Un cutremur puternic va lovi și financiar. Nici 20 la sută din locuințe nu sunt asigurate
Foto: Iulia Kelt

Un cutremur puternic va lovi și financiar. Nici 20 la sută din locuințe nu sunt asigurate
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Cu toate că este obligatoriu și legislația prevede amenzi de până la 500 de lei, mai puțin de 20 la sută din locuințele românilor sunt asigurate împotriva cutremurelor prin polița PAD emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România), arată datele statistice analizate de Profit.ro.

După se știe, un cutremur puternic a fost înregistrat în noaptea de sâmbătă, 27, spre duminică, 28 octombrie. Seismul a avut 5,8 grade pe scara Richter și este cel mai mare cutremur din ultimii 14 ani, potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian. La finele lunii iunie a acestui an, conform celor mai recente date comunicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), PAID România avea în portofoliu 1,69 milioane de polițe PAD în vigoare, ceea ce înseamnă că mai puțin de 20 la sută din fondul locativ național este acoperit împotriva riscului de cutremur, în condițiile în care România are aproximativ 8,9 milioane de locuințe, informează Profit.ro. Legislația obligă fiecare proprietar de locuință să încheie o poliță împotriva riscurilor catastrofice (cutremur, alunecări de teren și inundații) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței. Valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro, în funcție de suma asigurată.

Cu toate că legea prevede amenzi de până la 500 lei pentru proprietarii care nu își asigură locuințele, gradul de cuprindere în asigurare s-a situat sub 20 la sută în ultimii ani. În afară de polițele obligatorii, proprietarii de locuințe au posibilitatea să încheie polițe facultative pentru sume asigurate mai mari de 10.000 sau 20.000 euro. Spre exemplu, dacă un proprietar de locuință încheie o poliță PAD de 20 euro, el va fi despăgubit în limita a 20.000 de euro, diferența până la valoarea unui apartament rămând neacoperită în cazul în care imobilul devine nelocuibil în urma unui cutremur și nu are o asigurare facultativă.

AFLĂ unde sunt cele mai multe polițe încheiate. Statistică pe regiuni [click aici]

Citit 7216 ori Ultima modificare Luni, 12 Noiembrie 2018 00:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.