Scandalagiii, cerşetorii şi nuntaşii, scoşi la măturat străzile

Scandalagiii, cerşetorii şi nuntaşii, scoşi la măturat străzile
Sancţiuni mai aspre pentru tulburarea liniştii publice
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Spaima turbulenţilor şi scandalagiilor de orice fel, "faimoasa" Lege 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, a fost recent modificată. Veştile nu sunt deloc bune pentru cei care nu respectă regulile de convieţuire socială, anumite abateri fiind sancţionate chiar şi cu sute de ore de muncă în folosul comunităţii.

Tulburarea liniştii şi ordinii publice, săvârşirea de acte care le pun altora siguranţa în pericol sau aduc atingere bunelor moravuri vor fi, de anul viitor, mai aspru sancţionate, cei care le comit riscând, fie că sunt persoane fizice sau juridice, amenzi de ordinul miilor de lei şi, în unele cazuri, chiar să fie obligaţi la muncă în folosul comunităţii. Conform modificărilor aduse Legii 61/1991 prin Legea 192/2019, amenzile pe care autorităţile din zona ordinii publice le pot da variază între 100 de lei şi 6.000 de lei, iar în cazul administratorilor de localuri unde se comit contravenţii prevăzute de prezentul act normativ, pot aplica inclusiv măsura suspendării activităţii.

Amenzi până la 500 de lei

Conform amendamentelor aduse actului normativ amintit, amenzile cuprinse în cea mai mică categorie, între 100 şi 500 de lei, vor fi aplicate cerşetorilor, celor care comit acte de vandalism cu obiecte sau substanţe de orice fel asupra persoanelor, imobilelor sau mijloacelor de transport, celor care alarmează publicul, poliţia, pompierii sau jandarmii fără un motiv întemeiat, mâzgălesc pereţii clădirilor sau îi deteriorează în orice fel, celor care nu îşi supraveghează animalele, persoanelor care, în condiţiile în care au în grijă un minor de cel mult 16 ani sau o persoană cu probleme psihice, nu îl împiedică pe acesta să vagabondeze, să cerşească ori să se prostitueze sau care, având sub supraveghere un bolnav mintal periculos, nu îl păzesc şi nici nu anunţă autorităţile în cazul în care acesta a scăpat totuşi de sub supraveghere.

Amenzi între 500 şi 1.500 de lei 

Sunt pragurile între care va putea fi sancţionată o gamă largă de abateri, de la prostituţie, la tolerarea acesteia în restaurante, pensiuni sau hoteluri, de la comercializarea de arme de orice tip în afara magazinelor autorizate la constituirea grupurilor cu scopul de a săvârşi acţiuni de natură să perturbe liniştea publică. Amenzi cuprinse între aceste valori riscă şi administratorii magazinelor autorizate pentru vânzarea de arme de orice tip care nu ţin evidenţele corecte ale tranzacţiilor, precum şi pătrunderea, cu încălcarea normelor legale de acces, în sediile autorităților publice centrale și locale, instituțiilor publice, instituțiilor de învățământ și spațiilor aparținând acestora. Până la 1.500 de lei amendă riscă şi participanţii la meciuri sau spectacole care nu respectă măsurile impuse de forţele de ordine, sau administratorii restaurantelor, magazinelor sau barurilor care vând băuturi alcoolice la orele sau în zilele în care este interzis acest lucru. Nici cei care fac lucrări de renovare la bloc nu au fost omişi. Amenzile menţionate le pot fi aplicate în cazul în care deranjează vecinii între orele 22,00 - 8,00 şi respectiv 13,00 - 14,00 prin producerea de zgomote sau prin folosirea oricărui aparat.

Amenzi şi mai mari pentru nuntaşi 

Muzica prea tare ar putea scoate din buzunarul organizatorilor de petreceri private de genul nunţilor sau botezurilor bani frumoşi, în cazul în care, din cauza amplasamentului şi amenajării locaţiei, tulbură liniştea altor persoane. Pentru o astfel de "distracţie", sancţiunile variază între 2.000 şi 3.000 de lei, aceeaşi amendă fiind aplicabilă administratorilor de localuri care nu respectă măsura suspendării aplicată pentru tolerarea prostituţiei sau pentru vânzarea de alcool în afara cadrului legal. Ca element de noutate, patronii de localuri sau alte amplasamente prinşi cu mâţa în sac cu repetiţie, riscă, complementar, să le fie suspendată activitatea pe perioade cuprinse între 10 şi 30 de zile.

Repetiţia triplează amenzile

De asta ar putea avea parte scandalagiii şi cei care, prin orice fel de zgomote, îi deranjează pe cei din jur, cu repetiţie, în decurs de 24 de ore. Astfel, de la 500 la 1.500 de lei amendă sau prestarea a 50-100 de ore de muncă în folosul comunităţii ar putea avea parte cei care, în public, proferează fapte, acte sau gesturi obscene sau ameninţări cu acte de violenţă sau cei care, fără drept, tulbură liniştea locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă. Amenzile cresc progresiv, între 2.000 şi 3.000 de lei sau 70 - 120 de ore de muncă în folosul comunităţii pentru cei care execută lucrări în apartamente în intervalele interzise şi care au fost deja sancţionaţi în decurs de 24 de ore. Şi mai rău o pot încurca, din nou, cei care organizează petreceri prea zgomotoase şi care încalcă lega de cel puţin două ori în decurs de 24 de ore. Amenda prevăzută pentru aceştia este cuprinsă între 3.000 şi 6.000 de lei sau prestarea a 100.150 de ore de muncă în folosul comunităţii. Legea care aduce aceste modificări a fost publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare pe 26 ianuarie 2020.

Citit 5378 ori Ultima modificare Vineri, 01 Noiembrie 2019 08:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.