Vier Pfoten, între ou şi găină

Vier Pfoten, între ou şi găină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Organizaţia pentru protecţia animalelor VIER PFOTEN a publicat rezultatele investigaţiilor în 20 de lanţuri de supermarketuri din România, care arată că 17 dintre acestea comercializează şi ouă de la găini chinuite în baterii, iar 13 comercializează şi ouă cu probleme de etichetare, se arata într-un comunicat de presă.

Informaţiile colectate în perioada mai - decembrie 2009 sunt sintetizate în ediţia I a ghidului informativ „Ştampila de pe ou”, prezentat miercuri în premieră într-o conferinţă de presă susţinută de Vier Pfoten şi profesorul Gheorghe Mencinicopschi, director ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare R&D.

În material se arată de asemenea că 8 magazine alimentare comercializează şi ouă ecologice, iar 5 dintre acestea au la vânzare ouă de la găini crescute în hale la sol.

Niciun magazin nu vinde ouă de la găini crescute în aer liber. Acestea pot fi găsite doar în pieţele agro-alimentare, dar fără a fi ştampilate.

Până aici toate bune şi frumoase. Inclusiv partea cu dreptul găinilor de a creşte liber, nu în spaţii închise, aşa numitele baterii, care le stresează, stres ce este transmis apoi consumatorilor.

Chestia neclară vine din momentul în care se vorbeşte despre dreptul consumatorilor de a alege. Cum să alegi dacă nu ai de unde? Că nu umblă găinile, crescute natural şi ştiinţific, singure să-şi ofere ouăle, spre consum, românilor stresaţi de acest produs de la ştampilă până la culoarea gălbenuşului.

Nota redacţiei: Ştampila de pe ou a devenit obligatorie şi în România prin Ordinul nr. 73/2005 al ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) care constituie transpunerea oficială a Directivei Comisiei 2002/4/CE privind înregistrarea unităţilor care cresc găini ouătoare.

Ştampila este compusă dintr-un număr distinctiv care indică metoda de creştere a găinilor ouătoare, urmată de codul ţării unde a fost produs oul şi un număr de identificare al unităţii.

Prin Ordinul 136/2006 al ANSVSA se stabileşte că găinile crescute în baterii vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2012.

Citit 784 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.