Evaluaţi acest articol
(35 voturi)
17 comentarii

Rampa de acces în bloc, de care avea atâta nevoie un gălăţean infirm, a stârnit o adevărată revoltă în rândul vecinilor, nemulţumiţi de forma şi de dimensiunea acesteia. Construcţia începută marţi, 28 iulie, a fost desfiinţată miercuri dimineaţă, 29 iulie, spre durerea şi dezamăgirea gălăţeanului dependent de fotoliu rulant. El va trebui să apeleze din nou la bunăvoinţa trecătorilor pentru a coborî cele nouă trepte care îl separă de lumea din jur.

Speranţele gălăţeanului Anton Cătălin că va avea - după patru ani de promisiuni neonorate din partea administraţiei locale şi de refuzuri din partea asociaţiei de proprietari - o rampă de acces în bloc au fost spulberate ieri dimineaţă. Omul a descoperit că rampa începută marţi, care ar fi trebuit să fie definitivată miercuri, a dispărut. Muncitorii au recurs la această măsură în urma protestelor vehemente ale vecinilor, care au ameninţat că o dărâmă ei, pentru că e urâtă şi ocupă toată scara.

"Ţigănie, aia era, nu rampă!"

Aşa ne-au strigat, de la ferestre şi balcoane, vecinii gălăţeanului Anton Cătălin, cu care am încercat să discutăm ieri, pentru a înţelege de ce nu şi-au dat acordul în privinţa rampei necesare bărbatului infirm. Oamenii au refuzat să coboare în faţa blocului şi să stea de vorbă cu noi, preferând să-şi strige nemulţumirea din apartamente. Ba o doamnă ne-a şi reproşat că am "înflorit" lucrurile ca şi când situaţia unui om dependent de scaunul rulant ar putea fi exagerată.
Emiliana Chivu şi Ştefan Tomescu, administratorul şi, respectiv, preşedintele asociaţiei de proprietari din care face parte gălăţeanul în scaun rulant, ne-au explicat că proprietarii din bloc au fost nemulţumiţi de forma şi de dimensiunile lucrării.
"Era un colos de fier gros, care ocupa jumătate de scară. Oamenii au sărit, spunând că e imposibil să se facă aşa ceva, că nu mai au pe unde să intre în bloc. Vecinii voiau o platformă hidraulică, nu o rampă! Sau să li se prezinte un proiect pentru care să-şi dea sau nu acordul", ne-au explicat cei doi reprezentanţi ai asociaţiei de proprietari, care au fost nevoiţi să răspundă la zecile de telefoane ale proprietarilor.
Nici nu s-ar pune problema ca membrii asociaţiei de proprietari să contribuie financiar la construcţia unei rampe de acces, pentru că blocul are probleme mult mai grave de rezolvat, la subsol.

"Îmi vine să mă arunc cu căruţul pe scări!"

"Nici nu mai pot, plâng de azi-dimineaţă! Ştiţi ce îmi vine să fac? Să mă arunc cu căruţul de aici, de sus, de pe scări şi să las bilet că am recurs la acest gest din cauza celor care mi-au făcut treaba asta! Nu vedeţi ce inimi au şi ce oameni sunt?! Oamenii strigau că e o ţigănie! Ar fi trebuit să aştepte ca lucrarea să fie terminată şi vopsită frumos. Cu ce îi încurca?", ne-a mărturisit, cu durere, Anton Cătălin.

"Noi am vrut să-ţi facem un bine!"

"Eu nu am vrut să fac rău, am vrut să-ţi fac bine!", a încercat să-l consoleze pe gălăţeanul în scaun rulant unul dintre vecini. "Rampa aceea era o prostie! O ţigănie! Ce, dacă e gratis trebuie să acceptăm orice? Să vină să-ţi facă o platformă acţionată cu un piston hidraulic. Organizaţia de handicapaţi din Primărie să se ocupe şi să ajute o persoană cu handicap! Degeaba au făcut rampa aia pe care nu o foloseşte nimeni la Primărie! Să ajute şi să facă o treabă cu cap, nu să rupă spaţiul verde şi să facă ţigănie!", a susţinut vecinul familiarizat în străinătate cu rampe moderne de acces.
Degeaba încerca să-i explice Anton Cătălin că o asemenea rampă ar costa foarte mult!

Să intre prin… balcon!

