Sat european fără apă, canalizare şi bani

Sat european fără apă, canalizare şi bani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pe aici au trecut Ştefan cel Mare, japonezii, Regele Mihai, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Traian Băsescu, în drum spre Moldova * Ce contează că are o „comoară” pe uşa de la intrare - un bancomat - dacă Primăria din Oancea n-are bani nici să-şi tragă sufletul? * Apa şi canalizarea sunt prinse într-un cerc vicios *

Ce au în comun Ştefan cel Mare, mareşalul Ion Antonescu, japonezii, Uniunea Europeană, Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu? Răspuns corect: comuna Oancea.

Declarată Sat European, Oancea este atestată documentar la 1521, în timpul domniei lui Ştefăniţă Vodă. Aici se spune că şi-ar fi spălat rufele Ştefan cel Mare, şi tot de aici a început războiul când mareşalul Ion Antonescu a spus: „Români, vă ordon, treceţi Prutul!”.

Japonezii, graţie utilajelor pe care le-au donat, au apropiat Oancea de Uniunea Europeană. Oricât de gospodar s-a dovedit primarul liberal Victor Chiriloaie, din păcate, anumite lucruri au rămas ca în vremea lui Ştefan.

Musafiirii de seamă ca Regele Mihai, Principele Radu Duda, miniştri ca Sulfina Barbu sau Adrian Iorgulescu ori premierul Călin Popescu Tăriceanu, poposiţi la Primărie, au fost nevoiţi să meargă la buda din fundul curţii, specific rurală.

Alimentarea cu apă curentă e blocată, iar canalizarea se prăfuieşte în formă de proiect. Cât despre sărăcie, Primăria nu are nici nu are cu ce-şi duce zilele.

Sărăcie cu lustru şi criză cu colţi

Ce contează că Primăria are o comoară pe uşa de la intrare - un bancomat - dacă n-are bani nici să-şi tragă sufletul?!

Primarul PNL Victor Chiriloaie s-a plâns peste tot, de la Prefectură la Finanţe, că n-a primit decât 6.000 de lei la buget, pe baza formulei de calcul prin care se împart banii către comunităţi. N-a rezolvat nimic.

„Mă întreb de ce în 2009, cu aceeaşi formulă, am primit 60.000 de lei, iar în 2008 - peste 100.000. Nu cred că vreun parametru s-a schimbat”.

„Ne dezavantajează numărul mic de locuitori - 1.451, pe lângă care mai sunt 400 de cetăţeni cu buletin de Galaţi”, spune primarul.

De unde să mai taie?

În condiţiile în care doar factura la utilităţi pe o lună este de 71.000 de lei, primarul a început să taie din cheltuieli:

„Am sistat plata navetei cadrelor didactice. De comun acord cu personalul, ne-am tăiat fiecare, de la primar la măturător, câte patru zile pe lună”.

„Doi angajaţi pensionari au demisionat, la rugămintea mea. Am propus reducerea cu opt posturi a organigramei de 31 de posturi. Rămân cu o treime din personal şi o să dau câte trei funcţii la un om!”.

„Mi se spune că în cursul anului voi avea de primit 500.000 de lei. Dar acum pe ce mizăm? Am strâns 60.000 impozite şi taxe, dacă îi cheltuim ce facem? Ne împrumutăm ca să existăm?”, se întreabă îngrijorat primarul.

Cel mai mult se teme că îi sunt periclitate proiectele depuse.

Apa şi canalizarea, circuitul birocraţiei în natură

Din 2007, Oancea a demarat un proiect de alimentare cu apă în baza OUG 7. De teama secetei, s-a făcut un puţ la 116 metri adâncime, care curge singur de doi ani şi jumătate.

Primarul se laudă că apa este de calitatea celei plate. Totuşi nu e normal să cari apa cu căruţa, iar proiectul de alimentare cu apă să fie stopat din vara trecută.

Că mai are de primit bani pentru finalizarea proiectului care trebuia să fie gata de anul trecut e una!

„Anomalia de care ne-am lovit este că, de patru ori, Proiect SA a întocmit documentaţia şi a trimis-o la Iaşi pentru avize şi a fost respinsă”.

„Ba se cer documente noi, ba se găsesc chichiţe cum ar fi să mutăm conducta mai departe de marginea şanţului. Păi intri cu ea în curtea omului ori în biserică!”.

„Am stopat execuţia din vară. O să facem documentaţia cu altcineva, pentru că o firmă din Iaşi care a făcut documentaţia pe canalizare a obţinut repede avizele”, spune primarul.

Proiectul cu canalizarea e de râsu’-plânsului. „În 2008, în noiembrie - decembrie, eram gata cu proiectul pentru canalizare şi staţie de epurare, cu avizele luate”.

„Când să-l depunem s-a modificat ghidul solicitantului adăugându-se o prevedere că nu poţi să depui proiect pentru canalizare dacă nu ai alimentarea cu apă funcţională autorizată!”.

„Dar asta contrazice legea apei, care spune că nu poţi să faci branşamente la apă în absenţa canalizării”.

„Suntem într-un cerc vicios şi am explicat de la europarlamentar la ministru, dar nu s-a rezolvat nimic!”, spune primarul Victor Chiriloaie. Îl ajută cineva?

Realizări

Liberalul Victor Chiriloaie a câştigat de două ori Primăria, ieşind învingător din primul tur. Ce-a făcut până acum?

