Proiect pentru modificarea legii transplantului

Proiect pentru modificarea legii transplantului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, propune o serie de modificări legislative pentru activitatea de transplant din România şi a elaborat un proiect în acest sens.

Iniţiativa vizează activitatea de transplant din România şi propune modificări pe patru direcţii majore, conform mediafax.ro. „Toate activităţile din domeniul transplantului trebuie reglementate, aşa cum se întâmplă în toate ţările europene. România are nevoie de o lege a transplantului - sau câte una separat pentru organe, ţesuturi şi celule - nu de un titlu într-o lege veche de 13 ani”, transmite USR, printr-un comunicat. Modificările legislative propuse de deputatul USR vizează „trasabilitatea şi alocarea organelor, introducerea unor criterii şi condiţii clare de declarare a morţii cerebrale şi sancţiuni pentru cei care fac din transplant o afacere”.

În ceea ce priveşte alocarea de organe pe criterii transparente şi echitabile, deputatul USR spune că “se impune crearea şi utilizarea unui algoritm care foloseşte criterii medicale obiective legate de caracteristicile organului şi ale primitorului". „Organele nu trebuie alocate nici după criteriul "valorii sociale", nici după bunăstarea materială a celor care au nevoie de ele. Din păcate, de prea multe ori s-a întâmplat acest lucru şi sunt români care şi-au vândut casa pentru a primi un organ. Nici la această oră nu ştim câte transplanturi de rinichi sau de ficat s-au făcut în mod real în România, care sunt beneficiarii, câţi mai sunt în viaţă, care este rata de supravieţuire. În aceste zone gri s-au strecurat abuzuri. Încrederea cetăţenilor în sistemul de transplant nu se câştigă cu sloganuri, ci cu o organizare mai bună, cu o transparenţă mai mare, cu o comunicare mai bună şi campanii ţintite”, a mai declarat Emanuel Ungureanu.

Potrivit USR, ţara noastră are reguli neclare pentru sistemul de transplant, iar noua lege ar trebui “să unifice toate prevederile europene, momentan dispersate printre ordine de ministru (şi să reglementeze activitatea atât de complexă desfăşurată de centrele de prelevare, centrele de transplant, băncile de ţesuturi şi celule, clinicile de fertilizare în vitro etc)”. Legea pentru reforma din domeniul sănătăţii a fost adoptată în 2006. Conform USR, reforma din sănătate nu conţine o “lege a transplantului” şi nici nu e în conformitate cu directivele europene.

Citit 2292 ori Ultima modificare Marți, 24 Decembrie 2019 01:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.