Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
3 comentarii

Ziua Armistiţiului din 11 Noiembrie, antecamera Păcii Mondiale de după „Marele Război”, a fost marcată la Galaţi, în prezenţa unor înalte autorităţi diplomatice franceze, vineri 2 noiembrie, oraşul nostru fiind astfel primul onorat într-un periplu-evocare prin oraşele în ale căror ţintirimuri odihnesc eroi francezi căzuţi „pour la cause du droit et de la civilisation”, pe pământ românesc. Şi pentru că tot am  fost aleşi să începem noi primii, am fost nevoiţi să începem… mai târziu, lungile drumuri româneşti ţinând Galaţiul la respect chiar şi în momente oficiale. A fost destulă lume în Careul Militar Francez de la Cimitirul Eternitatea, mulţi tineri şi copii, autorităţi judeţene şi locale – prefectul, county managerul, ambii viceprimari, funcţionari publici –  militari din Garnizoană, asociaţii de voluntari. Primul a sosit, cu precizie englezească, ca şi anul trecut, ataşatul militar al Apărării franceze pentru România, Republica Moldova şi Bulgaria, un uriaş care aduce cu generalul Berthelot, cu o impozantă mustaţă imperială şi vorbă bonomă, care, admiţând comparaţia cu Berthelot, a admis cu umor şi că îi place, ca şi vestitului general, vinul. Să ne înţelegem: au urmat momente de cuvenită emoţie oficială, cu speach-uri de suflet – au păşit la microfon prof. Mărioara Popa, preşedinta Fundaţiei IKON, fondatoare şi organizatoare a evenimentului, Excelenţa Sa doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Republicii franceze în România din iunie 2017, prefectul Dorin Otrocol, viceprimarul Cristian Sorin Enache, au urmat depuneri de coroane, din partea Ambasadei, a administraţiilor judeţene şi municipale, de la şcoli din oraş sau din judeţ, chiar flori depuse de ghighilici de copii pe monumentele funerare ale soldaţilor francezi creştini sau musulmani veniţi din Algeria, totul amintindu-se sacrificiile totale ale străbunicilor noştri, însă atmosfera a fost atât de prietenoasă, încât parcă nu v-aş oferi acum un… proces-verbal al evenimentului, povestindu-vă ce am văzut.

Până la sosirea şi a Numărului Unu de la Ambasadă, am socializat cu toţii vreme de vreun ceas. Am avut însă şi şansa că acum vremea a fost minunată, pentru prima oară după cei 18 ani de când Fundaţia IKON reuşeşte, prin proiectul său “Memorie Solidaritate Pace”, să aducă an de an pe reprezentanţi la vârf ai Franţei aliate în Careul Militar Francez, inaugurat în 1920 de generalul Victor Petin.  Iar înserarea plăcută a făcut totul şi mai fermecător, de poveste, cu lumini. Însă cam dificil de fotografiat, toţi cei prezenţi, chiar şi copiii, dovedindu-se însă vânători înfocaţi de imagini  Am observat un interes aparte de la o jurnalistă de la Radio France International, Ana Maria Florea Harrioncare şi-a notat şi faptul că asociaţia  Tradiţia Militară, cu voluntari din Galaţi, Brăila şi din Constanţa, venise, pentru prima oară aici, în uniforme din Primul Război Mondial ale armiilor română, rusă, germană,  bulgară, grup condus la defilare chiar de… generalul Berthelot în persoană; în persoana col. (r) Adrian Tăbăcaru. A, uitam un „amănunt”: de faţă a fost, cu eşarfă tricoloră, a fost şi primarul urbei. Adică dl Teodor I. Thenea, cel care a primit medalia La Croix de la Guerre, în 1922, chiar din mâinile generalului Berthelot. După ce, cu un an înainte, Italia ne oferise La Croce di Guerra, pentru sacrificii şi eroism A fost de faţă vineri şi excelentul edil farmacist Constantin Ţinc, cel care asigurase  supravieţuirea administrativă oraşului la începutul războiului. Nu a lipsit nici şeful spitalelor gălăţene, cel care ne-a apărat de tifos, bunul chirurg Alexandru Carnabel. Nu a lipsit nici generalul Berthelot, cu o franceză impecabilă.

