70 de case sunt sparte lunar, în Galaţi
Foto: IPJ Galaţi

70 de case sunt sparte lunar, în Galaţi
Campania de prevenire derulată miercuri, 19 iunie 2019
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Atenționare: Hoţii îşi caută victimele pe site-urile de socializare


355 de locuinţe au fost sparte în judeţul Galaţi în primele luni ale acestui an, cifra fiind într-o uşoară scădere faţă de cea raportată în perioada similară a anului trecut. Poliţiştii avertizează că furturile din case se pot înmulţi în perioada imediat următoare, când tot mai mulţi gălăţeni vor pleca în concediu.

Lauda de sine nu miroase a bine nici măcar în vacanţă, avertizează poliţiştii care se confruntă, lunar, cu zeci de sesizări privind furturi din locuinţe. Şi oamenii se laudă din plin când vine vorba de distracţie, site-urile de socializare abundând de chek-in-uri din diverse locaţii şi fotografii prin care utilizatorii vor să le arate cunoscuţilor cât de bine se distrează. Cei nu ştiu, sau ignoră, este că aceste informaţii ajung cu uşurinţă şi la persoane rău-intenţionate şi astfel hoţii ajung să nu mai dea iama în case după vechea "muncă de teren", ci urmărind pur şi simplu periplul "ţintei" în vacanţă. De la începutul acestui an, 355 de atacuri la locuinţe de pe raza judeţului au fost date, cu o medie de 70 lunar, furturile fiind comise prin cele mai diverse moduri de operare.

Zi europeană de prevenire 

Furtul din locuinţă este infracţiune în toate statele europene şi este un fenomen care se întâmplă frecvent nu doar la noi. De aceea, miercuri, 19 iunie 2019, autorităţile de aplicare a legii, reunite în cadrul EUCPN şi EUROPOL, au lansat o iniţiativă ce are drept scop conştientizarea cetăţenilor cu privire la modalităţile prin care îşi pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor.

"Specialiştii în prevenirea criminalităţii recomandă cetăţenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în faţa hoţilor. De asemenea, cetăţenii sunt sfătuiţi să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecaţi de acasă. Selfie-urile sunt şi ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine", explică cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. Cu această ocazie, gălăţenii au primit de la autorităţile implicate în campanie sfaturi şi materiale preventive precum şi ponturi despre cum să se ferească a deveni, după caz, prieteni ori duşmani cu hoţii, şi în cele din urmă ţinte ale infractorilor.

Citit 12206 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iunie 2019 01:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.