Grădiniţa lui „Tări”

Grădiniţa lui „Tări”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru că în urmă cu doi ani a fost reabilitată graţie Guvernului Călin Popescu Tăriceanu, neoficial i se spune „Grădiniţa lui Tări”.

Dacă ar avea apă curentă şi canalizare, iar micuţii n-ar fi nevoiţi să se spele pe mâini la lighean, grădiniţa, care dispune şi de toaletă interioară, folosită pe timp de vară, ar putea rivaliza cu oricare alta de la oraş.

Pe lângă o curte amenajată cu leagăne şi căsuţe pentru jocuri, un interior spaţios, curat şi modern, grădiniţa din Oancea are propria sală de sport, dotată cu tot ce-i trebuie!

Coordonatorul instituţiei este dna educatoare Măndiţa Chiţiga (FOTO 2), dascăl cu 37 de ani de activitate, din care 34 aici. Niciuna dintre generaţiile pe care le-a educat nu a ratat şansa de a învăţa dansul popular.

„În fiecare an îmi zic că nu mai fac, dar nu rezist. Învăţând copiii dansurile populare - Braşoveanca, Alunelul, Corsanul şi Sârba Studenţilor - am căutat să le deschid părinţilor ochii şi gustul pentru muzica adevărată. Să nu uite ce înseamnă folclor!”

„Noi suntem în zonă săracă folclorică, dar şi bunicii noştri au purtat opinci şi suman. Acum ne-am turcit sau chinezit”, spune cu regret educatoarea. Se mândreşte că mamele i-au fost eleve la grădiniţă.

Altfel de educaţie

În grădiniţa din Oancea, sticksurile, snacksurile şi toate celelate gustări nesănătoase sunt interzise. Copiii trebuie să vină doar cu mâncare naturală la pacheţel. Sucurile, de preferinţă naturale, sunt permise doar la zilele de naştere ale copiilor care sunt sărbătorite de toată grădiniţa:

„Eu nu pot să-i cânt la mulţi ani unui copil şi să să închid uşa clasei. Părinţii ştiu că trebuie să vină cu bomboane pentru toţi copiii. La noi, Moş Crăciun există şi vine numai în seara de 24 decembrie, când are loc şi serbarea grădiniţei!”, ne-a mărturisit educatoarea.

Citit 1557 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.