Gălăţean infirm, pus la zid de vecini. Revoltă împotriva unei rampe de acces

Gălăţean infirm, pus la zid de vecini. Revoltă împotriva unei rampe de acces
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Rampa de acces în bloc, de care avea atâta nevoie un gălăţean infirm, a stârnit o adevărată revoltă în rândul vecinilor, nemulţumiţi de forma şi de dimensiunea acesteia. Construcţia începută marţi, 28 iulie, a fost desfiinţată miercuri dimineaţă, 29 iulie, spre durerea şi dezamăgirea gălăţeanului dependent de fotoliu rulant. El va trebui să apeleze din nou la bunăvoinţa trecătorilor pentru a coborî cele nouă trepte care îl separă de lumea din jur.

Speranţele gălăţeanului Anton Cătălin că va avea - după patru ani de promisiuni neonorate din partea administraţiei locale şi de refuzuri din partea asociaţiei de proprietari - o rampă de acces în bloc au fost spulberate ieri dimineaţă. Omul a descoperit că rampa începută marţi, care ar fi trebuit să fie definitivată miercuri, a dispărut. Muncitorii au recurs la această măsură în urma protestelor vehemente ale vecinilor, care au ameninţat că o dărâmă ei, pentru că e urâtă şi ocupă toată scara.

"Ţigănie, aia era, nu rampă!"

Aşa ne-au strigat, de la ferestre şi balcoane, vecinii gălăţeanului Anton Cătălin, cu care am încercat să discutăm ieri, pentru a înţelege de ce nu şi-au dat acordul în privinţa rampei necesare bărbatului infirm. Oamenii au refuzat să coboare în faţa blocului şi să stea de vorbă cu noi, preferând să-şi strige nemulţumirea din apartamente. Ba o doamnă ne-a şi reproşat că am "înflorit" lucrurile ca şi când situaţia unui om dependent de scaunul rulant ar putea fi exagerată.

Emiliana Chivu şi Ştefan Tomescu, administratorul şi, respectiv, preşedintele asociaţiei de proprietari din care face parte gălăţeanul în scaun rulant, ne-au explicat că proprietarii din bloc au fost nemulţumiţi de forma şi de dimensiunile lucrării.

"Era un colos de fier gros, care ocupa jumătate de scară. Oamenii au sărit, spunând că e imposibil să se facă aşa ceva, că nu mai au pe unde să intre în bloc. Vecinii voiau o platformă hidraulică, nu o rampă! Sau să li se prezinte un proiect pentru care să-şi dea sau nu acordul", ne-au explicat cei doi reprezentanţi ai asociaţiei de proprietari, care au fost nevoiţi să răspundă la zecile de telefoane ale proprietarilor.

Nici nu s-ar pune problema ca membrii asociaţiei de proprietari să contribuie financiar la construcţia unei rampe de acces, pentru că blocul are probleme mult mai grave de rezolvat, la subsol.

"Îmi vine să mă arunc cu căruţul pe scări!"

"Nici nu mai pot, plâng de azi-dimineaţă! Ştiţi ce îmi vine să fac? Să mă arunc cu căruţul de aici, de sus, de pe scări şi să las bilet că am recurs la acest gest din cauza celor care mi-au făcut treaba asta! Nu vedeţi ce inimi au şi ce oameni sunt?! Oamenii strigau că e o ţigănie! Ar fi trebuit să aştepte ca lucrarea să fie terminată şi vopsită frumos. Cu ce îi încurca?", ne-a mărturisit, cu durere, Anton Cătălin.

"Noi am vrut să-ţi facem un bine!"

"Eu nu am vrut să fac rău, am vrut să-ţi fac bine!", a încercat să-l consoleze pe gălăţeanul în scaun rulant unul dintre vecini. "Rampa aceea era o prostie! O ţigănie! Ce, dacă e gratis trebuie să acceptăm orice? Să vină să-ţi facă o platformă acţionată cu un piston hidraulic. Organizaţia de handicapaţi din Primărie să se ocupe şi să ajute o persoană cu handicap! Degeaba au făcut rampa aia pe care nu o foloseşte nimeni la Primărie! Să ajute şi să facă o treabă cu cap, nu să rupă spaţiul verde şi să facă ţigănie!", a susţinut vecinul familiarizat în străinătate cu rampe moderne de acces.

Degeaba încerca să-i explice Anton Cătălin că o asemenea rampă ar costa foarte mult!

Să intre prin… balcon!

Reprezentanţii asociaţiei de proprietari cred că ar putea fi construită, totuşi, o rampă care să-l ajute pe gălăţean să intre în bloc, dar prin balconul apartamentului. Numai că bărbatul în scaun rulant ar trebui să facă modificări majore în locuinţă pentru aşa ceva. În plus, tot i-ar trebui acordul vecinilor pentru a-şi face drum de acces prin spaţiul verde al imobilului, iar unii dintre proprietari ar putea refuza. Mai ales că nu sunt de acord nici măcar ca rampa să le treacă pe sub geam.

Problema gălăţeanului a rămas, deocamdată, nerezolvată. Tot ce-i rămâne de făcut este să apeleze la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, după ce va obţine un răspuns oficial, în scris, din partea asociaţiei de proprietari cu privire la construcţia rampei fără de care e blocat în apartament.

Citit 16890 ori Ultima modificare Duminică, 02 August 2020 12:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.