", ne-a precizat comisarul-şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Alcool, centuri şi călători în picioare

Cu totul altfel a stat realitatea consemnată în celelalte judeţe, unde s-au făcut verificări în trafic. În maşinile care transportau călători pe distanţe mai lungi sau mai scurte, poliţiştii au descoperit de nu mai puţin de 122 de ori situaţii în care capacitatea vehiculelor era cu mult depăşită de numărul de călători, înghesuiţi ca sardelele şi expuşi la riscuri enorme de accidentare. 13 şoferi au fost prinşi în stare de ebrietate, agenţii fiind nevoiţi să întrerupă pe loc cursele până la preluarea maşinilor de conducători auto aflaţi în deplinătatea facultăţilor fizice şi psihice pentru a şofa. Lipsa centurii de siguranţă a adus amenzi pentru 950 de şoferi, dar şi pentru 104 pasageri. Potrivit datelor centralizate de Poliţia Română, prin Direcţia Poliţiei Rutiere, şapte dintre vehiculele controlate nu aveau nici măcar poliţă RCA. 47 de şoferi au rămas fără permisele de conducere, iar 84 fără certificatele de înmatriculare.

Motivul pentru care vara lui 2018 a fost una fierbinte pentru transportatorii de persoane a fost unul cât se poate de real şi dureros: în primul semestru, în România au avut loc 48 de accidente rutiere grave, produse exclusiv din vina şoferilor acestor mijloace de transport. În urma acestor evenimente, şi-au pierdut viaţa 14 persoane, 44 au fost grav rănite, în timp ce 39 au scăpat cu leziuni uşoare.

Citit 6694 ori Ultima modificare Joi, 04 Octombrie 2018 00:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.