Evaluaţi acest articol
(27 voturi)
7 comentarii

UPDATE | Explozie de proporții, sâmbătă dimineață, 23 noiembrie 2019, într-un bloc din cartierul Micro 19, în zona în care întorc troleele. Deflagrația, care nu a fost urmată de incendiu, a avut loc într-un apartament situat la etajul patru al imobilului și a afectat alte patru apartamente. Locatarii blocului au fost treziți din somn de zgomotul extrem de puternic. ”Am zis că se dărâmă blocul. Nu pot să îmi dau seama, a fost foarte puternic. Balustrada era fierbinte, ușa a sărit pur și simplu. Cred că de la o acumulare de gaze, că de la altceva nu știu de la ce să fi fost”, ne-a povestit unul dintre locatari.

Proprietarul imobilului, un bărbat în vârstă de 50 de ani, a fost rănit și, după ce a primit îngrijiri medicale de la un echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță, a fost transportat la spital. ”La spital a fost adus un bărbat de 50 de ani, care a suferit arsuri pe 20 la sută suprafață corporală, prin explozie, la nivelul extremității cefalice, mâini și genunchi bilateral. Pacientul este conștient, este bine, a fost internat pe secția de chirurgie plastică. Deocamdată, nu se ia în calcul transferarea lui la o altă unitate medicală, dar nu se știe evoluția acestui pacient”, ne-a explicat medicul Livia Șandru.

Panică și distrugeri

În blocul în care a avut loc explozia, oamenii își evaluaează pagubele. Într-un din apartamente, situat la mansardă, o bucată de tavan a căzut peste un minor, care dormea alături de mama sa. ”Dormeam, eu și cu cei doi copii ai mei. S-a auzit o bubuitură și o bucată de placă de pe tavan a căzut peste copilul cel mare. A fost oribil, nu știam ce s-a întâmplat. Ne-am speriat groaznic. Am luat copii și am ieșit”, ne-a spus Mirela Vișan.

Tot pentru evaluarea pagubelor au venit și reprezentanți ai Primăriei Galați, care au dispus și primele măsuri. ”Au fost sistate gazele în imobilul în care a avut loc deflagrația. Vom dispune o anchetă socială să vedem dacă sunt persoane care sunt în vulnerabilitate și în risc de a-și continua locuirea în acest imobil. Din primele cercetării la fața locului, se pare că structura de rezistență a blocului nu a fost afectată și sperăm să nu fim nevoiți să relocăm proprietarii din aceste apartamente. Vom convoca Comitetul Local pentru Situații de Urgență și vom dispune toate măsurile, inclusiv o verificare de la Inspectoratul de Stat în Construcții, iar specialiștii vor certifica dacă aceste imobile sunt în siguranță și proprietarii pot locui în continuare”, ne-a declarat Sorin Enache, vice-primarul Galațiului.  

Pompierii au făcut verificări și au stabilit că explozia a fost provocată de o acumulare de gaze la un aragaz. ”Din prima evaluare nu sunt pagube structurale mari, s-au prăbușit tavanele din rigips. Nu s-a impus evacuarea blocului. Cauza producerii exploziei este o acumulare de gaz de la un aparat de gătit. Deși proprietarul avea centrală, aceasta nu era folosită, iar detectorul de gaz era scos din priză. Locatarul se încălzea cu un aparat de gătit. Am descoperit că în cuptorul aragazului avea două cărămizi pentru a acumula căldura. Cel mai probabil s-a oprit flacăra și atunci când s-a trezit dimineață a aprins lumina sau o țigară și astfel s-a produs scânteia care a declanșat explozia”, ne-a explicat lt. col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

Anchetele în zonă vor continua, urmând ca autoritățile să stabilească și valoarea pagubelor.


UPDATE | S-a constituit o comisie de anchetă condusă de Prefectul Județului, care va stabili dacă structura blocului a fost afectată.

Explozia a avut loc la etajul 4 al blocului mansardat.

Victima este proprietarul, un bărbat în vârstă de 50 ani, care a suferit arsuri de gradul 2 și 3 și a fost preluat de către o ambulanță SAJ pentru a fi transportat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați.


O explozie neurmată de incendiu a avut loc la blocul T8 de la capătul troleului din Galați, fiind afectate cinci apartamente.

O victimă cu arsuri a fost transportată la spital.

Vom reveni cu amănunte.

