Începe Postul Crăciunului

Începe Postul Crăciunului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

De astăzi, 14 noiembrie, începe Postul Crăciunului, prin intermediul căruia creştinii ortodocşi se purifică spiritual și fizic pentru sărbătoarea Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, prăznuită pe 25 decembrie. Postul Nașterii Domnului ține până pe 24 decembrie și nu se numără printre cele mai aspre din an.

Ca orice alt post de peste an, şi acesta trebuie să fie o perioadă de abstinenţă și de rugăciune.

Creștinii se abțin în această perioadă de la consumul alimentelor "de dulce" - carne, ouă şi lapte, dar și de la gândurile rele și fapte reprobabile. Postul trebuie însoţit de rugăciune, de fapte creştine, spovedanie şi primirea Sfintei Împărtăşanii.

În acest post sunt mai multe dezlegări la peşte, în special în zilele de sâmbătă şi duminică, dar şi la alte sărbători din această perioadă; prima dezlegare la peşte este pe 21 noiembrie, când prăznuim Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, iar ultima pe 20 decembrie, pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul. Marţea şi joia e dezlegare la ulei şi la vin.

Cu toate acestea, chiar daca e post, organismul are nevoie de alimente energizante şi diverse, bogate în vitamine şi minerale, atât de necesare perioadei în care ne aflăm, când răcelile sunt frecvente şi afectează, mai ales, copiii şi persoanele în vârstă.

Persoanele care vor ţine tot postul trebuie să consume alimente bogate în proteine, carbohidraţi, vitamine şi minerale de care este nevoie atât pentru sănătatea organismului cât şi pentru randament în activitatea de zi cu zi.

Postul Crăciunului este primul din anul bisericesc, care începe la 1 septembrie, și ultimul din anul calendaristic. Ziua Ajunului Naşterii Domnului, 24 decembrie, este dedicată de creștini rugăciunii, colindelor, gândurilor și faptelor bune pentru cei săraci sau bolnavi, singuri şi neajutorați.

Citit 1612 ori Ultima modificare Marți, 13 Noiembrie 2018 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.