O stradă cu multe amintiri. Fosta Scânteii şi prima coborâre a omului pe Lună

O stradă cu multe amintiri. Fosta Scânteii şi prima coborâre a omului pe Lună
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Oare câţi gălăţeni mai ştiu că pe proaspăt modernizata stradă Anghel Saligny, fostă Scânteii, a funcţionat cândva staţia de radioficare a oraşului? Iată ce mi-a povestit, în stilul lui inconfundabil, colegul meu Victor Cilincă:

„Am copilărit în cartier şi ţin minte că pe Strada Scânteii funcţiona şi Staţia de Radioficare a oraşului Galaţi, de unde se transmitea prin cablu, adică prin fire spânzurate între stâlpii de iluminat, din lemn gudronat, foşti copaci mai mult sau mai puţin drepţi. În case, în anii ´70, puţini gălăţeni se puteau lăuda cu televizoare – apăruseră cele ruseşti, apoi neaoşe, marca Rubin sau Cosmos 3. Am admirat de pildă, cu sufletul la gură, live, prima coborâre a omului pe Lună – de la o vecină văduvă la care s-au bulucit jumătate dintre vecinii de pe Strada Cluj, pe care locuiam, iar la înmormântarea lui Dej în direct am apelat la vecinii din spatele curţii noastre, cu casă pe o stradă paralelă. Nici aparate de radio nu prea aveau mulţi în mahala. Nu apăruseră încă tranzistoarele, dar mai prindeam radioul naţional la galenă, pe baterii pătrate. Radioficarea trimitea exclusiv Programul 1; o singură dată am ascultat şi eu, în copilărie, minunata muzică clasică, ceva nemaiîntâlnit: scăpaseră puţin şi pe Programul 2, mai puţin muncitoresc”.

Citit 3209 ori Ultima modificare Duminică, 04 Noiembrie 2018 18:57

2 comentarii

 • postat de IC
  Marți, 06 Noiembrie 2018 08:43
  79.116.100.***
  Frumoase sunt amintirile si cu strada Scanteii ,strada pe care s-a instalat prin '61-'62 o linie de tramvai .cu o singura cale ,linie care facea legatura dintre capatul liniei de tramvai de pe Brailei ,cu linia de tramvai de pe Tecuci ,in fosta piata ICFrimu , creind astfel posibiliata circulatiei tramvaielor in circuit ,dublu sens . In afara de linie, pe strada nu mi era decat troscot.. Frumoasa si amintirea ,copilului care eram atunci ,copil care,prin '59 ,coborat din trenul de Barlad ,tren care ma aducea din satul natal la Galati -LVA si internat , a facut ochii cat cepele cand a vazut la internat un televizor Rubin , pasamite vazuse,pana atunci ,numai un aparat de radio ,alimentat de la o lampa cu gaz , la un vecin....Am comentat fiindca ,am vazut ca autorul si adus aminte de televizorul epocii si fiindca evenimentele punctate le-am vazut si eu tot pe un Rubin ,inclusiv ceremonia de la inhumarea lui Kenedy presedintele USA asasinat..
  0
  9
  Raportează
 • postat de Sandu
  Marți, 06 Noiembrie 2018 08:06
  109.100.103.***
  Desi nu m/am nascut si locuit pe aceasta strada imi aduc foarte bine aminte de strada Scanteii.Pe aceasta strada circula tramvaiul unde se afla capatul de linie a unui traseu care pleca de la Santierul naval mergea pe actuala strada a Portului urca in centrul actual al orasului si continua pe strada Brailei pana la strada Scanteii.Capatul orasului se termina oarecum cam in dreptul actualului Tribunal cu toate ca mai incolo se gasea Liceul pedagogic si cladirea securitatii construita in stil sovietic .Pe locul actualului cartier Tiglina 1 se gasea un poligon de tragere la sfarsitul anilor 50 iar in trecut abatorul unde se sacrificau vitele.Televiziunea Romana a inceput sa transmita programe incepand cu anul 1957 si asa este, putini aveau televizoare in primii ani ,receptia se facea cu niste antene foarte mari ca inaltime.Aparate de radio se produceau deja in tara iar cele portabile cu tranzistori cam prin 1960.costau destul de mult insa incepuse sa se vanda si in rate.Parintii . mei au cumparat radio in 1958 la care prideam multe posturi straine inclusiv Vocea Americii si mai ales Europa Libera.La aceste posturi am acultat pentru prima data muzica rock si pe Elvis care la acea vreme iera numarul 1 mondial.
  0
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.