Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
3 comentarii

De joi, 15 august, şi până miercuri, 21 august, atât a rezistat bannerul cu mesajul „Salvaţi Palatul Simion Gheorghiu”, legat de bârnele pasajului de protecţie care înconjoară monumentala clădire cu bulină roşie de pe strada Domnească nr. 24. Bannerul scris de mână a fost „semnul” lăsat de PACT pentru Galaţi, o platformă civică şi politică a comunităţilor locale din ţară şi din diaspora, care a iniţiat o petiţie on-line pentru salvarea acestei clădiri monument istoric.

Despre apelul de salvare a singurei clădiri rămase din centrul superb al vechiului oraş, aruncat în aer de către Armata germană în august 1944, aţi putut citi în ediţia de vineri, 16 august, a ziarului „Viaţa liberă”. Iniţiativa aparţine PACT pentru Galaţi, care a demarat o campanie civică pentru salvarea monumentalei clădiri.
Concret, după cum anunţa pe reţelele de socializare, PACT a depus la Primărie o petiţie semnată de peste 1.100 de gălăţeni, prin care încearcă să afle cine este persoana responsabilă de starea clădirii şi când va fi reabilitată. De asemenea, îi invita pe gălăţeni să intre pe https://www.pactpentrugalati.ro/salvati-palatul-simion-gheorghiu şi să devină voluntari ai campaniei, să-şi facă un selfie cu bannerul, pe care să-l posteze pe Facebook, pentru ca tot mai mulţi gălăţeni să afle şi să alăture acestui demers civic.
Din păcate, în vreme ce gunoaiele dospesc de ani de zile în clădirea ruinată, bannerul a dispărut în cursul zilei de miercuri, 21 august: „Din păcate, bannerul nostru de conștientizare cu privire la Palatul Simion Gheorghiu a fost rupt și ridicat de Ecosal. Petiția noastră a fost distribuită de un număr record de oameni, iar mulți dintre voi v-ați făcut poze cu palatul și le-ați distribuit. Acum, acest lucru nu mai este posibil, dar vă rugăm să distribuiți în continuare petiția și să continuăm adunarea de semnături. Cu cât suntem mai mulți, vocea noastră este mai puternică”, face apel PACT.
Contactată de noi, conducerea Ecosal ne-a declarat că nu a primit vreo astfel de misiune de a îndepărta bannerul sau de a-l ridica. Pe de altă parte, dincolo de civismul unui astfel de demers, situaţia clădirii este mult mai complicată.

Procesul merge mai departe

La începutul acestui an aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă” cum s-a ratat finanţarea europeană pentru salvarea acestui monument istoric. Primăria municipiului Galaţi a contractat documentaţia necesară pentru depunerea cererii de finanţare europeană în vederea transformării clădirii în incubator de afaceri, dar nu a reuşit să ducă la bun sfârşit acest demers. Motivul? Deşi, în iunie 2017 Primăria a devenit, prin hotărârea definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, proprietara clădirii, o cotă-parte din monumentala clădire este deţinută de un cetăţean căruia i s-a vândut, în 1997, o locuinţă cu două camere şi bucătărie. Apartamentul aproape că nu mai există, dar Primăria nu a reuşit să-l convingă pe proprietar să-i vândă bucăţica de imobil cu un preţ de 65.000 de lei. În schimb, acesta a dat în judecată Primăria, cerându-i despăgubiri de 45.000 de euro pentru locuinţă şi 7.200 pentru lipsirea de dreptul de folosinţă a bunului. Astfel, a blocat orice demersuri ale Primăriei de a accesa bani europeni pentru clădirea cu bulină roşie. Un nou termen al procesului este programat pe 4 septembrie.

Citit 1364 ori Ultima modificare Joi, 22 August 2019 19:47

3 comentarii

 • postat de ivan jan Duminică, 25 August 2019 14:33 5.13.239.*** Link la comentariu
  0
  2

  aceasta cladire este reprezentativa pentru orasul galati din punct de vedere arhitectural si in consecinta cosider ca trebuie pusa in valoare ori care ar fi costurile.

  Raportează
 • postat de Cetățean Vineri, 23 August 2019 17:21 5.13.149.*** Link la comentariu
  1
  2

  Atunci când un obiectiv sau un spațiu urmează să devină ” de utilitate publică ” nu mai contează ce vrea un oarecare care profită de situație ptr. ași întregi averea în speranța că-i va pune Dumnezeu mâna în cap. ceea ce duce la situația de astăzi în plin centru al orașului.

  Raportează
 • postat de Ana S. Vineri, 23 August 2019 09:52 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  14

  In cartea domnului Paul Paltanea "Istoria orasului Galati" , regasim descrise aceste minuni arhitectonice., de confluente de stiluri, spiritul boem de odinioara.
  In Galati, din pacate , interesele imobiliare ale unor indivizi au pus pe chituci, ceea ce avea orasul mai de pret.. Cladiri de patrimoniu , care atestau istoria acestui oras, au fost lasate in paragina., prin diverse "subterfugii", ba ca fac obiectul unor revendicari/mosteniri si altele ., iar instantele de judecata au contribuit din plin , procese ce par interminabile, prin amanari de la un termen la altul.
  Au fost golite terenuri, prin daramarea acestor cladiri, urmare a trecerii timpului , prin lipsa conservare/ consolidare, fie prin nepasarea autoritatilor sau, mai grav, intentia unora de a da un tun imobiliar , iar cu materialelel adunate, unii si-au facut vile. E pe strada Basarabiei, un imobil cu cateva apartamente , cladit din caramizi adunate de ici ,de colo.
  Interesele meschine ale unora , banii dicteaza. Dureros adevar!
  Un popor , in speta , o comunitate care n-are un trecut , o istorie, e ca un copil, care nu-si cunoaste parintii. Mergem in afara si ne minunam ce cladiri frumoase, ce istorie are acea natie, iar noi ne batem joc de absolut tot.
  Prin urmare , apreciez demersul PACT de a salva aceste cladiri ,inainte de a fi nu fi prea tarziu!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.