Noi reguli pentru ONG-uri. Reprezentanţii asociaţiilor nonprofit acuză Guvernul de discriminare

Noi reguli pentru ONG-uri. Reprezentanţii asociaţiilor nonprofit acuză Guvernul de discriminare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Anul trecut, ONG-urile din educaţie, mediu, cultură şi sănătate au primit o grea lovitură din partea Guvernului. Ordonanţa de Urgenţă 25/2018, de modificare a Codului fiscal, prevedea o majorare a cotei din impozitul pe venit pe care populaţia o poate dona pentru susţinerea ONG-urilor de 2 la sută la 3,5 la sută, însă doar pentru "furnizori de servicii sociale acreditate, cu cel puţin un serviciu social licenţiat".

În această categorie intră doar acele organizaţii care oferă anumite terapii şi au interacţiune directă cu pacientul (beneficiarul).

Majoritatea organizaţiilor, în ciuda proiectelor cu impact major pentru mii de persoane pe care le derulează, nu se încadrează în criteriile respective şi acuză Guvernul de o discriminare nefondată.

În vederea aplanării şi rezolvării controverselor, Parlamentul a adoptat o nouă lege, la finele anului trecut, prin care prevedea că toate ONG-urile vor beneficia de cota de 3,5 la sută, doar că legea se aplică începând cu veniturile aferente lunii aprilie 2019, în concluzie doar pentru formularele 230 pe care le vom completa în 2020. Mai exact, este vorba despre aceeaşi discriminare aplicată pe o perioadă determinată de un an, care va afecta grav organizaţiile, dar mai ales pe beneficiarii acestora.

Alte schimbări pentru ONG-uri

Mai mult, aceeaşi Ordonanţă prevede că doar organizaţiile acreditate mai pot primi sponsorizări deductibile în limita a 20 la sută din impozitul pe venit de la societăţile comerciale cu cifra de afaceri de până la 1 milion de euro. Acest lucru va afecta mai ales ONG-urile care îşi desfăşoara activitatea în plan local şi care primesc bani, în general, de la microintreprinderi cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro.

O alta problemă o reprezintă depunerea şi completarea formularului 230, care nu mai poate fi făcută de către reprezentanţii organizaţiilor, ci doar de către titulari sau prin procură notarială, îngreunând procedura şi descurajând foarte multă lume să mai aloce procentul de 2 la sută pentru cauze. Şi cum o problemă nu vine niciodată singură, termenul limită de depunere a formularului s-a mutat pe 15 martie, până acum fiind pe 15 mai.

Poziţia ONG-urilor gălăţene

Am cerut părerea unor ONG-uri active din oraşul nostru cu privire la resursele financiare provenite din direcţionarea a 2 la sută din impozitul pe venit şi a sponsorizărilor din partea companiilor şi iată ce am aflat:

"Aceste noi reguli în privinţa direcţionării celor 2 la sută din impozit ne afectează atât prin schimbarea formularului şi publicarea lui la data de 15.01.2019, ceea ce reduce cu două săptămâni, în primă fază, termenul de colectare şi depunere a acestuia, dar şi prin necesitatea reluării colectării, deoarece noi am început campania încă din luna decembrie, iar cei care au direcţionat deja trebuie recontactaţi să completeze noul formular. Asta pe lângă faptul că termenul maxim de depunere s-a modificat cu două luni faţă de anii precedenţi. Considerăm că nu este corect şi onest din partea autorităţilor în domeniu să schimbe regulile în timpul jocului, motiv pentru care ne alăturăm celor care luptă şi fac demersurile necesare decalării termenului maxim de depunere la cel iniţial, de 25 mai", ne-a declarat Gabriel Balaban, preşedintele Asociaţiei "Zâmbet de copil".

"Credem că noua variantă a legii poate invita la crearea de forme fără fond. Mai exact, a ofertării de servicii sociale de formă, fără fondul unor misiuni organizaţionale reale. Atragem atenţia că această lege poate crea dezechilibre de intervenţie faţă de alte probleme ale comunităţii, cum ar fi civism, capacitate comunitară şi alte probleme sistemice", ne-a transmis Fundaţia Comunitară Galaţi.

Citit 2130 ori Ultima modificare Luni, 11 Februarie 2019 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.