Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu" Tecuci în parteneriat cu Muzeul Brăilei „Carol I", Inspectoratul pentru Situații de Urgență „G-ral. Eremia Grigorescu" Galați, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt" Vaslui – Detașamentul de Pompieri Bârlad organizează marți 20 octombrie, începând cu ora 11,00, vernisajul expoziției „Misiunile Secției de Pompieri Tecuci – între trecut și prezent. 92 de ani de la înființarea Secției de Pompieri". Pompierii tecuceni au fost inițial organizați de către instituțiile civile administrative la 13 ianuarie 1843. În 1866, a început construcția Foișorului de foc, folosindu-se cărămizile Bisericii Sf. Ilie, distrusă de un incendiu în 1858.
În perioada Primului Război Mondial, pompierii tecuceni au procedat ca niște eroi salvând orașul de un mare dezastru. La 2 iulie 1917, în urma bombardamentelor asupra gării, mai multe vagoane cu muniție, carburant și alte echipamente au fost cuprinse de un incendiu ulterior explodând. Comandantul pompierilor tecuceni Anton Raiciu s-a distins prin acte de eroism și împreună cu trupa sa a reușit să stingă acest incendiu, iar în anul 1919, a fost decorat de Regele Ferdinand I.
Expoziția cuprinde, pe lângă documente, şi o impresionantă colecție de machete ce acoperă perioada 1880-1985, care aparțin Lt. Col. Ifteme Marius Iulian din cadrul I.S.U. Vaslui – Detașamentul de Pompieri Bârlad. Mașinile de pompieri determină vizitatorul să întreprindă o călătorie în timp, de la cele mai vechi pompe cu abur trase de cai, la mașinile Ford și Mack cu motoare moderne pe benzină sau la impresionantul model GMC Bedford Airport Civil Truck din 1939. 
Vernisajul va avea loc în aer liber la sediul muzeului din str. 1 Decembrie 1918, nr. 36. Vor fi respectate toate măsurile sanitare prevăzute de lege.

Citit 1613 ori Ultima modificare Vineri, 16 Octombrie 2020 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.