Un sfert dintre jucători ajung sclavii păcănelelor

Un sfert dintre jucători ajung sclavii păcănelelor
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Sălile de jocuri s-au înmulţit într-un ritm accelerat în ultimii ani, putând fi întâlnite la orice pas, indiferent dacă e vorba de jocuri mecanice sau pariuri. Soluţia întrevăzută de specialişti este consilierea, pentru tratarea problemei dependenţilor, şi îndepărtarea unităţilor de la parterul blocurilor, care se vrea concretizată într-o propunere legislativă. 

Apariţia ca ciupercile după ploaie a sălilor de jocuri, fie că e vorba de pariuri sau jocuri mecanice, a determinat un fenomen greu de controlat, accesul la astfel de distracţii fiind practic nelimitat şi la îndemâna oricărei persoane care a împlinit 18 ani. Asta a dus la creşteri fabuloase ale cifrelor de afaceri ale operatorilor de jocuri de noroc, dar şi la accentuarea galopantă a fenomenului de dependenţă care acaparează tot mai mulţi tineri. În urmă cu circa trei ani, în urma unor studii comandate, s-a ajuns la concluzia că numărul românilor care nu mai pot trăi fără să parieze ajungea la aproape 100.000 de mii, reprezentând peste 20 de procente din numărul clienţilor sălilor de jocuri, dar este foarte posibil ca numărul să fi crescut odată cu înmulţirea exponenţială a unităţilor de acest gen. Efectele nu se produc doar asupra consumatorilor acestui gen de distracţie, ci au şi un impact social deosebit, dependenţa atrăgând după sine tendinţa către comportamente deviante sau infracţionale, uneori cu consecinţe tragice. 

Sălile, interzise prin lege

Pentru că orice spaţiu comercial dezafectat este un potenţial viitor sediu de sală de jocuri, în cele mai multe cazuri chiar întâmplându-se astfel de "transformări", Asociaţia "Gameslot", singura organizaţie care reprezintă drepturile si interesele consumatorilor de jocuri vrea să ceară interzicerea prin lege a înfiinţării sălilor de jocuri la parterul blocurilor de locuinţe. Practic, asta ar elimina masiv de pe piaţă cele mai multe unităţi de profil, fiind cunoscut faptul că majoritatea sălilor îşi au sediile în astfel de incinte, în zone intens populate şi la îndemâna oricărui jucător, aşa-zis "amator" sau, dimpotrivă, dependent de pariuri de orice fel. 

Program de consiliere gratuită 

Renunţarea la pariuri este la fel de grea ca la orice tip de drog, dependenţa odată instalată putând fi tratată numai dacă sunt îndeplinite două condiţii: jucătorul să realizeze problema şi să ceară, respectiv să beneficieze de ajutor. O asociaţie din România, "Joc Responsabil", derulează un program cu acelaşi nume, care îşi propune să ofere asistenţă şi suport gratuit oricărui dependent care vrea să renunţe la viciul cheltuirii banilor la jocuri. "Programul are ca scop prevenirea, identificarea și asistarea jucătorilor cu probleme legate de jocurile de noroc și propune un program de intervenție eficient, nu doar pentru persoanele care se confruntă cu acest fenomen, ci și pentru familiile acestora", detaliază Corina Mlădinoiu, specialistul în relaţii publice al asociaţiei. Accesul la consiliere este, practic, la îndemâna oricărei persoane care se confruntă cu astfel de probleme, singurul inconvenient, pentru cei din Galaţi, fiind că nu pot beneficia de sfaturile psihologilor decât telefonic ori prin şedinţe audio-video, întrucât Asociaţia are doar două cabinete în Bucureşti, şi câte unul în Iaşi, Cluj-Napoca, Craiova şi Constanţa. Şedinţele de evaluare sunt de asemenea gratuite, jucătorii care vor să scape de acest viciu putând să discute cu un psiholog la linia telefonică gratuită de tip TEL-VERDE 0800.800.099, disponibilă de luni până vineri în intervalul 10,00 – 18,00. Dependenţii mai pot obţine suport non-stop prin intermediul website-ului www.jocresponsabil.ro, platformă care le oferă şi posibilitatea de auto-testare pentru a-şi verifica nivelul de dependenţă.

Citit 3866 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Februarie 2020 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.