Reprezentanţii asociaţiei de proprietari cred că ar putea fi construită, totuşi, o rampă care să-l ajute pe gălăţean să intre în bloc, dar prin balconul apartamentului. Numai că bărbatul în scaun rulant ar trebui să facă modificări majore în locuinţă pentru aşa ceva. În plus, tot i-ar trebui acordul vecinilor pentru a-şi face drum de acces prin spaţiul verde al imobilului, iar unii dintre proprietari ar putea refuza. Mai ales că nu sunt de acord nici măcar ca rampa să le treacă pe sub geam.
Problema gălăţeanului a rămas, deocamdată, nerezolvată. Tot ce-i rămâne de făcut este să apeleze la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, după ce va obţine un răspuns oficial, în scris, din partea asociaţiei de proprietari cu privire la construcţia rampei fără de care e blocat în apartament.

Citit 14303 ori Ultima modificare Duminică, 02 August 2020 12:15

17 comentarii

 • postat de gigi Joi, 30 Iulie 2020 23:29 109.166.128.*** Link la comentariu
  1
  6

  Dincolo de ce zice articolasu asta, nu pot sa nu observ un inceput bun de stereotipie.
  Aia de urlau de la balcon care nu au fost de acord cu rampa sunt catalogati drept crestini din aia cu pomeni, care rup usa bisericii, din aia care nu poarta masca si prin urmare inapoiati.
  Oameni buni hai sa lasam lozincile unuia si altuia care apar pe sticla sau net si daca avem ceva de zis sa fie cu substanta nu trasnai.

  o sa adaug si faptul ca articolul ar trebui sa mearga mai in profunzimea acestui caz, vecinii respectivi sau toti in general il ajuta pe acest om sa coboare cand il intalnesc sau il lasa balta ca acum ?
  De ce nu se pune pe tapet ideea ca orasul e construit dupa niste calapoade gandite prost de pe vremea cand omul nu avea altceva mai bun de facut decat sa mearga a fabrica si la caminul cultural (clubul de azi). poate ne-ar trebui un plan de refacere a zonelor cu blocuri, sa se mai aeriseasca, facute parcuri si parcari supra/sub terane.

  Raportează
 • postat de Zamfir vasilics Joi, 30 Iulie 2020 18:27 37.251.222.*** Link la comentariu
  1
  5

  Sunt o pers. In fotoliu rulante asemenea lui Cătălin,Aceleași mari prob6 le-am avut si eu in 2 locații,si acum vecini comentează, vor sa vada autorizațiile si proiect.O am pe administrator cu mult bun simt si inimoasa,pentru care ii multimescAsa suntem discriminatorii încît ușor ne dezechilibram,ar trebui să-i punem în fotoliu pe toți. D-zeu să le dea gînduri curate si sa-si vada fiecare de treburile lor.Catalin nu te descuraja,sunt alături de tine,bafts

  Raportează
 • postat de florin Joi, 30 Iulie 2020 15:06 213.233.110.*** Link la comentariu
  1
  30

  Da asa arata un popor care cu unul sărman si amărît ii da in cap si il chinuie!In schimb cu unul puternic acel popor din blocul respectiv este gata săi pupe bucile laudindu-se cu acest fapt si denimindo ospitalitate!Scuzati-ma dar asta suntem:un popor ciinos,oportunist,fricos,si tradator

  Raportează
 • postat de sa va fie rusine Joi, 30 Iulie 2020 14:51 90.95.144.*** Link la comentariu
  2
  20

  asociatia aia nu poate fi data in judecata de omul respectiv ? poate ii fac si renovare de apartament prin hotarire judecatoreasca.

  Raportează
 • postat de Alina Joi, 30 Iulie 2020 13:50 80.110.84.*** Link la comentariu
  5
  43

  S-ar putea afla cumva cam cât ar costa o rampă decentă, la care să nu se mai țipe "țigănie", și să se doneze bani către asociație pentru proiect? Oare nu ne putem aduna câțiva oameni din oraș, dacă nu din bloc, să ajutăm omul ăsta? Ți se rupe sufletul de atâta răutate...

  Raportează
 • postat de je Joi, 30 Iulie 2020 13:27 86.124.205.*** Link la comentariu
  3
  59

  Si ne mai intrebam de ce ne considera vest europenii niste primitivi dati jos din copac...
  Nu prea avem c cauta in Europa, suntem mult prea primitivi.

  Raportează
 • postat de Alina Tarbuc Joi, 30 Iulie 2020 12:31 213.205.240.*** Link la comentariu
  3
  43

  Sper ca cineva o sa l ajute cumva, sa le bage mintile in cap vecinilor idioti care cred ca s pe mosia lor si saracul om nu are nici un drept doar pentru ca nu se poate apara!

