Cinci lucruri care ar trebui să se schimbe în Galați

Cinci lucruri care ar trebui să se schimbe în Galați
Evaluaţi acest articol
(72 voturi)

Dacă ar fi să conving pe cineva să vină să viziteze Galațiul, cu siguranță primul lucru pe care involuntar l-aș propune ca atracție ar fi faleza. Apoi m-aș mai gândi o secundă și aș zice: "Lasă, vin eu la tine!".
Axa duminică-faleză-gălățeni este probabil cel mai mare clișeu și, totuși, în afară de plimbarea în linie dreaptă, nimic din tot ceea ce înseamnă faleza gălăţeană nu este spectaculos sau măcar demn de a fi menționat. O stradă de câțiva kilometri, înconjurată de o vegetație incertă și câteva monumente ruginite, care, în lipsa mâzgălelilor care se vor a fi graffiti, ar trece probabil neobservate. Interesănțenia falezei rămâne, pentru mine, coșul de gunoi stilizat care cântă la chitară, un adevărat proiect de modernizare.
Spațiile verzi, un alt lucru care ar putea fi îmbunătățit. Deseori văd parcuri sau chiar porțiuni de-a lungul străzilor unde vegetația e uscată, neîngrijită, uitată. Întreținerea acestor mici spații ar putea fi un factor primar în îmbunătățirea aspectului orașului și nu numai.
Infrastructura, subiect de care fie ne-am plictisit, cu privire la care ne-am resemnat sau pe care încă sperăm că nepoții noștri îl vor rezolva. Bulevardul Coșbuc mi se pare un exemplu perfect, în special porțiunea care duce spre Barieră. E ca și cum orașul te-ar implora să nu-l abandonezi.
Un prieten îmi spunea cu câteva săptămâni în urmă, cu o oarecare mândrie, că a învățat gropile din Galați. Cam asta pare cea mai fiabilă soluție pentru noi: să alegem traseul cu cele mai puține gropi.
Slujbele. De ce tinerii nu rămân în Galați? Simplu, nu au din ce să trăiască. Joburile pentru cei mai tineri dintre gălățeni sunt limitate, pentru că, de cele mai multe ori, patronii aleg să ofere locurile de muncă celor mai în vârstă, considerând că sunt mai statornici. Nimic de contestat aici, însă ce se va întâmpla când toți se vor pensiona? La fel de simplu, tinerii își vor vedea de viețile lor în orașele care le-au putut oferi un salariu decent. Rezultatul? Galați va deveni orașul bătrânesc în care ne vom întoarce câteva zile pe an, pentru a ne vizita rudele.
Autobuzele. Deși este adevărat că unele au fost schimbate, mirosul banchetelor îmbâcsite, zgomotul infernal al motorului și căldura din interior, alături de mulțimea de pensionari la primele ore ale dimineții și, uneori, indivizi care invadează orice milimetru al spațiului personal, toate îmi sunt adânc imprimate în suflet. Eu am renunțat la transportul în comun, dar ce se întâmplă cu toți cei care nu o pot face?

Citit 16884 ori Ultima modificare Vineri, 14 August 2020 20:56

6 comentarii

 • postat de Adio! si n-am cuvinte!
  Sâmbătă, 29 August 2020 16:20
  78.96.81.***
  Apreciez comentariile, dar..., toate ocolesc adevarul de 30 de ani!

  Vinovati?

  Votantii de serviciu ai PSD si Durbaca!

  Pe care o sa-i simtiti, curand timp de patru ani

  Huo!
  0
  1
  Raportează
 • postat de Elena
  Vineri, 14 August 2020 07:51
  89.137.229.***
  Sunt cartiere în care nu sa făcut nimic. Exemplu strada Davila. Nu sa făcut curat nu sau tăiat boscheți trotuar neasfaltat îmi julesc tocurile. Când merge sa cobor scările pe calea Prutului același problema trotuar neasfaltat. Cu bazinul ce se mai aude? Suntem înconjurati de ape și nu avem un ștrand. Bine ca au făcut smecherii particulari bazin. Rusineeeeee.
  4
  4
  Raportează
 • postat de Roger G
  Joi, 13 August 2020 18:43
  109.166.133.***
  Nu rămân din cauza unor depresivi ca tine. În fiecare secundă se ivește o oportunitate. Când vezi străini lucrând la noi, nu mai povesti de lipsa locurilor de muncă. Când vezi autobuze îmbâcsit, gândește-te cât de jegos trebuie să fie un călător.
  Implică-te, nu te lamenta!
  Fă ceva! E chiar o formă de ergo terapie.
  7
  4
  Raportează
 • postat de Neg
  Joi, 13 August 2020 14:04
  82.137.8.***
  Galatiul este orașul fantoma din pacate.un oraș care a murit demult.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Georgel
  Joi, 13 August 2020 11:19
  185.100.87.***
  Sigur că o zonă cu vegetație bogată, aflată aproape de centrul unui oraș, la ”botu calului” cum s-ar zice, nu e de colo. Chiar dacă nu e suficient de îngrijită, având vegetație dezordonată, în mare parte spontană, plantată de natură adică, nu de mâna omului (dovadă plenara prezență a puzderiei de oțetari, binecunoscuții copaci cu miros dezagreabil, regi ai... maidanelor!).

  Dar marea problemă a Falezei gălățene, un fel de pădure lungă așezată între oraș și celebrul fluviu european, nu e aceea că ar fi îngrijită sau nu, ci dacă, ea în sine, e o posibilă virtute urbană sau un eventual... defect urbanistic. O eroare urbană adică! Sigur că e ”unică în Europa”, așa cum, cu mândrie patriotică, clama un binecunoscut jurnalist gălățean. Dar e unică în Europa pentru că e un lucru de laudă, într-adevăr, sau pentru că cetățenilor Europei civilizate nu le trece prin cap nefericita idee de a bloca privirea spre un posibil Belvedere gălățean interpunând un imens perete vegetal?

  Pe zona Falezei actuale a existat în perioada Porto Franco un cheu natural, la care ancora puzderia de corăbii care nu mai încăpeau la cheiul pe atunci recent amenajat în aval de viitorul Palat al Navigației. Dar există acum ceva acolo care să ne amintească de acele vremuri de glorie gălățeană? I-a trecut cuiva prin cap să amenajeze un cheu istoric mai la vale, în aval de palatul Navigației, o zonă a Dunării plină de istorie, drept replică a Falezei moderniste din amonte, după un model binecunoscut în marile porturi europene?

  Și ne mai mirăm că Galațiul nostru, mereu ”modernizat” și ”regenerat urban”, fără absolut nimic restaurat ca valoare istorică și care să ne amintească de perioada de glorie a ”celui mai vestit târg de pe toată Dunărea”, cum spunea Dimitrie Cantemir, este ocolit de turiștii străini!
  1
  43
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Joi, 13 August 2020 08:27
  82.79.232.***
  Orasul Galati arata ca un targusor, neingrijit, cu administratori fara viziune, un oras plin de proxeneti, dame de companie si video-chat-uri si bietii pensionari ramasi de neclintit, in cotetele comuniste. Cu vreo 40 de ani in urma, se mutau cei din satele invecinate, la oras, datorita CSG, acum e invers. S-a construit fara cap, faleza e ingusta si neingrijita, centrul orasului arata ca un mausoleu, arterele principale sunt pline de gropi, copacii se raresc, ce sa te atraga in orasul de la Dunare?
  14
  56
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.