Când graba strică socoteala. Număraţi cu atenţie banii când primiţi pensia!

Când graba strică socoteala. Număraţi cu atenţie banii când primiţi pensia!
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
Poştaşul o fi sunând el întotdeauna de două ori, dar cel care primeşte pensia de la el ar trebui să numere banii măcar o dată. S-ar evita astfel situaţii de genul celei pe care v-o prezentăm mai jos.  

O gălăţeancă pensionată pe caz de boală spune că a primit de la poştăriţă cu 90 de lei mai puţin din pensia de 670 de lei care i se cuvenea. Femeia recunoaşte că nu a numărat banii de faţă cu poştăriţa în momentul în care i-a primit, ci puţin mai târziu. De partea cealaltă, poştăriţa spune că a verificat gestiunea la sfârşitul programului, la sediu, după ce a terminat de împărţit toţi banii şi că nu i-a ieşit nicio sumă în plus. Declaraţia factorului poştal este susţinută şi de conducerea Companiei Naţionale Poşta Română, printr-un comunicat remis redacţiei noastre.

„Erau foarte multe bancnote de 1 şi 5 lei”

„În octombrie 2018, am primit pensia de boală de la poştăriţă. Menţionez că nu era poştăriţa care venea de obicei, ci una nouă, deoarece poştăriţa noastră era în concediu. Menţionez că mi-a dat pensia fără 90 de lei. A fost greşeala mea că nu i-am numărat deoarece erau foarte multe bancnote de 1 şi 5 lei şi nu voiam să o fac să aştepte, pentru că ştiam că are mult de umblat. După ce a ieşit de la vecina mea de la etajul 2, am strigat-o şi i-am spus că trebuie să-mi mai dea 90 de lei. A spus că nu poate să-mi dea banii care lipsesc, deoarece ne-am dus cu ei în casă şi nu are încredere. Am vorbit cu şefa dânsei la telefon şi ea ne-a spus că o să numere banii la sfârşitul programului, la sediu, şi o să vadă dacă ies 90 de lei în plus (banii mei). M-a sunat la ora 16,30 şi a spus că nu i-a ieşit în plus niciun ban. Am rămas cu 90 de lei pierduţi din pensia de boală de 670 de lei, iar 90 de lei pentru mine înseamnă mult. Ştiu că nu o să mai primesc banii înapoi, dar vreau ca nimeni să nu mai păţească ce am păţit eu”, ne-a spus gălăţeanca Gabriela Budescu.

Poşta Română: „O angajată-model”

„Viaţa liberă” a solicitat punctul de vedere al conducerii companiei Poşta Română referitor la acest subiect, care a venit nesperat de repede. Iată-l: „Factorul poştal care a avut în cursa de distribuire pensia doamnei Budescu Gabriela i-a achitat acesteia drepturile băneşti, astfel: 100x5=500 lei; 100x1=100 lei; 7x10=70 lei; 1x1=1 leu; total: 671 lei. La scurt timp după ce s-a efectuat achitarea, iar factorul a distribuit o altă pensie la un etaj superior din acelaşi imobil, doamna Budescu a abordat-o susţinând că din pachetul de 5 lei, pe care il primise, lipsesc 91 de lei. Factorul i-a explicat că nu este posibil, deoarece bancnota de 1 leu nu face parte din pachetul de 100 buc. de 5 lei, iar dacă ar fi lipsit 18 bancnote de 5 lei din pachet (contravaloarea a 90 de lei), pachetul ar fi avut banderola slăbită, aceasta observându-se foarte uşor. Ulterior, doamna Budescu şi-a schimbat declaraţia şi a susţinut că lipsesc 7 bancnote de 10 lei (adică fracţia).

Factorul poştal a sunat, pe loc, oficiantul superior de serviciu solicitând îndrumare, în prezenţa doamnei Budescu. Oficiantul superior i-a transmis atât doamnei Budescu, cât şi mamei acesteia (aşa cum s-a prezentat, când a intervenit în discuţia telefonică) că, în momentul în care factorul va ajunge la sediul oficiului poştal, i se va verifica gestiunea şi vor primi un răspuns oficial la acuzaţia lor. După verificarea gestiunii s-a constatat că factorul poştal nu avea asupra lui plus de gestiune, informaţie pe care a primit-o şi dna Budescu.

Precizăm că dna Budescu a recunoscut faptul că nu a numărat banii în prezenţa factorului poştal. Astfel, angajata Poştei Române, care este o angajată-model şi care nu a mai făcut probleme până acum, nu poate fi acuzată de furt, atât timp cât clienta nu a verificat suma primită de faţă cu aceasta, aşa cum ar fi normal, iar aceasta nu a avut asupra ei niciun surplus de bani”.

Concluzia care poate fi trasă după acest caz este una singură: cel mai bine este să număraţi banii cu atenţie atunci când îi primiţi, de faţă cu factorul poştal care vi-i aduce. Durează un pic mai mult, dar vă scuteşte de astfel de neînţelegeri care ar putea apărea ulterior. O nedumerire mai avem, totuşi: în condiţiile în care toţi operatorii economici se plâng de lipsa bancnotelor mici de pe piaţă, cum de plăteşte Poşta Română pensiile doar în asemenea bancnote?

Citit 7339 ori Ultima modificare Luni, 05 Noiembrie 2018 10:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.