Porcii medicului veterinar, confirmaţi cu pestă porcină

Porcii medicului veterinar, confirmaţi cu pestă porcină
Două noi focare de pestă porcină în judeţul Galați. Se aşteaptă confirmarea în alte cinci cazuri
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi s-a întrunit, joi dimineaţă, pentru a aproba planul de măsuri în cazul confirmării suspiciunii de pestă porcină africană, după ce buletinele de analize emise de Laboratorul din Bacău au confirmat două cazuri noi de pestă porcină africană în judeţul Galaţi. "Pe segmentul suspiciunii pestei porcine, este vorba despre localitatea Oancea, în două locaţii, în extravilan, la intrarea şi la ieşirea din localitate. În cele două locaţii, în prima este vorba despre un efectiv de 18 porci, iar în cea de-a doua, de 11 porci", ne-a declarat Carmen Stroia, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi.

Culmea este că una dintre gospodării îi aparţine chiar medicului veterinar din localitate, medic care, din spusele autorităţilor, nu a respectat legislaţia în domeniu. "Locaţia situată la intrarea în localitate, acolo unde sunt 18 porci, îi aparţine unui membru al familiei medicului veterinar de liberă practică din localitate. Sunt animalele soţului doamnei doctor din Oancea, care nu deţinea în locaţia unde sunt crescute aceste animale codul de exploataţie, nu figura cu porcii înregistraţi în baza naţională de date şi nici nu avea înregistrată exploataţia pentru creştere porci la acea adresă. Avea acest cod pentru locaţia de domiciliu", a explicat Carmen Stroia.

Pe lângă faptul că a rămas fără animale, medicul şi soţul ei riscă şi amenzi din partea DSVSA, care face acum o anchetă epidemiologică.

Vânarea mistreţilor, obligatorie, dar greoaie

Pesta porcină continuă să facă probleme în judeţul Galaţi. După ce au fost confirmate alte două focare, autorităţile s-au întrunit în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi au stabilit noi măsuri pentru împiedicarea răspândirii bolii. Astfel, pe baza unui ordin emis de Centrul Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB), autorităţile locale, prin Comitetul Local de Combatere a Bolilor, au decis câteva măsuri, printre care se numără şi vânarea mistreţilor.

"În zonele afectate, fondul de vânătoare unde a apărut cazul pozitiv la mistreţi, se subliniază importanţa recoltării integrale a exemplarelor de mistreţ evaluate, în intervalul de 60 de zile. Pe zonele neafectate, unde nu au fost identificate cazuri de pestă porcină africană, se introduce vânătoarea tuturor exemplarelor stabilite prin cota suplimentară, astfel încât densitatea animalelor pe kilometrul pătrat să fie de 0,5", ne-a explicat Carmen Stroia, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi.

Mai exact, în Pădurea Gârboavele, acolo unde a fost deja confirmată prezenţa virusului, ar trebui vânaţi, în termen de două luni, toţi porcii mistreţi. Problema este însă alta şi ne-a fost explicată chiar de directorul Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Galaţi, Adrian Alexandru. "La momentul de faţă, în Pădurea Gârboavele, locul unde au fost identificate exemplare cu pestă porcină, nu mai există mistreţi. Probabil au plecat, au murit, cert este că noi nu am dat de ei. Paznicii de vânătoare patrulează zi şi noapte şi ne raportează, iar ei asta spun, că nu mai sunt mistreţi. Potrivit ordinului CNCB, termenul de 60 de zile mi se pare total inadecvat, pentru că, în momentul în care faci o vânătoare, nu o poţi face în grup restrâns, aşa cum se cere, să nu disloci efectivul. Cu cinci oameni nu poţi să ucizi 40 de porci", a explicat Adrian Alexandru.

Tot vânătorii trebuie să se ocupe şi de eliminarea totală a mistreţilor şi prădătorilor din localităţile de frontieră unde a fost confirmată prezenţa virusului. "În zona de frontieră se va intra la vânarea tuturor mistreţilor şi prădătorilor specifici, de către vânători autorizaţi, personal silvic şi, dacă trebuie, cu sprijinul reprezentanţilor MAI, pe tot ce înseamnă fâşie în această zonă", a adăugat Carmen Stroia.

Şi aici apare însă o problemă legată tot de depistarea porcilor mistreţi, care, cel mai probabil, se ascund în zone în care vânătorii nu au voie, conform legii, să acţioneze. "Noi am făcut intervenţii pe lângă Prefectură şi pe lângă toate organismele statului pentru a putea intra în zona de protecţie, adică după fâşia de frontieră, solicitare pentru care nu am primit încă răspuns. În momentul în care vom putea intra după linia de protecţie, acolo stau toate animalele, pentru că este o zonă de linişte, unde nu prea pătrunde omul, vom putea face cea mai bună intervenţie", a conchis directorul AJVPS Galaţi.

Dezinfecţia, obligatorie în pieţe

În cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi s-a stabilit că mai multe instituţii ale statului vor putea să facă controale pentru depistarea porcilor crescuţi ilegal. "Ca obligativitate, tot ce înseamnă activitate de control pentru a putea depista eventuale creşteri ilegale de porci sau comerţ ilegal de carne, se va face de către reprezentanţi ai instituţiilor implicate în acest proces, respectiv DSVSA, IPJ, Direcţia de Agricultură, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Sistemul de Gospodărire a Apelor, AJPS şi Direcţia Silvică", a explicat Camen Stroia. Şi autorităţile publice locale vor avea responsabilităţi, respectiv să se asigure că "la tot ce înseamnă piaţă de legume, de fructe sau adunări colective, să facă dezinfecţie de picioare pentru toţi cei ce intră în aceste spaţii şi de dezinfectare a mijloacelor de transport care ies şi intră în aceste locaţii, cu echipamente portabile de dezinfecţie", a mai precizat Carmen Stroia.

Se aşteaptă confirmarea în alte cinci cazuri

Anul acesta au fost confirmate, în judeţul Galaţi, 11 focare de pestă porcină africană. La acestea se mai adaugă şi alte cazuri de suspiciune pe baza buletinelor de analiză, dar şi cazuri de suspiciune pe semne clinice. "Avem cinci focare confirmate doar pe semne clinice, sunt în localităţi diferite din judeţ. Aşteptăm buletinele de analize pentru aceste cazuri, astfel încât să putem acţiona conform legii", ne-a declarat directorul DSVSA Galaţi, Carmen Stroia.

Citit 6933 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 August 2019 00:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.