Luni începe bacalaureatul 2010

Luni începe bacalaureatul 2010
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română se desfăşoară în fiecare liceu şi grup şcolar *

De luni, elevii din clasele terminale ale liceului intră, practic, în examenul de bacalaureat. Aproximativ 5.300 de candidaţi gălăţeni, elevi de clasa a XII-a sau absolvenţi din promoţiile anterioare, sunt aşteptaţi să susţină, în perioada 15-17 februarie, prima probă de competenţe din bacalaureat.

Din 2010, structura acestui examen s-a modificat, astfel încât candidaţii susţin trei probe de competenţe, programate în timpul anului şcolar, şi alte trei probe scrise, la sfârşitul anului şcolar.

Trei niveluri de competenţe

Probele de competenţe se desfăşoară, după exigenţa examenelor la oral, în toate cele 33 de instituţii de învăţământ liceale din judeţul Galaţi.

Luni, examinările orale încep de la ora 9 şi, în funcţie de numărul de candidaţi din fiecare liceu, se finalizează în maxim trei zile.

Candidaţii intră în sălile destinate evaluării conform graficului afişat de comisia de bacalaureat din şcoală, extrag un bilet de examen şi se pregătesc să răspundă cadrelor didactice evaluatoare.

Ei sunt examinaţi de profesorul care predă limba şi literatura română la clasă, dar şi de un al doilea cadru didactic de specialitate din şcoală.

Candidaţii nu au voie să intre în sălile de examen cu materiale din care se pot informa.

Rezultatul evaluării în ce priveşte comunicarea orală în limba română nu se exprimă prin note sau prin calificativul admis / respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă lingvistică, fie el mediu, avansat sau experimentat.

Examen mai flexibil

Spre deosebire de situaţia din anii anteriori, începând cu 2010, candidaţii care nu se prezintă la probele de competenţe au posibilitatea să participe la probele ulterioare de acest tip, precum şi la cele scrise.

Totuşi, ei nu vor primi diploma de bacalaureat decât după ce obţin toate certificatele de competenţe.

„Candidaţii care absentează de la această probă pot veni la cele ulterioare, dar ei nu vor fi consideraţi cu bacalaureatul luat. Ei mai pot susţine proba de competenţe la care nu s-au prezentat în sesiunea din august 2010 a bacalaureatului”, a precizat Laura Marin, inspectorul şcolar general-adjunct.

Prof. Laura Marin ne-a mai declarat că directorii şcolilor au refăcut programul elevilor, astfel încât în cele trei zile de examen să nu fie bulversată activitatea colegilor lor.

De asemenea, cadrele didactice evaluatoare de limba română şi-au stabilit un grafic de recuperare a orelor pierdute în perioada examinărilor.

Citit 1001 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.