Razii în trafic şi spaţii suplimentare de carantinare. Măsuri de protecţie în faţa coronavirusului

Razii în trafic şi spaţii suplimentare de carantinare. Măsuri de protecţie în faţa coronavirusului
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Autorităţile locale şi cele judeţene s-au întrunit, luni seară, într-o nouă şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), după ce, în cursul zilei de luni, patru persoane au fost duse într-un centrul special amenajat de carantinare, din cauză că veneau din zonele afectate de coronavirus din Italia.

Conform datelor oficiale, pe lângă cele patru persoane aflate în centrul special de carantinare, alte 21 de persoane sunt izolate la domiciliu, acestea întorcându-se în ţară din zone ale Italiei care nu au încă probleme din cauza temutului virus.

Filtre la intrările din judeţ

În urma şedinţei CJSU, autorităţile au dispus şi instituirea unor filtre la intrarea în judeţ, atât dinspre Brăila, cât şi dinspre Tecuci, filtre organizate de Poliţia Rutieră Galaţi. „Am avut o întâlnire cu transportatorii de persoane şi am decis, împreună cu reprezentanţii Poliţiei Rutiere, instituirea unor filtre prin care să verificăm şi să identificăm acei transportatori care aduc pasageri din Italia şi care nu sunt înregistraţi. Este foarte important să îi identificăm pe toţi cei care vin în ţară, pentru că acestea sunt măsuri care au ca scop protejarea populaţiei. Este vorba despre sănătatea publică şi trebuie să înţelegem că deciziile autorităţile trebuie respectate. Este cunoscut acest fenomen al transportului neautorizat de persoane şi, tocmai de aceea, împreună cu conducerea IPJ am decis aceste filtre. Practic, în momentul de faţă, ne dorim menţinerea calmului şi dăm asigurări că facem toate demersurile ca să nu existe potenţiale riscuri în judeţul Galaţi. Populaţia trebuie să înţeleagă că sunt măsuri de a proteja atât reprezentanţii autorităţilor, cât şi populaţia. Până la urmă nu ştim ce persoane vin şi de unde vin, pot fi chiar şi din cele 11 localităţi din nordul Italiei”, ne-a explicat Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi.

În urma decizie, mai multe autospeciale de poliţie s-au instalat atât la intrarea în Galaţi dinspre Tecuci, cât şi la intrarea dinspre Baldovineşti. Toate maşinile înmatriculate în străinătate au fost oprite de oamenii legii. La fel s-a întâmplat şi cu microbuzele care făceau transport de persoane. Toţi şoferii au primit materiale informative despre coronavirus. „Este o acţiune de informare, împreună cu reprezentanţii SMURD Galaţi, cu privire la pericolele la care se expun persoanele care vin din afara României. Dacă identificăm persoane care vin din Italia, vom anunţa autorităţile competente şi Direcţia de Sănătate Publică, pentru dispunerea măsurilor necesare, în funcţie de fiecare situaţie în parte", ne-a declarat Bogdan Carp, inspector şef al Serviciului rutier Galaţi.

Şoferii opriţi de poliţişti au ascultat sfaturile primite şi ne-au declarat că, dacă au nevoie, vor merge în Italia, în ciuda pericolului. "Eu am venit din Italia în urmă cu două săptămâni. Atunci nu exista niciun pericol. Îmi este teamă de coronavirus, pentru că nu ştiu unde pot fi oprit. Dacă, de exemplu, sunt oprit în Slovenia, ce fac, stau pe banii mei? Nu cred că ne ajută cu ceva aceste campanii, pentru că virusul nu poate fi oprit de nimeni", ne-a spus unul dintre conducătorii auto.

Alte măsuri dispuse

Pe lângă filtrele Poliţiei Rutiere, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au dispus şi alte măsuri în vederea prevenirii îmbolnăvirilor, dar şi pentru a se asigura condiţii optime pentru cei veniţi din zonele afectate de coronavirus.

"S-au stabilit, la nivelul judeţului Galaţi, trei noi spaţii de carantinare a persoanelor posibil a fi afectate de infecţia cu noul coronavirus COVID-19. De asemenea, s-a stabilit că, la activarea spaţiilor de carantinare, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi va asigura personal specializat pentru monitorizarea persoanelor aflate în carantină şi materialele dezinfectante. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi va asigura paza în locaţiile stabilite pentru carantină", ne-au informat cei de la Prefectura Galaţi.

De asemenea, în cadrul şedinţei CJSU s-a stabilit că, în funcţie de evoluţia epidemiei de gripă cauzate de virusul COVID-19 şi situaţia operativă, Consiliului Judeţean Galaţi va analiza şi identifica fondurile necesare pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii, în baza necesarului întocmit de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. "În spaţiile identificate din municipiile Galaţi şi Tecuci, hrana persoanelor carantinate va fi asigurată prin grija Primăriei Municipiului Galaţi, respectiv, Primăriei Municipiului Tecuci", se mai arată în informarea Prefecturii.

Trebuie precizat şi faptul că persoanele care domiciliază în străinătate, în momentul prezentării la ghişeele Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidenţa Persoanelor, Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule, respectiv, Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte, vor completa un "Chestionar de evaluare şi localizare pe teritoriul României".

Citit 4556 ori Ultima modificare Joi, 27 Februarie 2020 16:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.