Amestec exploziv de chiriași pe Tecuci 68
Foto: Marian Calestru

Amestec exploziv de chiriași pe Tecuci 68
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Felul în care municipalitatea acordă locuințele în regim de chirie în imobilele proprii generează frecvent situații delicate printre colocatari. Un exemplu îl  constituie situația de pe Tecuci 68, unde mai multe familii sunt terorizate de o ”echipă” de noi chiriași, campioni ai evacuărilor din alte case ale Primăriei pe același motiv: agresivitate și tulburarea repetată a liniștii vecinilor. Victime ale noilor colocatari, chiriașii care stau de zeci de ani în casele Primăriei de la această adresă s-au săturat să tot ceară ajutorul poliției și cer acum evacuarea vecinilor incomozi. 

Puține lucruri pot fi mai rele decât vecinii incomozi, într-o curte comună, din care nu poți pleca unde și când vrei pentru că nu îți permiți. Experiența este trăită zi de zi de mai multe familii chiriașe ale Primăriei în imobilele situate pe strada Tecuci nr. 68. Se întâmplă din primăvara acestui an, când în cele două corpuri de casă libere din curte, aflate, culmea, în partea din față, spre poartă, au fost aduse două noi familii. Repartizarea acestora de către Primărie în imobilele până atunci goale a căzut ca trăsnetul asupra celorlalți chiriași, care locuiesc acolo de zeci de ani. Oamenii știau deja că nou-veniţii sunt problematici la capitolul liniște și disciplină, motive care de altfel stătuseră la baza altor evacuări din alte imobile ale Primăriei. 
”Am zis atunci, de ce să ni-i aducă tocmai nouă? Am fost la Primărie, ne-am plâns, ne-au spus că nu au ce să facă, că nu pot face discriminare de rasă și să fim înțelegători. De atunci, nu mai avem trai. Fac scandal, pun muzică la boxe, ne amenință. Chemăm poliția de două-trei ori pe zi. Consumă alcool și fac scandal, dacă le spui ceva, sar cu cuțitul. Ne este frică să nu intre și peste noi în casă. Ne e frică să intrăm sau să ieșim pe poartă când se adună aici. Vin cu căruțe, joacă barbut”, ne descrie pe scurt, situația, Lenuţa Crafcenco, una dintre locatarele care locuiește de 30 de ani la adresa amintită. La fel ca ea, alte chiriașe, Veronica Dimitriu, care locuiește acolo de 40 de ani, sau Angelica Sârmaru, chiriașă a Primăriei de 23 de ani, trăiesc zi de zi cu spaima că ele și familiile lor sunt în pericol. Nu există zi să nu iasă scandal între familiile care populează curtea comună, motiv pentru care prezența poliției a devenit o banalitate. Pentru că apelarea la forțele de ordine nu îi sperie și nici nu îi afectează pe chiriașii turbulenți, vecinii au mers și la Primărie, cu speranța că poate sub amenințarea că își vor pierde casele, se vor liniști.
”Am sesizat și Primăria în scris acum vreo două luni, i-au chemat și le-au pus în vedere să se cumințească. Atât. Nu s-au cumințit, mai rău au făcut. Noi ne-am opus de la început să îi aducă aici, pentru că știam că sunt răi, că au fost evacuați din altă parte, dar ni s-a spus că, dacă nu ne convine, să plecăm. Dar dacă puteam, nu îmi luam casă până acum? Stăteam cu chirie?”, completează Lenuța Crafcenco. 

”Nu mai poate omul să bea?”

