Poştaşii, alături de români din 1862. Ziua Mondială a Poştei

Poştaşii, alături de români din 1862. Ziua Mondială a Poştei
Foto: Marian Calestru
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În fiecare an, la 9 octombrie, se sărbătorește Ziua Mondială a Poştei. Data marchează înfiinţarea, în 1874, prin semnarea Tratatului de la Berna (Elveţia), a Uniunii Generale a Poştelor (UPU), la care România, unde poșta modernă exista deja de 12 ani, este membru fondator, alături de alte 21 de state.

Uniunea Generală a Poştelor a devenit, în 1878, Uniunea Poştală Universală. Din 1947, UPU este instituţie specializată a ONU, cu sediul la Berna. În prezent, Uniunea Poştală Universală are afiliate administraţii poştale din 192 de ţări.

Potrivit unor informații făcute publice în anii precendenți cu această ocazie, Poșta Română este cel mai mare angajator din economia românească, având peste 23.500 de salariați și o rețea teritorială de aproximativ 5.600 de unități, compania fiind controlată de Ministerul Comunicațiilor - 93,52 la sută și Fondul Proprietatea - 6,48 la sută.

Cu bine și cu rele, Poșta Română, care există într-o formă bine organizată din anul 1862, continuă să joace un rol fundamental în societatea românească, chiar dacă modalitățile de corespondență s-au diversificat în ultimele decenii.

Evident, Poşta Română trebuie să se adapteze la condițiile unei pieţe extrem de competitive, în care operatorii privaţi pot lua decizii comerciale rapide, iar compania de stat trebuie să țină cont și de rolul social pe care-l are.

În 2015, cu ocazia aceleiași sărbători, directorul general de atunci al companiei, Alexandru Petrescu, declara că "poştaşii nu ar trebui să se transforme în simple mijloace de livrare, iar Poşta Română nu este un elefant bătrân căruia trebuie „să-i fie curmată suferinţa” aşa cum unii, mai grăbiţi, susţin".

În 2018, compania ajunsese să o ducă mai bine și datorită eforturilor tuturor angajaților, după cum declara directorul general de la acea vreme, Mircea Tudosie, care, până la expirarea mandatului său, în decembrie 2019, a început şi informatizarea oficiilor poștale.

Cu toate acestea, schimbările dorite de clienţi se lăsau încă aşteptate, iar securitatea angajaţilor lăsa de dorit, aşa cum avea să o confirme un jaf din septembrie 2019, când o maşină a poştei a fost atacată în Balş, judeţul Olt, de un bărbat cu faţa acoperită, rezultând rănirea unui angajat şi un prejudiciu de peste 200.000 de lei. Directorul general Mircea Tudosie a fost atunci amendat cu 5.000 de lei pentru neasigurarea pazei transportului de valori.

Actualmente, la cârma Poştei Române se află un director general foarte tânăr, Horia Grigorescu, în vârstă de 32 de ani, numit în funcţie în decembrie 2019, care a avut de gestionat situaţia specială provocată de pandemia de coronavirus, încercând în acelaşi timp să continue modernizarea. ”Vrem să schimbăm per total imaginea Poștei Române, inclusiv această interacțiune dintre angajatul Poștei și client. Din păcate, 30 la sută dintre angajații noștri primesc un salariu minim pe economie, iar alți 15-20 la sută se încadrează la niște salarii undeva la 1.500-2.000 de lei. E normal că un client care vine la Poștă își dorește ca omul de la ghișeu să fie zâmbitor, primitor, expeditiv, dar nimeni nu se uită la ce se întâmplă în spatele acestui ghișeu, nimeni nu se uită că am stagnat din punct de vedere al investițiilor, în informatizare, în automatizare”, declara Horia Grigorescu.

Tuturor angajaţilor Poştei Române, în special celor care, în judeţul Galaţi, duc la destinaţie ziarul "Viaţa liberă", le dorim condiţii mai bune de lucru, sănătate, să poată să facă faţă tuturor greutăţilor, şi la propriu, şi la figurat, şi, sperăm, salarii mai mari, astfel încât şi serviciile pe care le oferă să fie mai diverse şi de bună calitate.

La mulţi ani!

Foto galerie 3, Oficiul Poştal 12 din Micro 40 și foto 4, sediul central al Companiei Naţionale Poşta Română:

Citit 2903 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Octombrie 2020 22:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.