”N-am fi fost niciunul aici, dacă nu erau ei!”. 30 de ani de la Revoluţia din 1989 (FOTO)

”N-am fi fost niciunul aici, dacă nu erau ei!”. 30 de ani de la Revoluţia din 1989 (FOTO)

Anca Melinte
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
3 comentarii

„Strigătul de libertate se aude şi acum. Mulţi cădeau răpuşi de gloanţe pentr-un viitor mai bun! Respect ’89”, scria, negru pe alb, pe un banner prins pe un zid, în spatele Monumentului Eroilor Martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989. Aici, în vecinătatea Teatrului Dramatic, au început manifestările organizate de Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi la 30 de ani de la Revoluţia din '89.

Jerbe, coroane de flori şi candele aprinse au fost depuse duminică, 22 Decembrie, la Monumentul Eroilor Martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989, de lângă Teatrul Dramatic „Fani Tardini”. Aici au început manifestările prin care Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi a marcat 22 Decembrie – Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii. Printre cei prezenţi am remarcat şi copii aduşi de părinţi, nu doar oficialităţi şi politicieni.

Manifestările au continuat la Monumentul Eroilor Martiri ai Revoluţiei din Decembrie din Cimitirul „Eternitatea”. Aici a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor Revoluţiei, moment încărcat de emoţie: „Mi-aduc aminte că prima pomenire-pomană acum 30 de ani, am făcut-o în Prefectură. Nu-i uşor să îmbini veselia colindelor, aşteptarea Naşterii când trebuie să comemorezi morţi. (…)

Adesea ne rugăm la Zilele Eroilor în faţa unor cruci, doar. Aici e ceva mai mult. Avem două feluri de trupuri în faţa cărora trebuie să tremurăm! Că n-am fi fost niciunul aici dacă nu erau ei. Niciunul! Iată-i aici: ei sunt eroii care, de 30 de ani, cred, se roagă şi-s mai puternici ca noi toţi. Onorul la ei! La sufletele dumneavoastră, părinţi şi fraţi de eroi!”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, arătând către rudele celor jertfiţi în Revoluţie.

După ceremonialul religios, au fost depuse coroane şi jerbe de flori la monumentul eroilor. Manifestările s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

CITEȘTE ȘI: Cruce din candele aprinse, la monumentul Eroilor Martiri ai Revoluţiei (VIDEO și FOTO)

Citit 1910 ori Ultima modificare Marți, 24 Decembrie 2019 01:38

3 comentarii

 • postat de comunismul Marți, 31 Decembrie 2019 14:17 79.116.106.*** Link la comentariu
  0
  0

  atunci sa le multumim cum se cuvine! celor care au luptat! ca noi sa traim si astazi!

  Raportează
 • postat de bratul legii Luni, 23 Decembrie 2019 21:46 89.137.136.*** Link la comentariu
  0
  2

  Sa fie prinsi calaii si monstrii care au ucis aproape 1000 de oameni prinre care si multi copii. Ceausescu cazuse, murise si ei omorau in continuare iar multi au fost ucisi la spital de medici. Se stie asta. Vinovatii sa raspunda. Vrem sa fie prins criminalii.

  Raportează
 • postat de IC Luni, 23 Decembrie 2019 06:29 86.124.202.*** Link la comentariu
  0
  4

  Vesnica pomenire si versnica recunostinta acelora care si-au sacrificat viata pentru noi ,copii si nepotii nostri ,s-au scrificat ca Romania sa nu mai fie un tarc pentru romani , pentru libertate si democratie . PS -de acolo de sus ,sunt convins ca sunt profund nemultumiti ,nemultumiti de faptul ca fripturistii au transformat sacrificiul lor in certificate , indemnizatii si ale beneficii de "revolutionari " si ca profitorii politici au beneficiat masiv de sacrificiul eroilor , in multe cazuri chiar aceia impotriva carora s-au ridicat ( sigur nu s-au gandit nici o clipa la vreo ulterioara recompensa pentru gestul lor ,recompensa gandita ,de stim noi cine ,dupa modelul recompensei pentru ilegalistii comunisti ... mai draga.).

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.