Asociaţie umanitară, datoare la impozite cu 60.000 de euro

Asociaţie umanitară, datoare la impozite cu 60.000 de euro
Ionel Melinte, reprezentantul Asociaţiei "Bunul Samaritean"
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii primăriei din comuna unde funcţionează asociaţia care se ocupă cu îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi, şi care timp de 15 ani a fost scutită de plata taxelor şi impozitelor aferente imobilelor. Zilele trecute, autorităţile locale le-au transmis reprezentanţilor organizaţiilor o înştiinţare de plată şocantă, care contrazice flagrant un alt document fiscal, eliberat recent, din care rezultă datorii „zero”.

Situaţia cu multe semne de întrebare s-a înregistrat la Nicoreşti, unde de 15 ani funcţionează Asociaţia „Bunul Samaritean”, care are ca obiect de activitate asistenţa şi îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi. 13 asistaţi sunt în prezent în grija fundaţiei care, de la înfiinţare, nu a plătit nici un leu impozit pe clădiri, terenuri şi maşini, fiind scutită, conform legii, tocmai datorita obiectului de activitate. La fel era situația şi la cealaltă fundaţie cu activitate similară din comună, de la care Primăria nu percepuse, de asemenea, taxe şi impozite. Numai că, la începutul acestei săptămâni, reprezentanţii fundaţiei „Bunul Samaritean” au aflat că lucrurile stau altfel decât se aşteptau şi cum le fusese confirmat, de altfel, şi în urmă cu nici două luni, când obţinuseră de la aceeaşi primărie un certificat de atestare fiscală, semnat inclusiv de primar, din care reieşea că asociaţia nu are nicio datorie la taxe şi impozite.

 

„Pe 7 mai 2019, Primăria Nicoreşti a trimis o înştiinţare de plată, prin care cere asociaţiei să plătească o sumă foarte mare, respectiv 194.648 lei cu titlu de debit şi 81.358 lei ca majorări, deci în total o sumă de 276.006 lei. În înştiinţarea de plată nu se precizează care este perioada luată în calcul, dar este evident că o sumă atât de mare reprezintă impozitul pentru mai mulţi ani, posibil toată perioada de la înfiinţarea asociaţiei şi până în prezent. Nu se precizează care este titlul executoriu în baza căruia a fost emisă această înştiinţare de plată”, ne-a transmis Ionel Melinte, reprezentantul Asociaţiei „Bunul Samaritean” din Nicoreşti.  

Considerând că prin activitatea pe care o desfăşoară prestează un serviciu important pentru comunitate şi invocând o serie de articole care prevăd că „consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe teren datorate pentru terenurile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizaţii neguvernamentale şi întreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale, cei de la „Bunul Samaritean” se consideră profund nedreptăţiţi de această decizie neaşteptată şi cred că scopul real al demersului este împiedicarea continuării activităţii fundaţiei în comună şi, în final, eliminarea acesteia.

„Scutirea a fost o greşeală”

Pentru a afla cum de a fost posibilă o astfel de schimbare bruscă a politicii fiscale la Nicoreşti în decurs de numai câteva săptămâni, l-am contactat pe primarul Ionel Boghiu. Edilul ne-a confirmat că ambele fundaţii au primit înştiinţări, susţinând că scutirile de până acum au fost…din greşeală!

„Am studiat mai atent legea şi am ajuns la concluzia că scutirea s-a făcut din greşeală, pentru ambele fundaţii. Ei trebuie să plătească taxe şi impozite, pentru că legea prevede că beneficiază de scutiri doar fundaţiile testamentare. Acestea nu sunt fundaţii testamentare, deci nu beneficiază de scutire. Sumele imputate sunt calculate pe ultimii cinci ani, pentru că legea nu îmi permite mai mult. Pot veni să îşi eşaloneze plăţile, nu e nicio problemă”, ne-a declarat primarul comunei Nicoreşti, Ionel Boghiu.

În faţa acestei erori care se concretizează într-o datorie cu multe zerouri, ce ar putea determina colapsul financiar pentru cele două fundaţii şi chiar închiderea activităţii, logic ar fi ca cineva să răspundă. Cine?

„Nu trebuie să răspundă nimeni pentru că nu s-a calculat şi imputat impozitul anual, ei (n.r. reprezentanţii fundaţiei) trebuiau să cunoască legea şi să calculeze, să vină să declare. Aşa cum am spus, suntem dispuşi să le eşalonăm datoria, ca să poată plăti”, a adăugat edilul.

Citit 3910 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2019 22:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.