Cale de acces, păzită cu ”pană” și ”bătaie”

Cale de acces, păzită cu ”pană” și ”bătaie”
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

O regulă scrisă inclusiv în legislația rutieră, anume cea privitoare la interdicția de a bloca accesul în locuințe sau proprietăți private, este interpretată altfel de un gălățean care are casă pe o stradă ultra-centrală. Omul a dus la un alt rang clasica avertizare, politicoasă, dar imperativă, ”Parcare interzisă”, și a asezonat-o cu două avertismente care cu greu pot fi luate în glumă de potențialii șoferi care s-ar gândi să staționeze în dreptul porții: ”pană+bătaie”!

La câțiva metri de Biserica ”Sf. Spiridon” și de capela mortuară aferentă, vizavi de o clinică oftalmologică, imobilul cu numărul 17 nu poate fi trecut cu vederea. Și nu datorită vreunei arhitecturi ieșite din comun sau a altor elemente extraordinare, ci pur și simplu a pancartei amplasate pe poartă, prin care sunt avertizați șoferii să nu parcheze în așa fel încât să obtureze accesul proprietarului în incinta sau în afara curții. Omul a reinterpretat în manieră proprie interdicția și a scris, cu litere foarte vizibile, încât nimeni să nu poată trece cu vederea nici mesajul, nici pericolul: ”Nu parcați: Riscați pană+bătaie”. E lesne de înțeles că puțini șoferi și-ar asuma un astfel de risc, chiar dacă zona este frecvent una extrem de aglomerată, străduța îngustă, unde sunt numai case în dreptul cărora de asemenea parcarea este interzisă, fiind, paradoxal, singurul ”loc de parare”. Mai mult, e lesne de priceput că, probabil, gălățeanul care stă la numărul 17, foarte aproape de capela mortuară a bisericii, s-o fi săturat să îi fie blocată poarta, dar de aici până la adresarea liberă, în spațiul public, cu amenințări deschise e cale lungă. Cele două ”acțiuni” din avertismentul fotografiat nu au de-a face nici cu legea, nici cu civilizația, inducând mai degrabă ideea că acolo riscul de a ieși avariați și omul, și mașina, sunt maxime și deloc de dorit. 

Glumă sau amenințare?

Nu știm, deocamdată, dacă avertismentul scris pe pancartă a fost vreodată pus în practică sau rolul de ”prevenire” a funcționat și nimeni nu a riscat să facă cunoștință cu cuțitul sau pumnul proprietarului lezat în dreptul lui de liber acces, dar îi invitam pe cei care au avut neplăceri în acest sens să ne contacteze și să ne împărtășească experiențele lor. În mod evident, așteptăm și din partea autorităților statului, Poliție sau Poliție Locală, un răspuns și o reacție vizavi de această situație care este, din punctul nostru de vedere, la limita legii, fiind de natură să inducă teamă sub pretextul protejării unui drept. Un drept care, ca sugestie, ar fi putut fi protejat şi dacă proprietarul ar fi cerut, pe pancartă, ca persoana care își parchează mașina în dreptul porții sale să lase un număr de telefon la care să poată fi contactată.

Citit 5282 ori Ultima modificare Duminică, 27 Septembrie 2020 22:27

12 comentarii

 • postat de GP
  Marți, 22 Septembrie 2020 11:33
  93.122.248.***
  E o strada f aglomerat, si probabil cel care locueste acolo sa saturat sa ii fie blocat accesul la el acasa mereu, ma gandesc ca afisul ala isi face treaba, asa functioneaza Romania, de vorba buna si bun simt nu prea stiu romanii
  6
  8
  Raportează
 • postat de Cosmin
  Marți, 22 Septembrie 2020 02:01
  77.111.247.***
  Dupa jumatate de secol de ridicare in slavi a ”originii sanatoase” marlania invadeaza Romania!
  2
  19
  Raportează
 • postat de tot cetatean
  Luni, 21 Septembrie 2020 20:09
  89.40.48.***
  Ar mai fi un aspect de analizat de catre autoritatile locale care se implica mai mult sau mai putin: Cercetati care sunt proprietarii caselor din jurul bisericii sau mai bine zis carei ETNII apartin acestia, de au pus la grea incercare nervii si rabdarea parintelui paroh, de se aud manele la maxim in timpul slujbei dinspre respectivele case. De normele de convietuire sociala si de ultraj la bunele moravuri ar trebui sa tina cont toate partile implicate
  5
  10
  Raportează
 • postat de Un contribuabil
  Luni, 21 Septembrie 2020 18:28
  86.124.205.***
  Intradevar nu este corect, civilizat ori legal sa blochezi accesul in curte pentru cei care o folosesc! Dar cand ai 2 autoturisme si le parchezi pe amandoua pe domeniul public de ani de zile, se mai poate numi blocarea accesului? Asa ceva se intampla pe str. Nae Leonard, unde s-au construit 2 locuinte, ambii propietari au cate 2 autoturisme si nici unul nu foloseste curtea interioara pentru parcare, insa au pancarte avertizoare.
  10
  13
  Raportează
 • postat de Georgel
  Luni, 21 Septembrie 2020 13:45
  178.138.99.***
  În domeniul legislativ România deține două recorduri mondiale, unul că are cea mai mare producție anuală de legi pe cap de locuitor, celălalt că are cele mai multe legi în vigoare încălcate, pe același cap de biet locuitor și cu deplină seninătate, de către sumedenie de simpli cetățeni, dar și de companii private sau instituții publice.

