Plătim taxa de habitat, dar gunoiul nu se aruncă oriunde! (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Plătim taxa de habitat, dar gunoiul nu se aruncă oriunde! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

De multe ori, gălăţenii le reproşează autorităţilor, pe bună dreptate, că oraşul este plin de gunoaie. Acest lucru este evident la fiecare colţ de stradă, la fiecare ghenă de gunoi, pe trotuare sau chiar pe carosabil. Este adevărat că noi, plătitorii de taxe şi impozite, achităm o sumă destul de mare pentru salubritatea din oraş şi, de aceea, avem pretenţia să trăim într-un oraş curat.

Suma plătită anual la taxe şi impozite locale, numită generic taxa de habitat, nu ne dă însă dreptul de a arunca gunoaiele oriunde vedem cu ochii.

La recenta vizită efectuată în cartierul Micro 17 am constatat că această problemă este destul de evidentă chiar în locurile în care municipalitatea sau investitorii privaţi au realizat, de-a lungul anilor, câte ceva.

Astfel, în părculeţul din faţa marketului din cartier, un loc frumos unde copii din zonă se pot juca în siguranţă, feriţi de maşini, am găsit gunoaie aruncate. Asta nu ţine nici de taxa de salubritate, nici de hărnicia celor de la firma care face curăţenie în oraş, ci de bunul simţ al locuitorilor. Da, ţine de bunul simţ să nu îţi arunci pe jos punga de chipsuri sau cea de la covrigi, sacoşa în care ai avut cumpărăturile sau paharul din care ţi-au băut cafeaua. Tot de bunul simţ ţine şi să îşi arunci gunoiul în containere, nu lângă ele. Iar scuza că oricum oamenii străzii vin şi preiau aceste resturi şi mai şi distrug containerele nu poate fi folosită într-un oraş care se doreşte a fi civilizat.

Ne dorim să trăim într-un oraş civilizat, dar nu ştim să ne comportăm pe măsură. La 90 la sută dintre punctele de colectare a gunoaielor care ne-au ieşit în cale în cartierul Micro 17 am găsit cartoane, resturi menajere şi multe alte tipuri de deşeuri aruncate lângă containere şi nu în cutiile goale amplasate acolo special pentru a depozita gunoi. Mai grav este că există printre noi oameni care îşi lasă punga cu gunoi chiar la colţul blocului sau în tronson. Alții înghesuie punga cu gunoi în coșurile stradale sau o lasă deasupra acestora, ori jos, sprijinită de stâlp, unde este foarte ușor accesibilă cîinilor vagabonzi, care o desfac în căutare de hrană. O fi chiar atât de mare efortul de a  merge până la primul punct de colectare a gunoiului?

Clădiri abandonate, focar de infecţie

Cartierul Micro 17 este sufocat de chioşcurile abandonate. Oamenii din zonele respective se plâng că în multe dintre aceste clădiri dorm oamenii străzii şi au devenit adevărate focare de infecție. Ce-i drept, clădirile în care, pe vremuri, funcţionau consignaţiile, la care lucrau zeci de oameni, acum arată ca după război. Mesajele obscene şi geamurile sparte te fac să te gândeşti de două ori dacă este bine sau nu să treci pe lângă aceste clădiri.

Citit 3532 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2019 02:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.