Bunul-simţ s-a mutat din centrul Galaţiului (FOTO)

Bunul-simţ s-a mutat din centrul Galaţiului (FOTO)

Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
5 comentarii

Chiar dacă ne aflăm exact în centrul Galaţiului, gunoaiele stau aruncate cu nemiluita printre blocurile din Mazepa I. Pungi cu resturi menajere zac lângă tomberoane, în vreme ce acestea sunt goale. Dacă gunoaie împrăştiate pe alei şi prin grădini găsim din plin, nu acelaşi lucru putem spune despre locurile de parcare. Fără alternative civilizate, oamenii sunt nevoiţi să îşi lase maşinile pe trotuare, pe alei sau direct pe iarbă.

Considerată o zonă cu pretenţii a Galaţiului, Mazepa I face mai degrabă impresia unui cartier îmbătrânit şi lăsat de izbelişte. Asfaltul care acoperă aleile dintre blocuri este crăpat, grădinile generoase ca suprafaţă pot fi considerate în cel mai bun caz neîngrijite, iar de jur împrejur vezi mici porţiuni cu pământ care devin băltoace în toată regulă la prima ploaie mai serioasă. Bucăţi masive de asfalt sunt ridicate de parcă ar fi fost aşezate aşa de suflul unei explozii puternice. 
Peisajul este completat de sutele de maşini lăsate în toate direcţiile. Parcările dintre blocuri sunt insuficiente pentru abundenţa de autoturisme din ultimii ani. Rămaşi fără alternative, gălăţenii care nu au norocul de a găsi un loc în spaţiile amenajate din faţa scărilor de bloc parchează pe unde găsesc, indiferent că vorbim de trotuare, de alei sau de spaţii verzi. Când plouă sau atunci când zăpada se topeşte, aproape tot interiorul cartierului arată mai rău decât o uliţă dintr-un sat uitat de lume. 

Aglomeraţie şi gunoaie din abundenţă

"Locuri de parcare nu prea găseşti aici, indiferent de momentul zilei. Seara, mai ales, poţi să cauţi mult şi bine un loc unde să-ţi laşi maşina. Uneori, parchezi şi la câteva sute de metri distanţă. Sunt destule garaje în cartier, iar multe dintre ele sunt folosite ca spaţii de depozitare. Oraşul nu mai ţine de multă vreme pasul cu numărul tot mai mare de maşini", a precizat un locuitor din zonă.
Cireaşa de pe tort este însă dată de gunoiul aruncat la tot pasul. Lângă tomberoanele goale, pe alei sau în gardurile vii care împrejmuiesc grădinile, nenumărate pachete de ţigări, bidoane, şerveţele sau pungi întregi cu deşeuri menajere îţi irită ochii şi, mai ales, nasul. Cu precădere în zilele caniculare, în multe zone ale cartierului miroase respingător a resturi alimentare putrezite.
La fel ca într-un cartier de periferie, şi în Mazepa I, la doar câţiva metri de strada Brăilei, oamenii îşi întind încă rufele la uscat în grădinile din faţa scărilor de bloc.

Cine stopează poluarea fonică

Mai mulţi gălăţeni din zona centrală a oraşului spun că zgomotul produs de motocicletele care circulă pe străzile Brăilei şi Domnească este greu de suportat, mai ales pe timpul nopţii. "Cine opreşte zgomotul infernal produs de motocicletele care tranzitează centrul oraşului? Pentru liniştea locatarilor, dar şi pentru evitarea unor incidente grave, de ce nu se interzice circulaţia acestora prin zona amintită, aşa cum s-a mai făcut şi acum foarte mulţi ani", a spus Victor Grigoriu, un cititor.

"Căldură mare, mon cher"

Medicii ne recomandă ca, pentru sănătatea noastră, să bem cel puţin doi litri de lichide pe zi. În timpul verii, cantitatea necesară de apă poate creşte simţitor însă. Iar dacă setea te prinde pe stradă, nepregătit, nimic mai simplu. Precum domnul din imagine, scoţi bidonul de cinci litri din dotare şi îl umpli cu apă de la o cişmea publică. Din ce rămâne, poţi uda şi ceapa plantată în faţa blocului.

