Zeci de gălăţeni, viteji în trafic, sub aburi de alcool

Zeci de gălăţeni, viteji în trafic, sub aburi de alcool
Beţia la volan este tot mai sinonimă cu şoferia
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Numărul oficial al şoferilor dovediţi săptămânal că se urcă la volan în stare de ebrietate este, în medie, nu mai mare de 30, însă fenomenul real este imposibil de cuantificat în cifre. În şapte zile, 17 conducători auto beţi au fost prinşi de filtrele rutiere în judeţul Galaţi, în timp ce, numai în weekend, agenţii de la secţii şi posturi au avut de furcă cu cinci astfel de situaţii.

Conform Codului Rutier, şoferii prinşi la volan cu o alcoolemie în aerul expirat de până la 0,40 mg/l alcool pur riscă să primească între 9 şi 20 puncte de amendă şi permisul suspendat pentru 90 de zile, în timp ce şoferii care depăşesc această alcoolemie vor fi încadraţi la infracţiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani. Este ceea ce riscă din punct de vedere legal un conducător auto care încalcă obligaţia de a se urca la volanul maşinii în perfectă stare de luciditate, fără să consume alcool sau alte substanţe care să îi afecteze judecata şi capacităţile fizice. În realitate, implicaţiile şi consecinţele beţiei în trafic sunt mult mai grave, consumul de alcool devenind un fenomen pentru care se caută soluţii pe scară largă, la nivel mondial.

Campionii şpriţului la volan

Gălăţenii renunţă greu la tentaţia de a gusta măcar câteva guri de alcool înainte de a porni la drum, chiar dacă de starea lor depinde propria siguranţă ori viaţa altor persoane. O dovedesc miile de constatări făcute în trafic, dar acestea au totuşi un caracter relativ, pentru că nu se pot contabiliza toţi şoferii care încalcă legea. Totuşi, şi cifrele oficiale sunt îngrijorătoare, pentru că existenţa atâtor şoferi turmentaţi în trafic ne demonstrează că suntem într-un potenţial pericol permanent oriunde, şi ca pietoni, şi ca şoferi, şi ca pasageri.

Numai în ultima săptămână, poliţiştii de la Circulaţie au depistat 14 conducători auto suficient de puţin băuţi cât să primească o amendă şi să pună permisul în cui. Alţi trei şoferi, trecuţi prin aceleaşi filtre de la Rutieră, consumaseră destul alcool cât să fie acuzaţi penal.

Nu de puţine ori, beţia la volan se combină cu alte abateri care ţin de stricta siguranţă fizică, ceea ce agravează mult situaţia şoferului prins în ofsaid, cel puţin din punct de vedere financiar. Alături de amenzile pentru alcool, poliţiştii rutieri au dat 199 de sancţiuni pentru lipsa centurii şi 251 pentru viteză. 108 şoferi şi-au pierdut permisele, valoarea totală a celor peste 1.000 de amenzi depăşind cu mult suma de 400.000 de lei.

Celor 17 "viteji" ai volanului care au înverzit fiolele de la Circulaţie li s-au adăugat, în ultimele două zile ale săptămânii, alţi cinci colegi de trafic, depistaţi de poliţiştii de la posturile comunale sau de la secţiile din oraş. Şoferii, cu vârste cuprinse între 22 şi 46 de ani, au fost traşi pe dreapta în trafic la Suceveni, Galaţi, Pechea, Corod şi Smârdan, etilotestele arătând în privinţa lor valori cuprinse între 0,45 şi 0,91 grame la mie. Cel mai tânăr dintre ei, şoferul de 22 de ani, avea o alcoolemie de 0,84 la mie şi poate ar fi condus mai departe dacă, la intrarea în Smârdan, nu ar fi scăpat maşina de sub control şi nu ar fi lovit un alt autoturism, ispravă care i-a înlesnit întâlnirea cu poliţia şi un dosar penal.

Alcoolul la volan, pe înţelesul tututor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) explica detaliat, într-un raport dat publicităţii în urmă cu câţiva ani, de ce este periculos şofatul sub influența alcoolului: "cei care au o concentrație de alcool în sânge între 0,02g/dl și 0,05g/dl prezintă un risc de cel puțin trei ori mai mare de a muri într-un accident de mașină decât cei care nu consumă alcool înainte de a conduce. Iar acest risc creşte de şase ori pentru o concentrație de 0,05g/dl - 0,08g/dl şi tot aşa. De asemenea, consumul de alcool înainte de a conduce o maşină este asociat şi cu alte comportamente foarte riscante la volan, cum ar fi viteza excesivă şi lipsa centurii de siguranță, ambii factori care pot cauza accidente grave. Cei mai expuşi accidentelor cauzate de alcool sunt şoferii tineri şi cei care abia și-au luat permisul", mai arată raportul.

Experţii OMS sunt categorici când vorbesc despre efectele băuturii asupra capacităţii şoferului: afectează judecata, scade vigilenţa, întârzie reacţiile, provoacă somnolenţă şi scăderea acuităţii vizuale. De asemenea, alcoolul scade presiunea arterială, reduce capacitatea de a fi conştient şi afectează respiraţia, creând senzaţia de anestezie generală.

Citit 3313 ori Ultima modificare Marți, 12 Februarie 2019 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.