Activitatea zilierilor, redusă la doar trei domenii

Activitatea zilierilor, redusă la doar trei domenii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Activitatea prestată de către zilieri în anul 2019 este supusă unor noi condiţii după ce, la sfârşitul anului trecut, legea care reglementează acest domeniu a suferit o serie de modificări importante. Astfel, Legea 52/2011 a fost semnificativ modificată prin intermediul Ordonanţei de Urgenţă 114/2018. În consecinţă, potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, domeniile de activitate în care poate fi utilizată munca necalificată cu caracter ocazional, respectiv activitatea zilierilor, au fost reduse semnificativ.

Concret, numărul acestor domenii a fost redus de la 23 la trei. Angajatorii mai pot apela acum la zilieri doar pentru următoarele domenii: agricultură, vânătoare şi servicii anexe; silvicultură, cu excepţia exploatărilor forestiere; pescuit şi acvacultură.

În acelaşi timp, OUG 114/2018 a introdus şi două tipuri de limitări în ceea ce priveşte durata activităţii pe care o persoană o poate desfăşura ca zilier. „O persoană nu poate presta activităţi în regim zilier mai mult de 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea  universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile în decursul unui an calendaristic”, se arată într-un material al ITM Galaţi. Totodată, beneficiarul nu poate utiliza o persoană mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu în activităţile de tip zilier. Nu în ultimul rând, dacă activitatea depusă de zilier necesită o perioadă mai mare decât cea de 120 de zile sau 180 de zile, după caz, respectivul angajat poate fi menţinut pe bază de contract de muncă pe perioadă determinată.

Amenzi pentru nerespectarea acestor modificări

OUG 114 / 2018 introduce şi sancţiuni pentru zilieri, aceştia fiind pasibili de o amendă cuprinsă între 500 şi 2.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legate de numărul de zile lucrate într-un an calendaristic. În ceea ce priveşte plata amenzii, contravenientul (beneficiarul serviciului sau zilierul) poate achita jumătate din minimul amenzii pe loc sau cel mult în termen de 15 zile de la data înmânării procesului verbal. Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii, inspectorul de muncă făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.

Activităţi pentru care munca cu ziua a fost eliminată

Zilierii nu mai pot desfăşura activităţi în următoarele domenii: colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase (clasele 3821 şi 3811); recuperarea materialelor (grupa 383); comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (grupa 462); activităţile de organizare a expoziţiilor (grupa 823); publicitate (grupa 731); activităţile de interpretare artistică (clasa 9001), activităţile - suport pentru interpretarea artistică (clasa 9002) şi activităţile de gestionare a sălilor de spectacole (clasa 9004); activităţile de cercetare - dezvoltare în biotehnologie (clasa 7211), în alte ştiinţe naturale şi inginerie (clasa 7219) şi în domeniul săpăturilor arheologice; activităţi de întreţinere peisagistică (clasa 8130); creşterea materialului săditor - creşterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare, operaţiuni de îngrijire/curăţare a pomilor, activităţi ale pepinierelor, cu excepţia celor pentru arbori de pădure (clasa 0130); activităţi ale grădinilor zoologice şi botanice (clasa 9140); creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite şi a altor animale (clasa 0149); hoteluri şi alte facilităţi de cazare, inclusiv cele pentru taberele şcolare (diviziunea 55, clasa 5510), clasa 5520, clasa 5520); activităţi ale bazelor sportive (clasa 9311); activităţi ale cluburilor sportive (clasa 9312); activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente (diviziunea 5621); restaurante (clasa 5610); alte activităţi de alimentaţie (clasa 5629); baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor (clasa 5630).

Citit 1739 ori Ultima modificare Marți, 08 Ianuarie 2019 19:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.