Grădina de Vară din centrul oraşului ar fi putut găzdui, în această vară, proiecţii cinematografice sau orice alte evenimente artistice în aer liber, fireşte, cu respectarea tuturor regulilor de distanţare socială impuse de pandemie. Din păcate, de prea mulţi ani, zace năpădită de degradare şi buruieni. Ruinate şi transformate în focare de infecţie, cinematografele de odinioară riscă să se prăbuşească aşteptând o mult-promisă salvare din partea autorităţilor locale. Soarta lor rămâne însă aceeași, cel puțin până când se va finaliza procesul, care ar trebui să înceapă în primăvara lui 2021.
1 aprilie 2021, ora 9,00. Nu este Ziua Păcălelii de anul viitor, ci primul termen de judecată al recursului formulat de Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "Româniafilm", în insolvenţă (RADEF „Româniafilm”), împotriva sentinţei civile prin care Primăriei municipiului Galaţi i s-a dat câştig de cauză în privinţa cinematografelor şi a Grădinii de Vară, pe care le ceruse. Un termen stabilit de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care pecetluieşte până anul viitor soarta cinematografelor gălăţene şi pune sub semnul întrebării salvarea lor. Ori a ceea ce a mai rămas din ele.
Pentru că soarta cinematografelor nu ne poate fi indiferentă, am solicitat Primăriei Galaţi să ne explice ce anume a solicitat instanţei de judecată şi ce anume a obţinut. Dar mai ales cine se face vinovat de starea deplorabilă în care acestea au ajuns, cum poate fi tras la răspundere şi de către cine.
Ce a cerut Primăria şi ce-a obţinut
Potrivit Biroului de Presă al administraţiei locale, prin cererea formulată de Municipiul Galați, prin intermediul Casei de avocatură „Cosma și Asociații”, s-a solicitat instanței de contencios administrativ - în baza art. 2 din Legea nr. 328/2006, modificată prin Legea nr. 303/2008 - constatarea transferul dreptului de proprietate asupra cinematografelor „Ţiglina”, „Doina”, „Dacia”, „Flacăra” şi „Grădina de Vară”, din proprietatea privată a statului în proprietatea publică a Municipiul Galaţi şi în administrarea Consiliului Local al municipiului Galaţi.
De asemenea, s-a mai cerut și obligarea RADEF „Româniafilm” la predarea către Primărie a cinematografelor sus-menționate, precum şi a bunurilor mobile aflate în inventarul acestora, în baza unui protocol de predare - primire, în termen de 30 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. „Cauza a fost înregistrată pe rolul Curții de Apel Galați cu nr. 852/44/2016* și a fost soluționată, în primă instanța, prin Sentința civilă nr. 195/2018 din 20.12.2018, acțiunea fiind admisă”, precizează Biroul de Presă al Primăriei.
“Obligă pârâta RADEF „Româniafilm” la predarea cinematografelor «Ţiglina», «Doina», «Dacia», «Flacăra» şi «Grădina de Vară - Central», precum şi a bunurilor mobile aflate în inventarul acestora în baza protocolului încheiat. Obligă pârâta la încheierea actului administrativ «Protocolul de predare - primire», în termen de 30 zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri”, scrie negru pe alb pe portalul instanţelor.
“RADEF «Româniafilm» a formulat recurs împotriva hotărârii sus-amintite, dosarul fiind transmis, spre soluționare, Înaltei Curți de Casație și Justiție. Întrucât termenul de judecată a fost stabilit pentru 01.04.2021, Primăria municipiului Galați a solicitat preschimbarea acestuia, în baza articolului 230 Cod Procedură Civilă”, ne-a mai transmis Biroul de Presă al Primăriei.
Cine răspunde pentru ruinare şi gunoi
Este limpede că procesul privind cinematografele gălăţene nu se va încheia prea curând, chiar dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va modifica primul termen. Tocmai de aceea, am fost curioşi să aflăm cum poate fi stopată starea de degradare care le-a cuprins. Pentru că, dacă şi Înalta Curte va da câştig de cauză Primăriei Galaţi, e posibil să nu mai aibă ce salva, mai ales că procesele de la Instanța Supremă pot dura chiar și ani de zile.
Tocmai de aceea, am întrebat Primăria cine ar putea fi tras la răspundere pentru ruinarea şi focarul de infecţie care au copleşit cinematografele. Şi ce demersuri a făcut municipalitatea pentru a obliga proprietarul să le îngrijească. Inclusiv prin măsura supraimpozitării cu 500 la sută, aplicată, de pildă, în cazul clădirii fostului cinematograf „Odeon” - „Republica”. Un imobil care nu arată nici pe jumătate atât de rău, comparativ cu „Dacia” sau „Flacăra”!
„În ceea ce privește posibilitatea supraimpozitării, clădirile acestor cinematografe nu au făcut parte din perimetrele analizate până la această dată, urmând a face în viitor obiectul analizei pe grilele stabilite prin Hotărârea Consiliului Local nr. 112/2016 pentru aprobarea Regulamentului privind identificarea și evaluarea clădirilor și terenurilor neîngrijite de pe raza municipiului Galați în vederea aplicării impozitului majorat”, ne-a transmis Biroul de Presă al Primăriei.