„Prima investiţie cu ajutorul Guvernului a fost reabilitarea bisericii Sfântu Gheorghe, care mai avea puţin şi cădea. Ne-a costat 11 miliarde de lei vechi, dar a meritat”.

„Catedrala de la Prut, aşa îi spune Episcopul Dunării de Jos. Am reabilitat şi dotat şcoala. Reabilităm şi biserica din lemn”.

„Am început un proiect pentru o bază sportivă tip 2, cu vestiare, şi am primit un început de finanţare de 1,5 miliarde de lei vechi”, ne-a declarat Victor Chiriloaie.

Extinderea şcolii

Primăria Oancea a înaintat un proiect pe Planul Operaţional Regional pentru extinderea şcolii, cu trei săli laboratoare şi spaţii de depozitare.

Trebuie spus că localul şcolii este donaţia a fraţilor Mihail şi Eliza Stroiescu din Odessa, care, pe vremuri, au dat 50.000 de ruble să fie construită o şcoală pe malul drept al Prutului. Şcoala are puţini elevi - 170, dar primarul se gândeşte la viitor.

Autospecială, de urgenţă!

Oancea are nevoie urgentă de o autospecială de stins incendii. Indiferent că vine de la Bereşti sau de la Galaţi, autospeciala face 40 de minute şi în caz de incendiu, până ajunge, focul deja a rezolvat tot.

În prezent, autorităţile folosesc o improvizaţie - un tractor cu motopompă şi bazin.

Achiziţia autospecialei este prinsă într-un proiect de 2,5 milioane de euro, ce cuprinde şi cinci km de drum asfaltat în interiorul comunei, construirea unui cămin de bătrâni şi reabilitarea şi dotarea căminului cultural.

Oancea lucrează şi la un proiect în valoare de un milion de euro pentru un drum de expoataţie - 1,2 km de asfalt, 2 km drum pietruit şi un pod.

Unde ducem gunoiul?

La Oancea, gropile de gunoi au fost închise, fiind păstrată doar una singură. Problema dă bătăi de cap în continuare. Gunoiul este colectat sâmbăta, cu atelajele, dar Primăaria nu ştie unde să-l ducă pentru că nu are soluţii tehnice.

„Cum să car eu gunoiul pe relaţia Oancea  - Roşcani - Băneasa - Bujoru, când din decembrie până în martie drumul e troienit? Soluţia ar fi ori să-l ducem la Galaţi ori la Tecuci, dar distanţa va mări costurile de transport”.

„Şi ce facem cu gunoiul de grajd? Unii fermieri nu au teren unde să îl pună? S-a cam pus căruţa înaintea boilor”, spune primarul Victor Chiriloaie.

După Tăriceanu, Băsescu

Fief eminamente liberal (un singur consilier local e PD-L, restul administraţiei, până la primar şi viceprimar, e PNL), comuna Oancea a fost ţinta multor miniştri în timpul guvernării liberale.

Anul trecut, în timpul campaniei prezidenţiale, ex-premierul Călin Popescu Tăriceanu a fost nuntaş la Oancea.

Primarul Victor Chiriloaie spune că nunta nu a fost aranjată, că mireasa ar fi PSD-istă. La nuntă, lăutarii i-au cântat liberalului Tăriceanu imnul PD-L „Verde-nrourat”.

Fostul premier nu s-a supărat, ba chiar a spus că „e o melodie frumoasă”.

Mirii au primit cadou din partea Primăriei o maşină de spălat. Primarul spune că maşina de spălat merge, iar tinerii căsătoriţi aşteaptă un copil.

Anul acesta, la Oancea a poposit preşedintele Traian Băsescu, la întoarcerea din Republica Moldova. Primarul a fost gazda perfectă, dar a avut grijă să o roage pe ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, să îi susţină proiectele.

Inundaţiile, drobul de sare

E o tradiţie, când creşte apa Prutului tronsonul de drum naţional, la ieşirea din Slobozia spre Galaţi, se inundă. Gospodăriile, cu excepţia păşunii şi a unei locuinţe de vară, nu au de suferit.

Oricum, zona inundată face parte din Parcul Naţional Lunca Joasă a Prutului. Până acum de trei ori autorităţile au dat apa de pe şosea.

Problema ar fi rezolvată dacă s-ar înălţă şoseaua cu un metru pe o porţiune de un km. Ex-ministrul Sulfina Barbu şi-a dat acordul. Dacă DN Galaţi - Murgeni - Vaslui va intra în reabilitare, situaţia va fi remediată.

Trăiască prietenia onceano-japoneză!

Ambasada Japoniei a oferit un grant de 75.000 de euro nerambursabili pentru achiziţionarea unor utilaje. Pe utilajele pe care le vedeţi în FOTO 6 scrie „donaţie din partea poporului japonez”.

În faţa Primăriei va fi din nou arborat steagul Japoniei, după ce a fost coborât în timpul iernii pentru că intemperiile l-au afectat.

Explicaţii foto:

1 - Troiţa Ştefaniană, construită în 1936, demolată de comunişti, a fost refăcută în 2004, după monumental original

2 - Primăria Oancea a fost prima care a pus bancomat la intrare. Sătenii au cu toţii card.

3 - Primarul PNL Victor Chiriloaie e la al doilea mandat.

4 - „Catedrala de pe Prut”, aşa cum o numeşte ierarhul locului, Biserica „Sf. Gheorghe” este prima investiţie a primarului, în primul mandat

5 - Sacagiul european. Apă plată cărată ca pe vremea lui Ştefan

Citit 1403 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.