Dascălii nu pierd bani

Dascălii nu pierd bani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Veniturile salariale vor fi cele de  anul trecut, din decembrie * Doar profesorii care au avut salariu de merit vor primi 15 la sută mai puţin * Sporul de zonă rămâne la fel ca anul trecut * Bugetul primit de judeţ conform finanţării per elev acoperă toate cheltuielile de personal * Unii profesori vor primi bani mai mulţi * În comisia paritară  ISJ – sindicate, la nivel de judeţ,  s-a stabilit că toate hotărârile definitive cu privire la Legea 221 vor fi puse obligatoriu în aplicare * Sumele vor fi alocate din buget separat şi nu vor influenţa finanţarea per elev *

Emoţii mari printre profesori, care nu ştiu nici la această oră ce salarii vor primi pentru luna ianuarie, încât urmează să fie aplicate noi acte legislative care influenţează salarizarea, iar pentru unii angajaţi şi o serie de hotărâri judecătoreşti definitive.

Sporul de zonă rămâne 30 la sută maxim pentru Galaţi

Cadrele didactice nu vor avea pe luna ianuarie venituri mai mici decât cele de anul trecut, cu excepţia angajaţilor care aveau salariu de merit, care nu se mai acordă anul acesta.

Ei vor primi cu 15 la sută mai puţin decât au luat în decembrie 2009. În rest, conform Legii 330 ei vor primi pe 2010 venituri egale cu cele din decembrie 2009.

„Ca urmare, nu se mai aplică nici HG 1613 din 2009 cu privire la  diminuarea sporurilor de mediu rural, profesorii urmând să beneficieze deocamdată de aceleaşi sporuri de zonă”.

„Ministerul a anunţat că plata acestor sporuri se va face din finanţări complementare”, a declarat liderul gălăţean al FEN, Constantin Ciosu. 

Cel mai mare procent al sporului pentru zona rurală în judeţul Galaţi este de 30 la sută.

Dacă s-ar fi aplicat HG 1613, aceste cadre didactice urmau să primească doar 15 la sută spor de zonă, ceea ce ar fi dus, în unele cazuri, la diminuări substanţiale de salariu (chiar şi 300 de lei).

Finanţarea per capita acoperă cheltuielile pe judeţ

Referitor la finanţarea per capita, care i-a speriat pe unii directori de şcoli după ce au constatat că nu le vor ajunge fondurile astfel alocate, inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu susţine că nu vor fi probleme:

„Avem bani suficienţi alocaţi judeţului, astfel încât să acopere toate salariile cadrelor didactice. La unităţile unde nu se acoperă fondul de salarii, cum sunt CNVA-ul sau Liceul de Arte, se vor face corecţii din fondurile care rămân disponibile la alte unităţi de învăţământ”.

„De exemplu, la Brăhăşeşti, pentru că sunt profesori cu mai puţine grade didactice şi cu elevi foarte mulţi (coeficientul e mai mare, fiind vorba de zonă rurală şi de elevi rromi), există un surplus de 18 miliarde de lei vechi”.

„Cum în comisia de la Direcţia Judeţeană de Finanţe – ordonatorul principal de credite - va exista un reprezentant ISJ, aceste lucruri vor putea fi ajustate fără nicio problemă la întocmirea bugetului pe consilii locale şi unităţi de învăţământ”.

„Asta deoarece suma alocată per capita este pe întreg judeţul şi nu pe unităţi separate”, a precizat inspectorul general-adjunct.   

Unii dascăli vor lua mai mulţi bani

Deşi la instruirea de la minister reprezentanţii au ocolit întrebările cu privire la acordarea drepturilor băneşti ce li se cuvin unor profesori cu hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii în aplicarea Legii 221, la nivelul ISJ Galaţi, în comisia paritară, s-a parafat că hotărârile definitive vor fi puse obligatoriu în aplicare la toate şcolile care au angajaţi care au câştigat procesul:

„Vor avea dreptul să primească salarii cu 37 la sută mai mari doar profesorii care au făcut parte la proces, pentru că în hotărâre apar numai numele acestora”.

„Vom avea o întâlnire cu reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Muncă, să vedem care sunt procedurile corecte ca acest 37 la sută în plus să se regăsească şi în cărţile de muncă”, declară liderul SIP, Valeriu Diculescu. 

Sindicaliştii susţin că acordarea acestor majorări salariale câştigate în instanţă se va face din buget suplimentar, fără a afecta fondul provenit din finanţarea per elev.

„Dacă s-ar plăti din suma alocată per elev, la sfârşitul anului nu ar mai fi bani de salarii. Prin lege, ordonatorul principal de credite trebuie să aibă fonduri suplimentare pentru astfel de cazuri”, ne lămureşte Constantin Ciosu.

Nici reprezentantul ISJ nu s-a arătat îngrijorat că la sfârşitul anului s-ar putea să rămână fără bani, dacă unii dascăli vor primi salarii mai mari decât cele prevăzute în buget conform finanţării per capita:

„Fondul total de salarii pe judeţ este mai mare cu 7 la sută decât cel de anul trecut. Dar anul acesta nu se mai acordă 2 la sută şi nici salariile de merit care se dădeau anul trecut”.

„Aşa că nu vor fi probleme. Eventual se fac rectificări. Sentinţele judecătoreşti trebuie respectate” a mai spus Onuţ Atanasiu.

Pe 3 şi 4 februarie vor avea loc instruiri cu contabilii şi secretarii din toate unităţile de învăţământ.

Citit 1742 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.