Un nou focar de pestă porcină în judeţul Galaţi

Un nou focar de pestă porcină în judeţul Galaţi

Teodora Miron
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în judeţ. De data aceasta este vorba despre o gospodărie din Bălăşeşti.

Imediat ce s-a primit buletinul prin care se confirma prezenţa virusului la porcii din exploataţia non-profesională a unui cetăţean din Bălăşeşti, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit şi a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere. În şedinţa Comitetului s-a decis uciderea preventivă a celor patru porci aflaţi în exploataţie (unul fiind deja mort), distrugerea cadavrelor şi ecarisarea teritoriului, precum şi aplicarea măsurilor de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport.
„S-a instaurat o zonă de protecţie în jurul focarului, de minim trei kilometri, cuprinzând localităţile Bălăşeşti, Pupezeni şi Ciureştii Noi, precum şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 kilometri, care include zona de protecţie, pe raza localităţilor din judeţul Galaţi: Cerţeşti, Cotoroaia, Ciureşti, Bălăbăneşti, Cruceanu, Rădeşti, Zimbru, Lungeşti, Adam, Bursucani, Căuieşti, Știeţeşti; din judeţul Vaslui: Criveşti, Tutova, Ciortolom, Bădeana, Griviţa, Trestiana, Odaia Bursucani, Brădeşti, Docani, Docăneasa, Gara Docăneasa, Pochidia, Borodeşti, Sălceni; fondurile de vânătoare 26 Adam, 27 Rădeşti, 24 Vizureni, 23 Ghidigeni, 28 Cerţeşti”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Galaţi.  
Conform sursei citate, în aceste zone, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară. Mai mult, niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizare. De asemenea, animalele sunt supuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari etc.
Reamintim că pesta porcină africană este o boală gravă care nu afectează oamenii, dar poate produce mari pagube economice.  

Citit 4842 ori Ultima modificare Vineri, 02 August 2019 12:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.