Proprietarii din două scări de bloc riscă evacuarea. Situaţie tot mai alarmantă în jurul fisurilor din Mazepa
Foto: Iulia Kelt

Proprietarii din două scări de bloc riscă evacuarea. Situaţie tot mai alarmantă în jurul fisurilor din Mazepa
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Fisurile care au apărut în urmă cu câteva zile în jurul blocurilor R 2 şi B8 din Mazepa 1 se lărgesc văzând cu ochii, la fel ca şi crăpăturile care brăzdează, de sus până jos, zidurile celui de-al doilea imobil. În zonă încă se forează, iar autorităţile nu ştiu, deocamdată, cauza. Unii proprietari au început deja să se mute.

Starea de spirit din zona unde nişte crăpături uriaşe au înflorit în ultima săptămână este tot mai tensionată şi a devenit de-a dreptul alarmantă nu doar din cauză că fisurile se măresc pe zi ce trece, dar şi pentru că autorităţile au început deja să le pună în vedere proprietarilor de la blocul B8 că vor face anchete sociale ca să vadă dacă imobilul mai poate fi locuit fără riscuri majore. Două scări ale blocului, cele mai apropiate de locul unde au fost făcute lucrări de Apă-Canal, care a avut de reparat o avarie la conducta care alimentează cartierul, sunt vizate. 20 de apartamente sunt pe lista celor de la Primărie, proprietarii fiind înştiinţaţi, la începutul acestei săptămâni, că urmează ca locuinţele, unde au apărut crăpături în grinzi şi în pereţi, să fie evaluate. 

"Primăria municipiului Galați a demarat anchete sociale prin Direcţia de Asistenţă Socială. Scopul acestora este de a identifica nevoile cetăţenilor care locuiesc în cele două scări ale blocului B8 privind o eventuală mutare, în cazul în care va fi necesar. Dacă situaţia din teren, ce va fi relevată în urma expertizei care se efectuează în prezent, va arăta că este necesară o mutare a cetăţenilor care locuiesc aici, trebuie să existe o bază de date privind numărul de persoane, starea de sănătate, dacă există sau nu persoane cu dizabilităţi, care ar avea nevoie de o locuinţă de necesitate", se arată în punctul de vedere al Primăriei Galaţi, dat publicităţii joi, 11 octombrie.

Mutaţi, dar unde?

Cea mai vehiculată ipoteză privind locaţia unde ar putea fi mutaţi proprietarii de la B8, în cazul în care situaţia o va impune, este blocul M 11, cu locuinţe sociale, din Micro 17. Cel puţin asta a ajuns la urechile oamenilor, care nu sunt foarte încântaţi să plece din centru, unde stau chiar mai bine de cinci decenii, la periferie. În plus, sunt sceptici în privinţa termenului cât vor trebui să stea departe de casele lor şi a condiţiilor în care vor fi nevoiţi să trăiască, mai ales că mulţi sunt în vârstă. 

"Aseară (n.r. miercuri) am fost anunţaţi că s-a făcut inventarierea apartamentelor şi că va trebui să ne mutăm, în Micro 17. Nu pot să spun acum dacă îmi convine sau nu, poate nu o să fie cazul, o să analizeze până vor lua o hotărâre definitivă. Mai am curaj să stau în casa mea acum. Nu ni s-a explicat ce presupune mutarea, sunt doar zvonuri, că ar dura un an - un an şi jumătate. Dacă va fi un pericol, dacă se decide asta, o să plecăm", ne-a spus Virgil Anton, proprietarul unui apartament de la etajul I.

Vecina sa de palier, Alla Viliavskaia, are 84 de ani şi locuieşte în acest bloc de când a fost construit, din 1966. Un bloc cum s-au făcut majoritatea în acele vremuri în Galaţi, doar cu subsol tehnic. Acum este singură în apartamentul în care, de la o zi la alta, crăpăturile din pereţi se extind tot mai mult, iar uşile de la camere nu se mai închid. 

"Am zis că, dacă e să mă mut, voi pleca ultima. Nu vreau să mă mut. Deocamdată nu ştim în ce măsură e blocul în pericol, dacă vom mai avea utilităţi, dacă nu cumva se va putea repara cu noi aici. Eu îl aştept pe fiul meu să vină şi o să văd ce o să fac. Nu ştiu ce condiţii am avea în acele garsoniere unde spun ei că vor să ne mute. Ce facem cu lucrurile noastre, de care avem nevoie? Unde duc eu toate astea?", se întreabă doamna Alla. În timp ce vârstnicii care locuiesc în bloc trăgeau joi, 11 octombrie, speranţa să poate nu va fi nevoie să îşi părăsească apartamentele, alţi vecini deja se mutau. Dintr-un apartament de la etajul al doilea, câteva echipe de muncitori deja cărau mobile şi electrocasnice, proprietarul găsindu-şi, probabil, pe cont propriu, o soluţie ca să evite evacuarea forţată. Unde vor ajunge oamenii, dacă vor fi nevoiţi să plece o perioadă, nu se ştie, la fel ca şi cauza acestei situaţii ce va fi aflată abia după ce în zonă vor fi finalizate forajele. 

"Se caută soluţii pentru spaţii ce ar putea deveni, pentru o perioadă determinată de timp, locuinţe de necesitate. În felul acesta, se scurtează considerabil timpii de așteptare în cazul în care expertiza va arăta că aceste acțiuni sunt necesare", mai precizează Primăria Galaţi în documentul citat.

CITEȘTE ȘI: O fisură din Mazepa 1 i-a pus pe jar pe locatari şi edili

Citit 13467 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Octombrie 2018 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.