Trăind cu HIV-SIDA

Trăind cu HIV-SIDA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru ei, timpul se măsoară altfel. În urmă cu 13 ani, nimeni nu le dădea nicio şansă. Aşteptau să moară, dintr-o zi într-alta, în secţia de spital unde familiile îi abandonaseră şi de unde, ritmic, se împuţinau.

„Noi murim aici sau ne găsiţi o casă?”, le-au întrebat pe reprezentantele fundaţiei „Inimă de Copil” din Galaţi, care în fiecare weekend le ofereau un strop de viaţă normală luându-i acasă. Inimoasele au închiriat un apartament pentru copiii şi... aşa a început povestea unei noi vieţi.

Copii de atunci au 19-20 de ani şi sunt convinşi că, dacă nu erau scoşi din spital şi nu căpătau o familie, azi nu mai erau printre noi. Povestea fericită, începută acum 13 ani de Fundaţia „Inimă de Copil” ne-a spus-o Cristiana Toma, coordonator de proiecte al „Inimii de Copil”.

Pe 1 decembrie 2009, Ziua Mondială Anti-SIDA, Fundaţia Inimă de Copil din Galaţi, în colaborare cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, au aprins o imensă fundă roşie din candele, în pasajul pietonal din zona P-urilor.

A fost un mesaj de solidaritate faţă de cei care trăiesc cu HIV/SIDA, un gest de aducere aminte faţă de victimele acestei boli şi un semnal de alarmă împotriva ignoranţei şi a discriminării.

Au împărţit pliante informative şi i-au invitat pe trecători să li se alăture: „Nu iubiţi cu ochii închişi! Protejaţi-vă!”

„Ca fraţii”

Fundaţia oferă în prezent servicii pentru 55 de tineri care trăiesc cu HIV-SIDA. Dar în judeţ sunt 270 asemenea tineri. Din cei 55 vă putem spune că doar trei locuiesc într-un apartament al fundaţiei, restul sunt pe picioarele lor, locuiesc cu chirie.

“Se înţeleg ca fraţii şi de aceea stau câte doi-trei într-un apartament. Din venitul lunar de 1.100 lei pentru cei cu însoţitor şi 600 pentru cei care nu au însoţitor nu ar avea cum să se hrănească, să plătească chirie şi celelalte cheltuieli individual. Avem un tânăr care a primit locuinţă de la Primărie. Până acum a fost în stradă, refugiul lui fiind în canalizare”, ne-a povestit Cristiana Toma.

Să nu se afle!

Cea mai mare teamă a tinerilor este să nu se afle de boala de care suferă. Unii fac eforturi mari să nu lase nicio umbră de îndoială. Teama lor e amplificată de experienţele negative şi discriminările la care au fost supuşi ei sau persoanele apropiate lor.

Fundaţia le oferă un mediu sigur unde se pot întâlni şi pot discuta probleme actuale fără teama că ar putea fi discreditaţi.

Începând din iunie 2008, Fundaţia Inimă de Copil derulează, în parteneriat cu Fundaţia Romanian Angel Appeal, proiectul „Centrul Comunitar VIVA”, finanţat de Fondul Global pentru combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei.

El vine în sprijinul tinerilor seropozitivi din judeţul Galati, oferind suport pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă, evaluare, orientare şi consiliere profesională, cursuri de calificare şi recalificare profesională.

La Centrul VIVA pot beneficia de găzduire temporară de urgenţă. Pe scurt, aici tinerii învaţă să trăiască pe cont propriu.

„Încercăm să-i facem mai responsabili cu ei şi cu cei din jurul. Toţi au relaţii cu persoane de sex opus, de cele mai multe ori sero-negative şi îşi asumă o răspundere”, ne-a declarat Cristiana Toma.

Unde se pot angaja?

La Centrul Viva beneficiază de consiliere individuală şi de grupuri de suport, orientare vocaţională, cursuri de calificare. Sunt de mare ajutor pentru cei care termină şcoli speciale pentru că, din păcate, ei nu pot lucra ca barman-ospătar, frizer sau manichiuristă-pedichiuristă.

Mai greu este pentru cei care nu şi-au finalizat studiile pentru că părinţii lor au considerat că astfel îi protejează.

Băieţii lucrează în amenajări interioare. Fetele sunt interesate de cursuri de asistent manager.

Atelierul de art-terapie unde realizeaza pictură cu vopsea de vitraliu şi confecţionarea de obiecte decorative îi ajută enorm. Au văzut că din mâinile lor pot ieşi lucruri frumoase şi au dobândit încredere în ei.

„De ce să-mi fac planuri că nu mai apuc...”

Teoria aceasta a început să pălească şi s-au ambiţionat. Din cei 55, şapte sunt studenţi la zi (patru la Universitatea „Dunărea de Jos”) şi se gândesc deja la o carieră. Zece beneficiază de burse de 200 de lei pe lună.

„Au şanse reale dacă se ţin de tratament. Timpul lor e diferit, are altă calitate. Se tem de cancer. Un bolnav de cancer li se pare mai grav decât SIDA. În rest, sunt oameni minunaţi care vor să fie de folos societăţii din care fac parte”, ne-a spus Cristiana Toma.

Pe scurt

Trebuie să ştii!

HIV este un virus fragil care nu poate supravieţui decât în anumite condiţii şi care poate fi distrus cu cloramină, detergenţi puternici şi apă fierbinte. Cu ajutorul tratamentului, SIDA devine o boală cronică de lungă durată.

Exclus!

A sta de vorbă cu o persoană infectată HIV, a da mâna cu ea sau a atinge clanţe sau obiecte atinse de ea sunt gesturi absolut normale, care nu prezintă niciun fel de risc de îmbolnăvire.

Prevenire

Esenţial este să renunţăm la atitudinea discriminatorie şi la falsele temeri. Infectarea cu HIV poate fi prevenită la locul de muncă prin respectarea măsurilor obişnuite de igienă şi evitarea contactului direct cu sângele altei persoane.

Cum se transmite

SIDA se transmite prin relaţii sexuale de orice natură neprotejate, cu parteneri infectaţi, folosind în comun cu alte persoane instrumentar medical nesterilizat sau incorect sterilizat, forfecuţe de manichiură, ace pentru tatuaj, ace/seringi pentru administrarea de droguri.

Citit 1328 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.