Începe bacalaureatul

Începe bacalaureatul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prima probă, peste două luni * Geografia se echivalează ca a treia probă *

A început deja numărătoarea inversă pentru absolvenţii de liceu care vor susţine bacalaureatul în 2010. Conform noii metodologii, acest examen se va desfăşura mult mai devreme decât în anii anteriori.

Dacă în trecut înscrierile începeau abia în mai, acum cererile vor trebui depuse încă de săptămâna viitoare. Absolvenţii din anii anteriori trebuie să se prezinte la secretariatele liceelor în perioada 14-18 decembrie.

Cu toate că de pe 16 decembrie în şcoli se va lua concediu fără plată, directorii şi secretarele sunt obligate să asigure înscrierea candidaţilor.

Astfel, în perioada 15-17 februarie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Primul examen oral, în februarie

În zilele de 15-17 februarie este programat examenul de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În 15 minute, elevii trebuie să dovedească faptul că deţin competenţe de comunicare, pentru care nu vor primi note sau calificative, ci un certificat cu una dintre menţiunile „utilizator mediu”, „avansat” sau „experimentat”.

Absolvenţii din seriile anterioare, care au promovat proba orală la limba română, pot face cerere de echivalare, certificatul acordându-se în baza notelor deja obţinute. 

În perioada 19-29 aprilie 2010, elevii de clasa a XII-a vor susţine examenul pentru evaluarea competenţelor digitale, iar în zilele 31 mai - 4 iunie proba pentru evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă.

Elevii care deţin deja un certificat de competenţă digitală sau lingvistică recunoscut de Ministerul Educaţiei nu vor mai susţine aceste probe, nota atestată de certificat fiind echivalată cu proba de la bacalaureat.

Cele trei probe scrise vor avea loc în perioada 28 iunie - 2 iulie.

Geografia nu e discriminatorie

Elevii care au terminat liceul în anii anteriori şi nu au promovat examenul vor putea să-şi echivaleze proba la geografie pentru a treia probă, nu pentru a doua, cea a disciplinei obligatorii a profilului.

Dacă până anul trecut, absolvenţii de la profil vocaţional sau uman puteau să aleagă între geografie sau istorie la proba obligatorie a profilului, acum sunt obligaţi să dea numai istorie.

Vestea i-a descumpănit pe absolvenţii din anii anteriori care au susţinut proba la geografie, pentru că aceştia nu-şi pot echivala acest examen. Ei vor fi nevoiţi să se prezinte la proba de istorie.

De la inspectoarea general-adjunctă Laura Marin am aflat veşti bune: geografia poate fi echivalată la proba a treia, cea la alegere dintr-o disciplină specifică profilului urmat.

Citit 934 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.