La data vizitei noastre la adresa unde traiul la comun a depășit nivelul de coșmar cotidian, am găsit la fața locului și poliția, și pe una dintre vecinele ”inculpate”. Echipajul de intervenție de la Poliția Locală nu era deloc la primul popas pe Tecuci 68, unde scandalurile și reclamațiile se țin lanț. Aspectul ne-a fost confirmat și de Biroul de Presă al instituției, care a confirmat faptul că situațiile conflictuale de pe Tecuci 68 au fost sancționate ori de câte ori au fost constatate ”la cald”, deținătoarea majorității amenzilor fiind Marița Gheorghe. Femeia este ”la cuțite” cu ceilalți chiriași, pe care îi acuză de invidie și rasism. ”Ce au cu mine de mă dau la poliție? Le e ciudă că ei stau 20 în două camere și mie mi-a dat Primăria casă. Și dacă beau, ce? Nu mai poate omul să bea un pahar?” și-a justificat chiriașa poziția. S-ar putea însă ca ”bafta” de a fi dobândit a nu știm a câta oară o locuință cu chirie de la Primărie, care i-a și fost renovată din bani publici, și ”normalitatea” unui comportament turbulent și antisocial să nu se împletească în cea mai fericită combinație, chiar dacă rezultatele nu se vor vedea imediat. 

Evacuare și dosare penale

Cei care ar putea tranșa cel mai drastic situația sunt chiar reprezentanții Primăriei, care însă nu îi pot scoate din curte decât după un proces de evacuare, deschis și susținut cu probe. ”Primăria municipiului Galați a transmis chiriașilor respectivi o somație, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare și a clauzelor contractuale. Astfel, acestora li s-a pus în vedere că au obligația de a păstra liniștea și ordinea publică pentru a se încadra în normele de conduită necesare conviețuirii în comun, în condiții optime. În caz contrar, se va proceda la încetarea contractului de închiriere și evacuarea persoanelor din spațiu, ținând cont de prevederea potrivit căreia încetarea contractului de închiriere intervine în situația în care locatarul, beneficiar al spațiului de locuit, manifestă un comportament antisocial, agresiv față de ceilalți locatari, generează situații conflictuale care fac imposibilă conviețuirea în perimetrul spațiului de locuit și adiacent”, ne-au răspuns reprezentanții Primăriei Galați la solicitarea noastră referitoare la această problemă. Cel mai probabil, în viitorul apropiat va fi deschisă o acțiune în instanță pentru evacuarea chiriașilor. Drept argument în demararea de urgență a procedurilor ar putea fi și faptul că numai la Secția 5 Poliție Galați au ajuns, în ultima lună, două plângeri împotriva turbulenților. 
”În evidențele Secției 5 Poliție Galați figurează ca înregistrată, la data de 7 octombrie 2020, o plângere penală în urma căreia a fost întocmit dosar penal având ca obiect comiterea infracțiunii de amenințare. Totodată, la data de 14 octombrie, la nivelul aceleiași unități de poliție, a mai fost înregistrată o petiție referitoare la această situație conflictuală, petiție care este în curs de soluționare”, ne-a informat cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați. 
Situaţia nu este una singulară, fiind cunoscut fapul că în imobilele aflate în proprietatea municipalității se înregistrează frecvent cazuri de tulburare a liniștii și ordinii. În urmă cu câteva luni, prezentam un caz similar, care se perpetuează de ani de zile pe strada Gării, la nr. 17, unde o familie cu doi copii trăiește coșmarul vecinătății cu un chiriaș problematic. Legislația este însă de așa natură încât măsurile sunt greu de luat, iar beneficiarii turbulenți ajung să aibă drepturi mai multe și pe perioade mai lungi decât locatarii de bună credință, a căror singură vină este că nu își pot permite o locuință proprietate personală. 

