Evaluaţi acest articol
(29 voturi)
12 comentarii

Cu treptele şi pereţii degradaţi, mâzgălită cu tot felul de nume şi mesaje jenante, "decorată" cu gunoaie, scara monumentală cunoscută ca "zidul mic" de pe Faleza Superioară şi-a schimbat radical imaginea, graţie unor desene cu mesaj ecologist. Zidul a fost colorat în nuanţe de albastru, iar pe el şi-au făcut apariţia doi căluţi de mare şi… un PET. Cu mult mai interesantă şi spectaculoasă este reprezentarea grafică din capul scării, acolo unde am găsit şi o pungă de plastic plină cu doze goale de bere. Bănuim că nu face parte din lucrarea de artă urbană.

Lucrarea de artă urbană - care nu poate fi pe placul tuturor pentru că, nu-i aşa, gusturile nu se discută - a stârnit numeroase comentarii pe reţelele de socializare. Tocmai de aceea am cerut Primăriei municipiului Galaţi să ne informeze cine, cum şi în ce condiţii a realizat-o.

"Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că Primăria municipiului Galați și-a dat acordul pentru reprezentarea grafică propusă de Asociația «Mai Mult Verde», respectând reglementările legale. În acest scop, municipalitatea a obținut avizul Direcției Județene pentru Cultură Galați, prin care se specifică faptul că zidul respectiv nu face parte din PUZ - Zone Construite Protejate, aprobat prin HCL nr.63/2015, fiind acceptată realizarea lucrării cu tema propusă - poluarea cu plastic a apelor Dunării. Precizăm că în adresa Asociației «Mai Mult Verde» se specifică faptul că scopul lucrării este de a atrage atenția asupra problemei poluării cu plastic a apelor Dunării, de a ilustra efectele asupra florei și faunei acvatice și de a trage un semnal de alarmă în acest sens. De asemenea, Asociația «Mai Mult Verde» a prezentat o schiță a lucrării, asumându-și toate cheltuielile pentru realizarea acesteia", ne-a transmis Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați.

Citit 9192 ori Ultima modificare Duminică, 16 August 2020 22:52

12 comentarii

 • postat de Oana Luni, 31 August 2020 05:59 5.13.238.*** Link la comentariu
  0
  0

  Ștergeți dom'le porcăria aceea și curąțați scara, trsptele. Dar chiar nu vă este rușine cu asemenea mizerie?

  Raportează
 • postat de CD Joi, 13 August 2020 08:59 5.2.209.*** Link la comentariu
  4
  9

  Grotesc de prost gust, ca-n ghetouri!

  Raportează
 • postat de Sandu Alexe Joi, 13 August 2020 00:12 95.76.2.*** Link la comentariu
  6
  9

  Pentru cei care isi dau cu parerea
  dar sunt habarnisti :
  1.Aceasta scara masiva placata cu placi din travertina are 108 trepte si 4 tronsoane pozitionate in zig zag.
  2.Initial aceste placi din travertina au avut suprafetele exterioare lustruite si aratau foarte bine acum 40 de ani.
  3.Dupa 1990 au aparut o serie de tineri retardati ,care au inceput sa vandalizeze aceste suprafete cu diverse desene si texte imbecile.
  4.In fiecare an cei de la primarie au trimis echipe care au incercat sa stearga cu diverse solutii placile dar dupa o zi vandalii desenau din nou.
  5.In ultimii ani s-a incercat curatatea placilor cu polizoare,distrugandu-se in acest fel suprafetele lustruite ale placilor din travertina.Aceste eforturi au fost zadarnice,asa ca retardatii au continuat sa mazgaleasca placile.
  6.In sfarsit cativa tineri inimosi au cerut permisiunea primariei sa acopere pe banii lor suprafetele degradate ale acestei scari si sa dea o pata de culoare acestor suprafete terne.Mesajul acestei lucrari este foarte limpede de descifrat pentru cetatenii educati si este in consens cu arta urbana contemporana sa cum s-a procedat in multe orase europene.
  7.Primaria are im acest moment obligatia morala sa monteze 1- 2 camere de supraveghere al caror cost poate fi recuperat in 48 de ore,daca se vor aplica amenzi de min 500 lei pentru vandalism sau pentru urinatul pe scari.Din pacate,in fiecare seara aici se aduna grupuri de pierde-vara care beau bere si apoi urineaza pe scari. Politia nu patruleaza dupa ora 22:00 prin zona asa ca aici se aduna grupuri de pierde-vara care beau,urineaza si canta pana tarziu in noapte.Asta se intampla mai ales vineri si sambata pana la orele 02:00 A.M.

  Raportează
 • postat de Georgel Miercuri, 12 August 2020 11:52 185.100.87.*** Link la comentariu
  0
  14

  Nu vă mai contraziceți, la Galați totul e posibil. Așa cum Primăria gălățeană a fost în stare să vopsească marmura poetului național cu var lavabil și bronzul lui Lascăr Catargiu cu emaur, în alb și respectiv în negru, de ce nu ar mai vopsi și travertinul unor scări de la Faleza Dunării, de astă dată color?

  Și, Doamne ferește, să nu cereți onor Primăriei gălățene curățirea acestor piese monumentale de ”inventar urban”, căci s-ar putea chiar să o și facă! Se știe cum, cu flexul, ca la Nespălata...