Citit 2764 ori Ultima modificare Duminică, 25 August 2019 18:36

5 comentarii

 • postat de Întreb și eu ... Marți, 27 August 2019 05:39 89.137.19.*** Link la comentariu
  0
  4

  Când Primăria Galați, ceilalți factori responsabili, vor rezolva problema "mizerabila" a locului de colectat gunoiul situat la intersecția Dornelor cu Traian, de lângă (circa 10 m) de blocul V2 ? Dar problema ruinelor lasate, probabil pentru "înfrumusețarea" aceleiași zone menționate, după demolarea garajelor ? Dar cea a circulației printre blocuri în aceeași zonă, între Traian și Bălcescu ? Credeți că vom avea un răspuns favorabil contribuabililor din zona ?

  Raportează
 • postat de avram Luni, 26 August 2019 18:12 79.116.98.*** Link la comentariu
  0
  8

  Raspuns pentru Deranjat - Garda de Mediu doarme la fel ca si Directia de Sanatate Publica

  Raportează
 • postat de Ion Luni, 26 August 2019 14:14 92.114.82.*** Link la comentariu
  0
  5

  Sa stiti ca si pe nae leonard la blocul c7 este aceiași situație gunoi lasat de către locatari fara bun simț la colțul stalpului,este adevarat ca nu avem tomberon in zona dar spre exemplu, eu personal merg cu gunoiul pana la ireg nu am alta solutie.sau înspre doja la blocul c2.Se pare ca mai avem de lucrat la buna civilizatie. Speram că se va face ceva .

  Raportează
 • postat de Vica de pe 11 Siret Luni, 26 August 2019 11:13 95.76.2.*** Link la comentariu
  0
  6

  Cu voia dvs., domnule jurnalist, vin sa completez dezacordurile arhitecturale la blocurile din Mazepa 1, in special la cele cu 10 niveluri, BR-urile in special ce strajuiesc bulevardul Brailei si str. Rosiori, cu fatade la care nu s-aintervenit de la momentul receptiilor definitive, de 40 de ani, cu tencuiala crapata, pe alocuri exfoliata, urmare trecerii timpului in care au fost supuse cutremurelor si tasarilor inevitabile, unele scari deja inclinate, BR4, si greu de apreciat daca aceste deformari structurale au fost evidentiate in cartea tehnica a constructiei, obligatorie in sarcina asociatiilor de proprietari pentru urmarirea comportamentala in exploatare a constructiilor, un fel de certificat de nastere cu care sa dovedesti, in eventualitatea vanzarii unui apartament, certitudinea ca urmatorul proprietar nu se muta intro daramatura!

  Primaria Galati, prin biroul de relatii cu asociatiile de proprietari, nu a urmarit implementare corecta a noii legi, 196/2018, privind infiintarea si functionarea asociatiilor de proprietari, unde sunt prevazute aceste norne obligatorii pentru presedinti si administratori de asociatii, obligand asociatiile de proprietari sa-si repare fatadele blocurilor, dar nici pe proprietari nu u-a interesat, lasandu-se prostiti de acei administratori si presedinti care nu au facut nimic in acest scop, urmarind doar sa treaca luna si sa-si indemnizatia!

  Bine ar fi daca Primaria ar aplica si acestor constructii regula constructiilor neingrijite, asa au aplicat pe Domneasca, sa-i trezeasca pe mameluci la realitate, amendandu-i!

  Ca pentru aruncatul gunoaielor pe unde apuca, nu prea se misca nimeni, desi pare foarte greu de educat niste indivizi veniti acum 40-50 de ani de la Gheorloaia, la combinat, unde se dihocau de pe prispa, care avea o bojdeuca, traitori prin rape, colibe si bordeie, acum traind experienta implementata ca educatie, aruncand gunoaie pe fereastra, pe oriunde apuca...

  Ma trec inca cateva generatii pana la civilizatie, timp in care Galatiul va fi din Comuna Galatz, de prin anii 1800, cu primar Moruzzi!

  Raportează
 • postat de Deranjat Luni, 26 August 2019 09:22 89.136.7.*** Link la comentariu
  0
  14

  Zgomotul motocicletelor deranjeaza doar in zona amintita? Ceilalti cetateni pot fi deranjati, mie sa imi fie bine!
  Garda de mediu ce spune?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.