Voluntarii care schimbă destine la ”Sfântul Spiridon” (FOTO)

Voluntarii care schimbă destine la ”Sfântul Spiridon” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Când viaţa se desfăşoară şi evoluează normal, ţi-e greu poate să te imaginezi într-o altă situaţie decât a ta. Mai mult chiar, de multe ori avem tendinţa să ne comparăm vieţile cu cele aparent perfecte ale semenilor noştri, uitând că la polul opus există oameni extrem de vitregiţi de soartă, care, pe lângă toate lipsurile materiale, le adună şi pe cele emoţionale.

Iar dacă aceştia sunt copii, drama lor se adânceşte, riscând să sufere afecţiuni psihice şi fizice ireversibile. Centrul de Zi "Sfântul Spiridon" are în grijă şi astfel de copii, care "acasă" au parte doar de respingere, indiferenţă şi uneori chiar violenţă, refugiindu-se, astfel, într-o lume a neîncrederii, a tristeţii şi a imaginii de sine proaste. Alţii poate că mai au încă parte de iubire părintească, dar nu primesc niciodată o jucărie nouă, închizând într-un sertar al visurilor neîmplinite toate dorinţele. În total, centrul găzduieşte zilnic 70 de copii, voluntarii de aici încercând cu iubire şi dedicare să le arate calea către lumea noastră normală, pe care aproape niciodată nu ştim să o apreciem la justa sa valoare.

Şi pentru a le arăta că şi ei pot avea o masă caldă, sprijin în realizarea temelor şi chiar dreptul de a fi creativi, mai mulţi voluntari s-au oferit să le călăuzească paşii, oferindu-le, în primul rând, timp. Şi pentru ei, ziua tot 24 de ore are, şi pentru ei, altele sunt priorităţile, mereu altele, dar au găsit totuşi şi timp să ofere, fără a aştepta nimic în schimb. Pentru ei, voluntariatul a devenit un stil de viaţă, unul altruist şi pozitiv, învăţând, de fapt, prin dăruire, mai multe despre ei însuşi. Voluntarii Centrului de Zi "Sfântul Spiridon" vor să rămână anonimi, însă noi am dorit să le cunoaştem faptele şi să scriem despre ele, sperând că şi alţii le vor urma exemplul.

Ce acte de voluntariat au loc în centru

Centrul se află în curtea bisericii "Sfântul Spiridon", situată pe strada Sfântul Spiridon nr. 13, poate una dintre cele mai frumoase curţi parohiale din oraş, reprezentând un adevărat complex de binefacere. Proiectul a fost demarat de către părintele Vasile Mogoş, în 2008-2009, prin accesarea unor fonduri PHARE, sprijinit fiind şi de enoriaşi, cărora li s-au alăturat, de-a lungul timpului mulţi elevi de liceu, mai ales în perioada vacanţelor şcolare.

"Specificul centrului nostru este prevenirea abandonului şi a eşecului şcolar. Permanent avem sprijinul unui grup de doamne profesoare voluntare, în marea lor majoritate la pensie, care îi asistă pe copii în efectuarea temelor, acoperind toate materiile. Mai mult de 90 la sută din voluntare sunt foste cadre didactice, extrem de bine pregătite", ne spune Robert Tiber, coordonatorul centrului, sub acoperişul căruia, personal, am simţit o linişte şi o pace depline. În timp ce povesteam despre fapte de bine, Atena Enică, tehnician în asistenţă socială, lucra de zor la realizarea unor decoraţiuni pentru Crăciun. Mai intervenea din când în când în discuţie, adăugând câte o informaţie nouă, iar pentru o clipă, am avut senzaţia că mă aflu în odaia bunicii, la gura sobei. O atmosferă caldă şi primitoare, cam la fel cum se întâmplă în cadrul atelierului "Poveşti la o cană de ceai", unde printre voluntari se află şi părinţii copiilor din centru.

De asemenea, zilele de miercuri şi joi sunt dedicate atelierelor de artă şi hobby, sub îndrumarea unei foste profesoare de limbă română şi a unei doamne de la Palatul Copiilor.

"Miercurea, o fostă profesoară de limba română vine şi îi ajută pe copii să se exprime creativ, prin artă. Doamna a făcut nişte cursuri de artă la pensie şi acum le împărtăşeşte şi copiilor noştri din ce a învăţat. Iar în fiecare zi de joi avem un alt atelier de creaţie artistică, cu o doamnă de la Palatul Copiilor. Doamna îi învaţă pe copii tot felul de minuni. Au modelat în lut, au făcut recipiente pe care le-au pictat, au pictat tricouri, au învăţat să construiască corpul uman din forme geometrice. Are tot felul de idei ingenioase şi copiii sunt foarte receptivi", ne-a mărturisit cu mândrie Veronica Udreş, asistent maternal.

Studenţii de la Medicină Dentară le redau copiilor zâmbetele

Pe lângă educaţie şi hrană, copiii beneficiază şi de controale stomatologice gratuite. Aceştia sunt însoţiţi de asistenţi sociali sau de părinţi la Centrul de Medicină Dentară Socială, deschis printr-un parteneriat dintre Primărie şi Facultatea de Medicină şi Farmacie de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, unde studenţii au grijă să le ofere şansa de a avea zâmbete perfecte, la propriu şi la figurat. "Avem o colaborare cu centrul stomatologic al Primăriei, unde sunt invitaţi atât copiii, cât şi părinţii lor să-şi trateze dinţii şi chiar sunt copii care merg, iar părinţii sunt foarte încântaţi, pentru că e gratuit. Şi e frumos că s-au legat şi prietenii, mulţi dintre studenţi răsfăţându-i pe copiii noştri cu surprize", a adăugat Veronica Udreş.

De-a lungul timpului, pe porţile centrului au intrat zeci de voluntari, unii au poposit mai mult, alţii mai puţin, însă toţi au lăsat acolo o parte din sufletul lor, ajutând la rescrierea unei copilării puţin mai fericite, cu dăruire totală, multă blândeţe şi iubire.

De 18 ani în sprijinul copiilor defavorizaţi

În Valea oraşului, undeva între autogară şi port, nu departe de centrul urbei, pe strada Dogăriei nr. 111, de 18 ani au loc proiecte menite să schimbe destine, prin oferirea de încredere, speranţă, dar mai ales de iubire necondiţionată unor copii mai puţin privilegiaţi. Este vorba despre Fundaţia "Cuvântul Întrupat", un loc unde se fabrică minuni prin dăruirea, pasiunea şi munca unor oameni autentici, călăuziţi doar de bucuria care izvorăşte din sufletele celor cărora le-au arătat că se poate şi altfel. Şi pentru ei a fost posibilă o îmbrăţişare, o vorbă bună, o masă caldă, un cadou sub bradul de Crăciun, o tabără la munte, primirea de haine şi rechizite noi, şi, mai ales, ajutorul atât de necesar în realizarea temelor. Astfel, într-un singur an, cel care tocmai s-a încheiat, nu mai puţin de 100 de copii au primit sprijin material, emoţional, spiritual şi educaţional. Pentru toate faptele de mai sus, alături de alte acţiuni de ajutor umanitar, social şi educativ, printre care şi implicarea în utilarea şi modernizarea bucătăriei Centrului Comunitar ”La vale”, Fundaţia "Cuvântul Întrupat" a fost nominalizată, în semn de mulţumire, la Gala Comunităţii Gălăţene, ediţia a doua, care a avut loc în data de 5 decembrie 2019.

Citit 6700 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2020 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.