Parohia Romano-Catolică va avea centru de servicii sociale
Foto: Bogdan Codrescu

Parohia Romano-Catolică va avea centru de servicii sociale
Proiect aprobat prin POR
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

În luna decembrie 2019, potrivit datelor publicate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est, Parohia Romano-Catolică din Galați a reușit semnarea unui proiect pe fonduri europene pentru "Consolidare și transformare imobil din str. Mihai Bravu nr. 1 în Unitate de servicii sociale pentru persoane vârstnice (fără componentă rezidențială) și refacere gard de împrejmuire a incintei". Proiectul, în valoare de 4,39 milioane de lei (aproximativ 918.000 de euro) se înscrie în Programul Operațional Regional 2014-2020, prioritatea de investiții 8.3 A - grup vulnerabil persoane vârstnice.

La această dată, clădirea se află într-o stare avansată de degradare, având afectată inclusiv structura de rezistență. "Destinația inițială a imobilului a fost cea de școală de băieți pentru copiii italienilor veniți la muncă în Galați, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Piatra de temelie a fost pusă în 1865 și până în 1948 instituția a fost funcțională, pe parcurs fiind acceptate și fete. Venirea la putere a comuniștilor a însemnat confiscarea proprietății și atribuirea altor destinații pentru imobil. Acesta a fost redobândit prin hotărâre judecătorească abia în anul 1997", ne-a prezentat succint istoricul clădirii părintele paroh Cristian Dumea, menționând, totodată, faptul că primul așezământ catolic de la Dunărea de Jos datează încă din secolul al XVII-lea.

În calitatea sa de manager de proiect, Dumea ne-a arătat că momentan lucrarea se află în faza de implementare, urmând a se demara procedurile de licitație pentru desemnarea constructorului. "La 31 decembrie 2022, clădirea trebuie să fie finalizată, inclusiv cu dotările aferente și împrejmuirea, urmând să fie devină funcțională începând din 2023. Conform destinației aprobate, de centru social pentru persoane vârstnice, ea va avea un caracter multifuncțional, găzduind săli de mese, bibliotecă, ateliere și laboratoare IT. Ne vom strădui să putem învăța persoanele în vârstă și nevoiașe să utilizeze tehnica modernă pentru a se conecta cu rudele și copiii plecați la distanță", a menționat părintele paroh. "Misericordia (milostivenia - n.r.) începe, din perspectiva mea, prin a oferi celor care au nevoie o bucată de pâine, golurile sufletești urmând a fi cercetate și umplute ulterior", a mai precizat părintele franciscan Cristian Dumea.

Citit 5199 ori Ultima modificare Luni, 20 Ianuarie 2020 12:44

2 comentarii

 • postat de PROF.DR.MIHAI MORARU
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2020 21:22
  5.13.178.***
  FOARTE FRUMOASA SI NOBILA INITIATIVA SFINTEI BISERICI,intr-un astfel de lacas(caminul,n.n)isi vor trai in liniste si in mod cat mai agreabil zilele vietii pe care le-a a harazit-o DUMNEZEU acestor oameni,care inteleg,nu prea mai au sprijin din familie...SUNT CONVINS ca se vor face lucruri deosebite pentru binele celor adapostiti,la propriu,de Sfantul Lacas!!!NU SUNT CATOLIC,SUNT NASCUT ORTODOX DAR DIN COPILARIE AM FOST IMPRESIONAT DE SOBRIETATEA,DECENTA,DISTINCTIA,ELEGANTA MANIFESTARILOR BISERICII CATOLICE!!!PERSONAL,CU MULTI ANI IN URMA,am primit un sprijin neasteptat din partea REGRETATULUI SI DISTINSULUI PREOT PETRU ALBERT,UN ERUDIT CATOLIC DE O MARE VALOARE INTELECTUALA SI DE O SENSIBILITATE SI BUNATATE PE MASURA FRUMOASELOR INVATATURI ALE MANTUITORULUI IISUS HRISTOS,PROPOVADUITE CU MULT HAR DE CATRE ACEST MARE OM DIN SFANTA BISERICA!ERAM INSCRIS LA UN DOCTORAT AVAND CA TEMA OPERA UNUI mare filosof si teolog italian din RENASTERE...NEAVAND POSIBILITATEA SA PLEC IN ITALIA,sfatuindu-ma cu acest PARINTE,IN ADEVARATUL SENS AL CUVANTULUI,DOMNIA SA MERGAND FRECVENT PE ATUNCI LA PADOVA DAR SI LA ROMA M-A AJUTAT ENORM ADUCANDU-MI CARTI DE O NEPRETUITA VALOARE SI SUTE DE ARTICOLE XEROXATE,DIN PARTEA SFINTEI BISERICI CATOLICE,FAPT CARE M-A AJUTAT ENORM SA FINALIZEZ TEZA DE DOCTORAT!!ESTE CRED INUTIL SA VA MAI SPUN CA NU MI S-A CERUT NICIUN EURO PENTRU ACESTE DE NEPRETUIT DARURI CRESTINESTI CU ADEVARAT,FAPT PENTRU CARE MA INCHIN SMERIT IN FATA BUNULUI DUMNEZEU ,RUGANDU-MA,EU PACATOSUL,SI PENTRU SUFLETUL BUNULUI PRELAT SI A CELOR CE ASTAZI PASTORESC LA GALATI SUFLETELE FRATILOR NOSTRI CATOLICI!!!SANATATE LA TOATA LUMEA SI SA AJUTE DUMNEZEU,IUBITI PARINTI SA FINALIZATI FRUMOSUL SI BENEFICUL PROIECT!!!ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!!!
  0
  7
  Raportează
 • postat de In sfarsit
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2020 01:45
  89.137.225.***
  bine ca nu a cazut peste cineva. Trebuia demult facuta asta.
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.