Gălăţenii, instruiţi împotriva hoţilor

Gălăţenii, instruiţi împotriva hoţilor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Numărul tot mai mare de spargeri de locuinţe, înregistrat la nivel naţional, i-a determinat pe oficialii din Poliţia Română să treacă la un alt nivel de conştientizare a populaţiei. Gălăţenii vor fi, timp de două luni, supuşi unor campanii de prevenire atipice, în cadrul căreia le vor fi puşi în situaţia de a fi "martori" virtuali la atacurile hoţilor.

Să nu vă mire dacă, timp de două luni, până în februarie, în zonele aglomerate din oraş, precum parcuri, pieţe, centre comerciale sau magazine veţi fi abordaţi de echipaje de poliţie care vă vor supune unor situaţiii mai puţin obişnuite de prevenire a furturilor din locuinţe. După ani de zile în care instruirea împotriva atacurilor infractorilor la bunurile personale din buzunare, poşete, maşini sau locuinţe s-a făcut cu fluturaşi şi vorbe, în perioada imediat următoare prevenirea se va face "pe viu". Sau mai bine zis, punându-vă în situaţia de a asista, ca martori virtuali, la furturi din locuinţe, pentru a vedea cât de determinaţi şi porniţi sunt infractorii care vă sparg uşa sau vă escaldează ferestrele în căutare de bunuri.

"Elementul de noutate al campaniei "Hoţii îţi invadează intimitatea" îl reprezintă utilizarea realității virtuale, respectiv folosirea unor ochelari cu ajutorul cărora cetățeanul poate deveni ”martorul” unui furt din locuință, reușind să observe cu ușurință modul de acțiune al infractorilor, odată cu pătrunderea prin efracție într-un imobil", precizează cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

De sărbători, se înmulţesc spargerile

Crăciunul şi Anul Nou, când oamenii îşi petrec de multe ori zilele libere departe de casă, sunt prilejuri nemaipomenite pentru infractori să acţioneze. Tocmai din acest motiv, poliţiştii le recomandă celor care ştiu că nu vor sta pe acasă în săptămânile ce urmează, să fie vigilenţi şi să nu îşi lase bunurile pradă rău-făcătorilor. Chiar dacă tentaţia este mare, evitaţi să vă expuneţi, în timp real, pe reţelele sociale planurile de vacanţă, fotografii din locurile unde vă aflaţi sau să cădeţi pradă "tag-ului" sau "check-in-ului" doar de dragul informării prietenilor reali sau virtuali. De asemenea, aveţi grijă pe cine primiţi în casă cu colindul. Printre cetele de vestitori se pot strecura şi persoane care nu vor să vă adcuă în casă spiritul Crăciunului, ci să vă fure portofelul. Uşa locuinţei trebuie să fie în permanenţă încuiată, chiar dacă sunteţi acasă, pentru că unui hoţ rapid şi orientat nu îi trebuie mult să dea buzna şi să vă "uşureze" de bunuri, nemaipunând la socoteală că întâlnirea cu intrusul poate avea consecinţe grave pentru dumneavoastră. Nu în ultimul rând, dacă plecaţi de acasă, şi mai ales dacă locuiţi la parter sau la primul etaj, închideţi bine toate ferestrele şi, în măsura în care aveţi posibilitatea, montaţi-vă gratii, sisteme antiefracţie sau camere de supraveghere. Acestea din urmă, dacă nu îi vor speria pe hoţi, cel puţin vă vor ajuta să oferiţi poliţiei indicii ca să ducă la identificarea mai rapidă a celor care v-au călcat, nepoftiţi, pragul casei.

Citit 3145 ori Ultima modificare Joi, 26 Decembrie 2019 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.