  Raportează
 • postat de Adrian Miercuri, 12 August 2020 11:28 5.2.209.*** Link la comentariu
  10
  2

  Pentru cei care au impresia ca Primaria a avut ideea aceasta: nu aveau in proiect reabilitarea acelor scari. O asociatie a avut aceasta initiativa pentru infrumusetarea aspectului urbanistic si tragerea unui semnal de alarma in legatura cu poluarea apelor. Au cerut autorizatie de la Primarie si au trecut la treaba. Daca era sa astepte renovarea scarilor desenele acestea nu ar fi aparut nici in 2022. Oricum nu o sa tina mult pt ca sunt convins ca o sa vina cei cu graffiti si vor strica tot.

  Raportează
 • postat de Iulia Miercuri, 12 August 2020 08:47 5.13.168.*** Link la comentariu
  3
  12

  Ce porcărie... Dar bine că aiuriții ăștia nu au desenat și imagini demente cu pubele pline cu pungi cu gunoaie ce dau pe afară... bineînțeles tot ca să atragă atenția asupra unor probleme ale Galațiului.

  Vorba unora, băi nene, înainte de a face asemenea prostii pe care unii le considerați artă, mai și întrebați lumea. Dar de ce dacă tot vroiau să atragă atenția unor astfel de probleme nu s-au pictat ei direct pe față, pe moaca lor și să se plimbe prin oraș cu moaca pictată, mâzgâlită cu tomberoane, cu gunoaie. Dar ce dra cu, am ajuns să considerăm artă să mânjim pereții, mâzgâlim ceva și gata.
  Dar niște camere de supraveghere prin tot orașul nu puneți? Pentru siguranța cetățenilor, dar și pentru prinderea și pedepsires celor ce vandalizează, distrug bunul public.

  Vorba unora...NU ERA MAI BINE DACĂ SE REPARAU SCĂRILE RESPECTIVE ȘI SE ȘTERGEAU CELELALTE MESAJE VECHI DE PE TOATE ZIDURILE DE ACOLO? Simplitatea, lucrul cel mai simplu este adeseori cel mai potrivit. Nouă ne "place" naibii să ınflorăm, să facem briz-brizuri și altr onduleuri de zici că pe toți i-a că cat(născut) Picasso.

  Dar nu, nouă gălățenilor(unora) ne place să mânjim cu rahat( C ĂCAT) și apoi să ne lăudăm că e artă.

  Doamne Dumnezeule, dar poate desenați și niște părți anatomice sexuale că tot artă este...Că tot se mâzgâlește cu bazaconii.

  A ajuns vandalismul să fie introdus sub "umbrela" artei... Păi hai să mânjim, să mâzgălim cu toții, toți gălățenii prin Galați, dacă tot e liber la destrăbălare. Dar uite o idee și mai bună...să punem camere de supraveghere în tot orașul și pe cine vedem că mâzgălește cu asemenea "artă", să mergem să-i mâzgălim și noi ușa apartamentului, pereții casei respectivului...dacă tot le place ălora "arta" asta mânjitului pereților altora.

  Ferească sfinții...mă duc pe faleză să văd mizeriile unora pe toți pereții.

  Raportează
 • postat de Andreea Miercuri, 12 August 2020 00:50 86.122.130.*** Link la comentariu
  5
  3

  Sticla de PET putea fi cu formă mai reală, nu așa dreaptă, iar în locul căluților de mare putea fi o scrumbie de Dunăre sau .. pentru o accentuare mai mare a mesajului, chiar un sturion!

  Raportează
 • postat de Adrian Marți, 11 August 2020 20:03 89.39.81.*** Link la comentariu
  12
  6

  F frumos mai ales ca nu mai putem admira tei odata verzi de pe faleza superioara. Acum pe bune aia de la adp sunt sanatosi la cap mai sunt 5 tei neuscati pe faleza.

  Raportează
 • postat de dan Marți, 11 August 2020 18:22 90.95.144.*** Link la comentariu
  28
  20

  mie mi se pare ca-i si de bun gust si are si mesaj.bravo.

  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza Marți, 11 August 2020 18:21 86.124.201.*** Link la comentariu
  21
  36

  Treaba tipic galateana.

  1. Scarile trebuiau reparate.
  2. Scarile sunt acoperite cu travertin, pus cu greu in anii 60. Cum sa dai cu var lavabil si vopsea peste ele?
  3. Directia judeteana pentru cultura nu are niste normative de bun simt pentru astfel de initiative?
  4. Galatenii care stau in zona si nu numai au fost consultati pentru a-si da cu parerea despre aceasta initiativa? Faleza este a tuturor galatenilor, nu numai a unora cu idei traznite.
  5. Kitsch si prost gust. Specific Galatiului. Pacat.

  Raportează
 • postat de Dani Marți, 11 August 2020 16:01 109.166.130.*** Link la comentariu
  30
  21

  Foarte frumos
  Ar trebui gasite mai multe zone in care acesti tineri talentati sa isi poata exprima talentul.

  Raportează
 • postat de Simona Marți, 11 August 2020 15:58 81.12.149.*** Link la comentariu
  4
  36

  Cu tot respectul pentru asociaţii şi organizaţii nonguvernamentale, dar am două observaţii:
  1. În apale Dunării nu există căluţi de mare şi în locul acestora puteau fi alte vieţuitoare reprezentative, dacă tot vrem să ne legăm detema desenului de Dunăre;
  2. Înainte de a face un desen sau o amenajare frumoasă undeva în spaţiul public, cred că era bine dacă se reparau scările respective şi se ştergeau celelalte mesaje vechi de pe toate zidurile de acolo.
  Probabil că e mult mai uşor să desenezi decât să zideşti, iar marmura e scumpă sau nu prea se mai găseşte la fel.
  Păcat că Primăria nu se implică în menţinerea curăţeniei şi a integrităţii patrimoniului urban.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.