  Întrebarea fundamentală este cine sunt cei mai vinovați de atingerea acestor triste recorduri? Cetățenii, companiile, instituțiile care încalcă legile țării într-o veselie, sau acele instituții publice speciale, investite și autorizate cu atribuții specifice în domeniu, care nu urmăresc respectarea legilor țării și nu aplică prompt, consecvent și sistematic pedepsele prevăzute de acestea celor care le încalcă?
  0
  23
  Raportează
 • postat de JUSTIŢIARUL
  Luni, 21 Septembrie 2020 13:44
  81.12.149.***
  Aici Politia Locala trebuie să-şi facă treaba şi să acţioneze prompt!
  Cel care blochează a doua oară accesul cuiva în curte să fie sancţionat cu o amendă usturătoare!
  Aşa ar fi cel mai corect iar autorităţile publice să-şi facă treaba!
  1
  26
  Raportează
 • postat de Doru
  Luni, 21 Septembrie 2020 13:39
  85.186.244.***
  ACCESUL pe proprietate este interzis! Atat! Domeniul public nu e al proprietarului.
  Liber sa parchezi daca lasi liber 2-3 m de acces la proprietate. In Germania, daca blochezi accesul la proprietate, fie si cu 0,5 m, primesti amenda si ti se ridica masina, daca te reclama proprietarul!!
  Pe mine ma deranjeaza aia care imi blocheaza accesul in curte, desi au posibilitatea sa parcheze in fata casei, normal, fara sa incomodeze pe nimeni.
  E acelasi lucru cu a ocupa doua locuri de parcare la hipermarket. Adica nesimtire, grosolanie!
  3
  16
  Raportează
 • postat de octav
  Luni, 21 Septembrie 2020 10:37
  86.124.203.***
  stiu proprietarul. are rol de preventie, e o zona cu biserica,clinici si cand omul vroia sa iasa din curte era blocat
  2
  8
  Raportează
 • postat de cetatean
  Luni, 21 Septembrie 2020 08:34
  136.255.148.***
  desteptilor, cititi codul rutier cel mai corect este sa faci ce spune legea. sigur ca locul public este pentru toti dar si cand vrei sa pleci si un bou te blocheaza , cum e????????????????????????????
  15
  43
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 21 Septembrie 2020 07:10
  82.137.8.***
  Astfel de mesaje tipărite se găsesc în comerț, mai bine uitați vă la strada Sf Spiridon cum arată: plina de gropi chiar prin apropierea imobilului. Aviz amatorilor de subiecte de interes public.
  3
  30
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 21 Septembrie 2020 07:05
  188.24.203.***
  Tocmai aici e problema, că proprietatea lui nea sărbătoare nu se extinde pe drumul public. Se poate vorbi de împiedicarea exercitării dreptului de proprietate dacă își abandonează unul mașina acolo, dar cu numărul de telefon scris pe bordul mașinii și prezența în câteva minute, cred că s-ar putea face treabă. Pe de altă parte, realizez că ceea ce scriu eu are puțină legătură cu realitatea.... Eu în calitate de cetățean, nu sunt de acord cu împroprietărirea și cu trotuarul din fața casei dar are și ăla dreptatea lui
  38
  21
  Raportează
 • postat de educatie si cultura
  Luni, 21 Septembrie 2020 00:53
  89.137.230.***
  Mai stiu eu pe unul care i-a facut pana la unul ca a parcat asa si apoi ala i-a facut dauna totala si la gard si la casa si nu i-a mai trebuit sa faca asa. Cel mai civilizat pt marlan e ca sa lase un nr de tel pe bord si omul il suna sa vina sa mute masina cand iese el din curte. Ca daca ala sta toata ziua cu masina in curte si nu iese lasa un loc nefolosit si altii vor sa parcheze in zona ca nu au unde. Asa e si in alte orase civilizate dar la galati doar babuini care isi umfla muschii.
  32
  53
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.