Trendul sacoşelor prietenoase cu natura. Comercianţii gălăţeni au renunţat la pungile de plastic
Foto: Iulia Kelt

Trendul sacoşelor prietenoase cu natura. Comercianţii gălăţeni au renunţat la pungile de plastic
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

De la 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor din material plastic subţire şi foarte subţire a fost interzisă, acestea având un impact negativ semnificativ asupra mediului, putând fi uşor luate de vânt din containere şi împrăştiate pe zone întinse.

Punga de plastic a apărut pe piaţă în anul 1957, ca modalitate de ambalare a sandwich-urilor. În 1966 a fost introdusă în magazinele alimentare, ca pungă pentru produsele cumpărate, iar în anii ’70 a fost produsă la nivel industrial, fiind folosită în magazine în proporţie de 70 la sută, utilizarea ei în zilele noastre devenind îngrijorătoare.

Semnalul de alarmă a fost tras când a fost descoperit „Monstrul” din Pacific, o insulă artificială formată din gunoaie, conţinând în proporţie de 80 la sută plastic şi având o suprafaţă similară cu cea a Franţei, potrivit ecomagazin.ro. Acesta reprezintă o imensă ameninţare pentru vieţuitoarele marine, care confundă deşeurile cu mâncarea şi le ingerează.

În societatea actuală, în care domneşte principiul „ foloseşte şi aruncă”, durata medie a „vieții” unei pungi de plastic este de 12 minute, cumpărătorii folosind în fiecare an aproximativ 500 de miliarde de pungi.

Pentru a stopa acest fenomen, au fost introduse pungile biodegradabile, create din amidon de porumb şi imprimate cu cerneală pe bază de soia. Acestea sunt inofensive pentru mediu, dezintregrându-se complet, după o anumită perioadă de timp.

Marii comercianţi din Galaţi au înlocuit sacoşele de plastic cu cele prietenoase cu natura, mulţi dintre ei, punând la dispoziţia cumpărătorului şi sacoşe din pânză, mai rezistente şi mai încăpătoare, fiind uşor de reutilizat.

Citit 2447 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Ianuarie 2019 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.