Beneficiile sterilizării animalului de companie

Beneficiile sterilizării animalului de companie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi care să vă ajute să vă înţelegeţi şi îngrijiţi mai bine prietenii necuvântători. Deşi suntem în plină stare de urgenţă şi suntem sfătuiţi în toate modurile posibile să rămânem (cât mai mult) în case, abandonul căţeilor nedoriţi continuă.

Pentru a preveni apariţia unor noi animale nedorite, care să îngroaşe numărul maidanezilor, soluţia este sterilizarea animalului de companie, subiect început săptămâna trecută pe care îl continuăm, aşa cum v-am promis.

Operaţie de rutină

Sterilizarea câinilor este o operaţie de rutină, care aduce beneficii atât stăpânilor, cât şi sănătăţii patrupedelor. Intervenţia se realizează sub anestezie, animalul nu simte nimic, iar în câteva ore poate fi luat acasă. Conform medicilor veterinari, câinele are nevoie de câteva zile pentru a-şi reveni, timp în care este bine să ţineţi sub observaţie câteva aspecte: dacă incizia este inflamată, sângerează sau supurează, dacă e molatic, apatic şi nu mănâncă. Ideal ar fi să nu-i permiteţi să-şi lingă plaga, pentru a nu se inflama.

În caz că animalul face temperatură, adresaţi-vă medicului veterinar. Important este ca, după sterilizare, câinele să primească dieta alimentară indicată de medic, pentru a evita creşterea în greutate. Nu mai puţin importantă este mişcarea zilnică. Câinele nu trebuie să fie hrănit excesiv, să se respecte în tocmai recomandările de dozaj ale fiecărui producător în parte! Potrivit medicilor veterinari, în lipsa actului sexual, secreţia prelungită a hormonilor duce la infecţii şi la maladii severe pentru animal. În cazul femelelor, pot apărea tumori la nivelul mamelelor, iar în cazul masculilor, la nivelul testiculelor, asta pe lângă problemele de comportament şi de igienă din perioada căldurilor.

Pentru ca favoritul dumneavoastră să aibă şansa de a avea o viaţă cât mai lungă şi mai sănătoasă, sterilizarea se recomandă după ce animalul va fi maturizat complet, perioadă care poate varia individual şi în funcţie de rasă. Medicii veterinari spun că hormonii sexuali au un rol important în dezvoltarea organismului, astfel încât, dacă sterilizarea se face prea devreme, animalul riscă să îşi atingă maximul de potenţial din punctul de vedere al dezvoltării. Pentru a stabili perioada propice pentru sterilizare, ideal este să discutaţi cu medicul veterinar, care să facă o evaluare în funcţie de starea de sănătate a căţelului, de gradul de dezvoltare, de robusteţe etc.

Citit 1400 ori Ultima modificare Joi, 19 Martie 2020 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.