Trecere de pietoni modernizată, un pericol pentru pietoni. Câţi oameni trebuie să mai moară?

Trecere de pietoni modernizată, un pericol pentru pietoni. Câţi oameni trebuie să mai moară?
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Este vorba despre marcajul pietonal situat la intersecţia străzilor Traian şi Zimbrului, locul unde în urmă cu două seri un bărbat a fost spulberat de o maşină venită în viteză. Ani la rând, gălăţenii care locuiesc în zonă şi care traversează zilnic prin locul care ar trebui să le confere siguranţă au cerut măsuri suplimentare de prioritate, dar singura soluţie a fost o banală şi ineficientă supraînălţare.

Marţi seara, trecerea de pietoni amplasată în zona intersecţiei Traian cu strada Zimbrului a fost din nou scena unei tragedii. Un pieton care traversa pe marcaj a fost pur şi simplu spulberat de o maşină care venea cu viteză dinspre Metro şi al cărei şofer, un bărbat de 66 de ani, nu l-a observat pentru a reduce viteza şi a-i acorda prioritate. Pietonul a fost aruncat la mai bine de 20 de metri de marcaj şi a murit în scurt timp. Nu a fost singurul care a sfârşit în acel loc, în ultimii ani zona dovedindu-se a fi una mai degrabă periculoasă decât protectivă pentru traficul pietonal.

Supraînălţare fără semafor

În urma numeroaselor solicitări făcute de gălăţenii care locuiesc în cartierul Traian Nord, nevoiţi să traverseze zilnic pentru a ajunge, spre exemplu, la staţia de autobuz ca să meargă în oraş, municipalitatea a inclus trecerea de pietoni pe lista celor care au beneficiat de lucrări de modernizare în scopul creşterii gradului de siguranţă. Trecerea, semnalizată până atunci cu un simplu indicator pentru şoferi, a fost supraînălţată, diferenţa de nivel trebuind, teoretic, să îi determine pe conducătorii auto să încetinească şi, astfel, să mai acorde, din când în când, şi prioritate pietonilor care stau minute întregi ca să poată traversa. Traficul rutier este unul intens pe artera cu câte două benzi pe sens, aşa că traversarea este o loterie periculoasă, mai ales noaptea, în condiţiile în care, aşa cum susţin voci din rândul şoferilor, zona nu este foarte bine luminată, iar observarea pietonilor este şi mai dificilă. „Trebuie să aşteptăm mult şi bine să trecem, e foarte periculos. Se circulă cu viteză, sunt multe maşini. Noi suntem mulţi bătrâni, nu vedem bine, nu auzim bine, iar singurul nostru mijloc de deplasare este autobuzul. În plus, sunt copii care pleacă din cartier şi trebuie să ajungă în staţie, ca să ia autobuzul şi să meargă la şcoală. Nu avem şcoală şi grădiniţă aici, ei merg tocmai la Şcoala nr. 20 şi la grădiniţa de alături”, ne-au spus câţiva gălăţeni care locuiesc în cartierul Traian Nord, vecin cu „zebra” problemă. Aşa cum au făcut-o şi în trecut, oamenii cer montarea unui semafor care să oprească traficul rutier, pentru siguranţa pietonilor. „Au pus în oraş semafoare cu buton şi traficul nu e aşa intens. Pe aici trec tot felul de maşini, la orice oră din zi şi din noapte. N-ar muri nimeni, dacă ar aştepta câte un minut-două, cât e verde pentru pietoni, ca să se poată circula în siguranţă”, ne-a spus o bătrână ce aştepta să-i vină rândul la traversare, după un şir nesfârşit de camioane şi maşini de teren care veneau cu viteză din ambele sensuri.

Citit 6053 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Martie 2019 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.