(Sâmbătă, 23 noiembrie 2019, ora 6,50)

Citit 24372 ori Ultima modificare Luni, 25 Noiembrie 2019 00:06

7 comentarii

 • postat de Ion Duminică, 24 Noiembrie 2019 08:41 188.24.230.*** Link la comentariu
  0
  10

  Unii si-au pus si-au montat centrale doar de fatada. Asta e romanasul nostru luxul si paduchii de lemn. Cum a fost posibil asa ceva. Ce credea primaria ca toti netotii pot folosi o centrala sau isi pot permite?
  Ei nici macar un aragaz nu sunt in stare sa-l utilizeze corect. La blocurile era potrivita incalzirea centralizata cu repartitoare, si pentru saraci si pentru bogati, o solutie mai economica si ecologica . Decat sa bagi bani in ajutoare mai bine in modernizari si reparatii.
  Centralele sunt adevarate bombe cu ceas. Trebuie avut in vedere:
  1. Sa realizezi reviziile tehnice la fiecare doi ani.
  2. Printre riscurile cele mai mari: riscul de explozie si riscul de intoxicare cu monoxid de carbonin principal ca urmare a neevacuarii sau evacuarii insuficiente a gazelor arse.
  3. Curatati cosurile de fum si hornurile de cel putin doua ori pe an, o data obligatoriu inaintea venirii sezonului rece si doar cu persoane specializate;

  Raportează
 • postat de Cetatean Duminică, 24 Noiembrie 2019 08:01 188.24.199.*** Link la comentariu
  1
  7

  Penrtu ce a scos detectorul de gaze ? Numai el stie , [economie la curent cred] , Oricum daca functiona detectorul ora toata lumea ok sau alta varianta ,banuiesc ca detectorul i-a oprit gazul si omul cred ca stia lucrul asta , ca altfel nu avea nici un motiv sa-l scoata din priza , Trebuie luat la intrebari de ce a scos detectorul din priza .

  Raportează
 • postat de Romanasul si ...caldura. Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 19:01 108.245.201.*** Link la comentariu
  2
  22

  Roman get-beget , ai centrala dar te incalzesti cu aragazul poate consuma mai putin ...heheh. La fel si cu apometrul poate ...Folosim wc-ul toata ziua si tragem apa pe-nserat ca se consuma ...si platim heheheh.

  Raportează
 • postat de IonV Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 16:30 188.24.224.*** Link la comentariu
  2
  28

  Pai va las sa comentati, prieteni, cum se cheama asta, ai centrala, ai detector de gaze, nu pornesti centrala da' bagi caramizi in cuptor si te culci cu cuptorul pornit si cu detectorul de gaze scos din priza!

  Raportează
 • postat de Locatar Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 16:03 5.13.137.*** Link la comentariu
  3
  32

  Cum este posibil ca in anul 2019 sa traim ca in evul mediu? Pentru ca deflagratia a avut loc sambata dimineata la ora 5, a fost sistata furnizarea gazelor naturale, iar 30 apartamente raman fara caldura si apa calda datorita simplului motiv ca in weekend nu exista nici o echipa operativa care sa se deplaseze la fata locului pentru a verifica integritatea instalatiei de gaze. Nu ne ramane altceva de facut decat sa MERGEM DUMINICA LA VOT si sa asteptam ziua de luni pentru a fi reluata furnizarea gazelor naturale.
  Si acum ma intreb, EU CU CINE VOTEZ, CU DISTRIGAZ?

  Raportează
 • postat de Adi Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 12:30 86.125.62.*** Link la comentariu
  13
  23

  Faceti-va asigurari la case, nu stii niciodata cel de langa tine ce face.

  Raportează
 • postat de Ion Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 08:47 109.166.133.*** Link la comentariu
  30
  26

  Ce facem dacă deflagrația a fost cauzată de o centrală termică de apartament? Sunt cu miile în oraș mulțumită gândirii progresiste ale conducerii acestui oraș. Desființarea încălzirii centralizate a fost o mare eroare mai ales prin prisma debitului de gaz crescut la branșamentul blocului. Câți ani poate funcționa o centrală în siguranță? Câți gălățeni vor avea bani să-și înlocuiască centrala după ce aceasta devine un pericol? Câți s-au gândit la asta? Cu siguranță "legiuitorii" acestui oraș nu văd mai departe de următoarele alegeri...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.