Studenţii, nemulţumiţi de noua lege

Studenţii, nemulţumiţi de noua lege
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), structură din care face parte şi Liga Studenţilor Gălăţeni, îşi manifestă nemulţumirea faţă de excluderea unor articole importante din actuala propunere legislativă, articole care vizau reprezentarea studenţilor în instituţiile de învăţământ superior.

„ANOSR consideră că este crucială definirea şi asumarea faptului că toţi cei care studiază, în speţă studenţii, reprezintă practic 80 la sută din totalul membrilor a ceea ce noi numim comunitate academică, având astfel statutul de parteneri egali în toate procesele decizionale şi membri cu drepturi depline”.

„Prin urmare, cei care studiază au dreptul şi TREBUIE să fie implicaţi permanent, fie direct, fie prin intermediul reprezentanţilor pe care şi-i aleg în mod democratic, ca parteneri egali, în toate deciziile sau activităţile care vizează instituţiile de învăţământ”, se arată într-un comunicat ANOSR.

Crucială din perspectiva Alianţei este recunoaşterea studenţilor ca membri cu drepturi depline ai comunităţii academice, şi participarea lor la toate procesele pe care acest statut îl implică.

Studenţii trebuie să fie reprezentaţi în proporţie de minim 25 la sută în toate structurile şi mecanismele cu rol decizional, rol de supervizare sau rol de control.

Mai mult de atât, potrivit ANOSR, dreptul la reprezentare al studenţilor, precum şi obligativitatea includerii acestora în cadrul tuturor nivelelor decizionale ale instituţiilor de învăţământ superior şi ale instituţiilor statului din acest sector au fost câştigate de studenţi prin manifestările din 1995, fiind astăzi în concordanţă cu Principiile Procesului Bologna.

Implicarea conducerii universităţii sau facultăţii în deciderea formei de reprezentare sau a procesului electiv poate duce la o influenţare a rezultatelor alegerilor şi deci o perturbare a corectitudinii acestora şi o încălcare a principiilor democraţiei şi independenţei.

Performanţele academice ale studenţilor, prezenţa la cursuri sau seminarii nu sunt relevante pentru activitatea de reprezentare, mai susţin cei din Alianţă.

Citit 769 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.