Însă au interpretat în franceză, drept surpriză şi omagiu adus oaspeţilor, sceneta inedită „Papa” Berhelot, în traducerea profesoarei Florina Rodica Vizinteanu, toţi actorii – voluntari ai Asociaţiei Tinerii şi viitorul,  condusă de condusă de prof. Ştefania Tristiana Cojocaru, tineri în uniforme şi haine de epocă: Georgiana Ciobotaru – coordonatoare, alături de prof. Vizinteanu, a proiectului, vicepreşedinta asociaţiei, Dana Bălăuţă, Andreea Costandache, Bianca Gabriela Demidov, Andrei Baciu, Ionuţ Cojocaru, Valentin Cristian Dragomir, Alexandru Băleanu, Costel Iordache, Diana Manuela Vieru, Lucica Dumitrache.

O adevărată lecţie de Istorie pe pâine, trecută prin teatru: mai accesibilă şi mai atractivă. Tinerii  şi-au ştiut bine  rolurile. A fost şi o surpriză personală să îmi descopăr astfel jucat unul dintre textele mele pentru teatrul şcolar menit să aprindă în sufletele copiilor flacăra recunoştinţei pentru gălăţenii care au luptat Atunci şi pentru ei. Este un proiect pentru şcoli pe care îl desfăşoară asociaţia Tinerii şi viitorul.

Şi în acest an, ne-a tulburat acel „Ave Maria”, cântat de studenta Andra Stoica, absolventă a Liceului de Artă

„Dimitrie Cuclin”. După defilarea Gărzii de Onoare şi a Tradiţiei militare, au urmat pozele, multe mămici încercând să o cucerească, cu o îndârjire ca la Verdun, pe ambasadoare, într-o poză doar cu copilul lor. Răbdătoare, ambasadoare, străjuită de baionetele autentice şi tăioase ale Tradiţiei militare, nu a refuzat pe nimeni.

Vom reveni cu declaraţi făcute de înalţii oaspeţi francezi la acest eveniment de suflet care ne asigură o scurtă legătură cu Europa chiar şi aşa, pe drumuri lungi…

Citit 2735 ori Ultima modificare Luni, 05 Noiembrie 2018 10:26

3 comentarii

 • postat de Tureltan Duminică, 04 Noiembrie 2018 14:10 78.96.80.*** Link la comentariu
  1
  4

  Aduceti ambasadorii straini in fata celor vii din Galati ptr a afla ce a fost atunci, nu in fata mortilor pe care ii pretuim. Cum sa afle omul simplu ce a fost atunci, daca nu se duce la cimitir si nu se duce

  Raportează
 • postat de turel Duminică, 04 Noiembrie 2018 14:00 78.96.80.*** Link la comentariu
  1
  1

  D nii gulerati, platii regesti din banii obisnuitilor , n au avut pe agenda lor treburi importante ale urbei. Acolo in cimitir i au auzit mortii. Iesiti la rampa, in fata cetatenilor dornici de adevăr. Lângă cimitir e poată Berthlot, acolo trebuia adusa ambasadoarea Frântei ptr a vedea ca cinstiti Misiunea ftanceza.In aceasta poată botezata de Primărie ar trebui ,cum e normal, sa sr cerentezr Untea, voi ati ales o, de ce nu faceti nimic.

  Raportează
 • postat de Tureltan Duminică, 04 Noiembrie 2018 13:03 78.96.80.*** Link la comentariu
  1
  5

  Sa ne intelegem ca niciodata pentru galatenii initiati, nu inseamna multa lume la un eveniment de o asemenea anvergura. Daca ati citi macar doua -trei articole din publicatiile vremii, despre situatia orasului in acele timpuri ati ramane inmarmurit, oamenii de atunci au murit , au suferit enorm ptr tara si autoritatile de azi se multumesc cu o aparitie in cimitirul Eternitatea , la misiunea franceza ptr. a o impresiona pe d-na ambasadoare. Evenimentele trebuie rememorate in fata populatiei, a celor multi ptr. a se intelege ca ! Decembrie reprezinta ziua de nastere a natiei romane. Va dau un exemplu asupra formalismului unor astfel de activitati. De mai multe ori am semnalat ca institutiile de cultura ale Galatiului, platite din banii nostri , sunt obligate din punct de vedere institutional si moral sa iasa in public , sa educe populatia, sa sublinieze astfel de evenimente, zadarnic. Iata Piata Berthlot ar putea fi amenajata cu o explanada ptr astfel de manifestari sa sensibilizeze populatia., sa se dea in zilele de sambata si duminica unele manifestari de asemenea gen, ar impresiona populatia. Dar nu , evenimentele de acest gen trebuie desfasurate in cadru restrans, ferite de marele public. Si ma intreb de ce? Simplu. Oficialitatile se tem de a da ochii cu populatia. Asta e realitatea, una promitem si alta facem!?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.