Bunul-simţ s-a mutat din centrul Galaţiului (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Bunul-simţ s-a mutat din centrul Galaţiului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Chiar dacă ne aflăm exact în centrul Galaţiului, gunoaiele stau aruncate cu nemiluita printre blocurile din Mazepa I. Pungi cu resturi menajere zac lângă tomberoane, în vreme ce acestea sunt goale. Dacă gunoaie împrăştiate pe alei şi prin grădini găsim din plin, nu acelaşi lucru putem spune despre locurile de parcare. Fără alternative civilizate, oamenii sunt nevoiţi să îşi lase maşinile pe trotuare, pe alei sau direct pe iarbă.

Considerată o zonă cu pretenţii a Galaţiului, Mazepa I face mai degrabă impresia unui cartier îmbătrânit şi lăsat de izbelişte. Asfaltul care acoperă aleile dintre blocuri este crăpat, grădinile generoase ca suprafaţă pot fi considerate în cel mai bun caz neîngrijite, iar de jur împrejur vezi mici porţiuni cu pământ care devin băltoace în toată regulă la prima ploaie mai serioasă. Bucăţi masive de asfalt sunt ridicate de parcă ar fi fost aşezate aşa de suflul unei explozii puternice. 

Peisajul este completat de sutele de maşini lăsate în toate direcţiile. Parcările dintre blocuri sunt insuficiente pentru abundenţa de autoturisme din ultimii ani. Rămaşi fără alternative, gălăţenii care nu au norocul de a găsi un loc în spaţiile amenajate din faţa scărilor de bloc parchează pe unde găsesc, indiferent că vorbim de trotuare, de alei sau de spaţii verzi. Când plouă sau atunci când zăpada se topeşte, aproape tot interiorul cartierului arată mai rău decât o uliţă dintr-un sat uitat de lume. 

Aglomeraţie şi gunoaie din abundenţă

"Locuri de parcare nu prea găseşti aici, indiferent de momentul zilei. Seara, mai ales, poţi să cauţi mult şi bine un loc unde să-ţi laşi maşina. Uneori, parchezi şi la câteva sute de metri distanţă. Sunt destule garaje în cartier, iar multe dintre ele sunt folosite ca spaţii de depozitare. Oraşul nu mai ţine de multă vreme pasul cu numărul tot mai mare de maşini", a precizat un locuitor din zonă.

Cireaşa de pe tort este însă dată de gunoiul aruncat la tot pasul. Lângă tomberoanele goale, pe alei sau în gardurile vii care împrejmuiesc grădinile, nenumărate pachete de ţigări, bidoane, şerveţele sau pungi întregi cu deşeuri menajere îţi irită ochii şi, mai ales, nasul. Cu precădere în zilele caniculare, în multe zone ale cartierului miroase respingător a resturi alimentare putrezite.

La fel ca într-un cartier de periferie, şi în Mazepa I, la doar câţiva metri de strada Brăilei, oamenii îşi întind încă rufele la uscat în grădinile din faţa scărilor de bloc.

Cine stopează poluarea fonică

Mai mulţi gălăţeni din zona centrală a oraşului spun că zgomotul produs de motocicletele care circulă pe străzile Brăilei şi Domnească este greu de suportat, mai ales pe timpul nopţii. "Cine opreşte zgomotul infernal produs de motocicletele care tranzitează centrul oraşului? Pentru liniştea locatarilor, dar şi pentru evitarea unor incidente grave, de ce nu se interzice circulaţia acestora prin zona amintită, aşa cum s-a mai făcut şi acum foarte mulţi ani", a spus Victor Grigoriu, un cititor.

"Căldură mare, mon cher"

Medicii ne recomandă ca, pentru sănătatea noastră, să bem cel puţin doi litri de lichide pe zi. În timpul verii, cantitatea necesară de apă poate creşte simţitor însă. Iar dacă setea te prinde pe stradă, nepregătit, nimic mai simplu. Precum domnul din imagine, scoţi bidonul de cinci litri din dotare şi îl umpli cu apă de la o cişmea publică. Din ce rămâne, poţi uda şi ceapa plantată în faţa blocului.

Citit 3122 ori Ultima modificare Duminică, 25 August 2019 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.