Cum poţi beneficia de pensie, în cazul în care nu eşti angajat

Cum poţi beneficia de pensie, în cazul în care nu eşti angajat
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Chiar dacă nu este angajată, conform Legii nr. 263/2010, o persoană îşi poate plăti asigurările la sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurări sociale, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă şi, după caz, în vederea completării venitului utilizat la calcului pensiei.

"Începând cu data de 1 ianuarie 2020, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii nr. 263/2010 este de 2.230 lei. Contribuţia datorată este de 25 la sută din venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială. În consecinţă, contribuţia minimă datorată lunar de către persoanele care au încheiat contract de asigurare socială este de 558 de lei", spune directoarea Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Ana Denis Aramă.

În cazul în care o persoană nu-şi plăteşte contibuţia timp de şase luni consecutiv, casa judeţeană de pensii reziliază contractul de asigurări sociale din propria iniţiativă. "Persoanele care au încheiat contract de asigurare sunt considerate asiguraţi ai sistemului public de pensii şi au dreptul să beneficieze de toate prestaţiile acestuia, respectiv pensie pentru limită de vârstă, ajutor de deces şi bilete de tratament", mai spune Ana Denis Aramă.

Citit 16733 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2020 02:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.