  Raportează
 • postat de Mariuca Joi, 30 Iulie 2020 10:48 5.12.46.*** Link la comentariu
  4
  38

  Ramai fara cuvinte! Ar fi interesant de vazut ce se va intampla cand acea scara a blocului se va prabusi pentru ca din pacate asa arata ca si cand ar fi gata, gata. Pe unde vor circula " bunii " vecini? Atat sunt de curajosi ca nu coboara sa-si spuna punctul de vedere si sa discute civilizat ci si-l urla de la balcoane. Foarte "educate" persoane! RUSINE!

  Raportează
 • postat de Robert G Joi, 30 Iulie 2020 08:37 213.233.103.*** Link la comentariu
  3
  70

  Anca, ăștia suntem noi, exact așa. Suntem suma realităților în care trăim, fără dar și poate. Puțin ne pasă de aproapele nostru, de oamenii din jur. Majoritar creștini, dar majoritari amnezici,, am uitat de 'iubește-ți aproapele'.
  Acolo, fiind domeniu privat comun, ei trebuiau să se ocupe de problemă.
  Asta înseamnă civilizație.
  Deșteaptă-te române!

  Raportează
 • postat de Tirpitz Joi, 30 Iulie 2020 08:17 82.79.232.*** Link la comentariu
  28
  25

  Au facut o tampenie, este adevarat, cand puteau sa faca o platforma de ciment si o balustrada de care sa se sprijine bietul om. Ce constructori tampiti care nu au idee cum arata o rampa simpla cu o balustrada intr-o singura parte!

  Raportează
 • postat de Janel Joi, 30 Iulie 2020 08:17 95.76.32.*** Link la comentariu
  6
  66

  Waw! Astia sun aia care rup usile pe la biserici?
  Ne mai trebuie 2000 de ani sa ne revenim.

  Poate or sa vrea vecinii de Craciun sa accepte. Ca de vorba aia. De Craciun fii mai bun....!

  Raportează
 • postat de eu Joi, 30 Iulie 2020 07:26 86.124.201.*** Link la comentariu
  2
  65

  Natura umană în cea mai pură formă: gherțoiul de la parter trage gard de lagăr pe spațiul verde aferent blocului, se împroprietărește inclusiv cu loc de parcare și cușcă cu câine, își mută în fața blocului tot ce e mai voluminos prin casă, nu mai are nevoie dar nu le aruncă pentru că acum are unde le pune, și nimeni nu zice nici pâs! Dacă scăpi de la balcon o ciupitoare de aia de rufe în ograda lui și cobori să o iei, nu ai pe unde intra din cauza gardului una, și îți dă cu sapa în cap doi dacă sari gardul .... Nefericitul ăsta în scaun rulant se căpătă cu rampă de acces cum n-a avut în viața lui și toți vecinii ies la balcon și zbiară că nu mai au pe unde intra în scară ! Și că lor nu le pune nimeni botniță!

  Raportează
 • postat de Costy Joi, 30 Iulie 2020 07:17 93.122.251.*** Link la comentariu
  3
  60

  O rampa e o rampa, nu lucrare de arta.Din ce am vazut la scheletul ei putea servi persoanei in cauza si aveau loc si ceilalti. Sa fereasca Dumnezeu pe fiecare de un asemenea necaz, sa nu aiba nevoie ei sau parintii , temporar sau permanent.

  Raportează
 • postat de titi Joi, 30 Iulie 2020 06:59 86.124.201.*** Link la comentariu
  3
  45

  Da Doamne romanului mintea cea de pe urma si arata-i calea spre marinimie si iubire de aproapele sau! Atata rautate in inima romanilor nu s-a intalnit de la zamislirea sa...
  Daca cei care nu au fost de acord coborau si se sfatuiau cu constructorii nu era mai bine?

  Raportează
 • postat de Laur Joi, 30 Iulie 2020 06:04 5.13.241.*** Link la comentariu
  2
  38

  Fără cuvinte....

  Raportează
 • postat de Aad Joi, 30 Iulie 2020 04:16 70.82.168.*** Link la comentariu
  4
  44

  ...empatie, aproapele tau, grija fata de ceilalti, omenie, intelegere, comunitate, civilitate, intr-ajutorare,..... Ale naibii dictionare, numai cuvinte de astea straine au bagat in ele! Noi suntemi invatati cu pomana, biserica, ce ne da si noua, ... d'astea mai pe inteles....

  Raportează
 • postat de Alin19 Joi, 30 Iulie 2020 01:41 188.24.211.*** Link la comentariu
  4
  57

  Oameni fără inimă..Habar nu au marmotele alea de vecini ce înseamnă să ai un handicap..dar roata se întoarce,nu uitați asta.Oricum românii nu știu ce e aia discriminare,drepturi,egalitate de șanse etc așa că vai de nația noastră.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.