Citit 7232 ori Ultima modificare Vineri, 06 Noiembrie 2020 14:07

9 comentarii

 • postat de conteaza
  Marți, 03 Noiembrie 2020 06:29
  89.137.228.***
  Daca i-ati vedea, pe unii, ce bine sunt instruiti. Dupa ce se muta "cu chirie" intr-un apartament ce apartine primariei, o cumpara, in rate, ca-s necajiti, apoi nu mai scapi de ei.. In plus, intre timp, in saracia lor, isi construiesc case in alte zone din judet. Care-i strategia cu cumparatul unui imobil in stare de degradare puternica? In caz de demolare/cadere a tavanului s.a., primaria trebuie sa le dea despagubiri bietilor "nenorociti" adunati de pe strazi si asistati social, fara nicio zi de munca pe teritoriul tarii asteia, dar mereu beneficiari de ajutoare, sinecuri s.a. Intre timp tu, romane, cat efort depui ca sa pui mancare din munca cinstita pe masa copiilor tai? Nu te mai intreb nimic despre cumpararea unui imobil pentru ai tai....
  0
  6
  Raportează
 • postat de Aurar-Caldarar-Rudar-Ursar
  Luni, 02 Noiembrie 2020 20:25
  89.137.230.***
  Au impanzit strada Tecuci! Este infractionalitate mare acolo! Se duc zilnic prin piata centrala si stau la panda sa gaseasca victime!
  0
  6
  Raportează
 • postat de stan
  Luni, 02 Noiembrie 2020 19:13
  104.129.204.***
  socra mea are la fel niste vecini colorati cand le-a zis sa d eie muzica mai incetu io zis ca daca muzica mia nuti place poate a popii o sati placa ,decat
  0
  2
  Raportează
 • postat de sorin dobrita
  Luni, 02 Noiembrie 2020 14:51
  5.13.237.***
  Domnu` Pucheanu, a sta in chirie intr-un imobil al Primariei este o favoare ce i se face acelei persoane de comunitate, prin intermediul dvs. Poate pana acum ati crezut ca este o obligatie in sarcina noastra, a celor ce platim taxe inclusiv institutiei pe care onor o conduceti. Nu e. Si daca acea persoana isi bate joc de sansa acordata, nu vad de ce tot noi ne-am simti obligati sa-i mai acordam inca una, si inca una, cand, la prima abatere, poate fi legal evacuat si, treaba lui, se face haiduc, se apuca de treaba, nu stiu si nici nu ma intereseaza. Mai usor, domnule primar, cu statul si administratia sociala....vorbim de drepturi doar dupa ce te achiti de obligatii.
  3
  27
  Raportează
 • postat de mmm
  Luni, 02 Noiembrie 2020 11:20
  194.105.20.***
  Sa traiasca votantii nostri?
  4
  15
  Raportează
 • postat de gogu
  Luni, 02 Noiembrie 2020 10:10
  84.117.192.***
  pentru ca voteaza de aia.
  5
  13
  Raportează
 • postat de galateanulturmentat
  Luni, 02 Noiembrie 2020 09:28
  136.255.148.***
  Prea multe contracte de inchiriere la conationalii nostri, care nici nu isi platesc chiriile, (ptr ca nu muncesc) si mai au si un comportament turbulent. Primaria ar trebui sa dea spatii de locuit la familii care inregistreaza un venit. Ceilalti sa puna osul la treaba , daca vor.....nu sa intinda mana la pomana. Daca ar munci nu ar mai avea chef de petreceri si scandal. Din cauza asta tara se duce de rapa. Dupa ce politicienii si acolitii lor intra cu totul in borcanul de miere, ce mai ramane se da sub forma de ajutoare la toti lenesii. Nu zic sa nu fie ajutata o persoana cu dizabilitate, grav bolnava, dar nu toate naparcile bune de munca. Si aceste pensii sociale. Pai cine e de vina daca un individ nu munceste sau se complace in a lua bani la negru?
  2
  20
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Luni, 02 Noiembrie 2020 09:15
  82.76.159.***
  Asta se intampla din cauza legislatiei proaste facute sau neactualizate de prostovanii din parlament care habar nu au de ce ocupa acele scaune. Toti se ingramadesc sa fie deputati, senatori, parlamentari sa doarma linistiti, sa aiba imunitate, gratuitate la tot, masini cu soferi, etc. Multumim universitatilor politizate pentru diplomele, masteratele si doctoratele oferite pe tava unor politicieni habarnisti.
  3
  63
  Raportează
 • postat de Tudor V
  Luni, 02 Noiembrie 2020 01:53
  89.136.0.***
  Ceva este putred la mijloc. Este clar ca au ”relatii cointeresate” la spatiul locativ din primarie, daca sunt evacuati din alte locuinte si mai primesc casa moaca! De fapt nu trebuie sa ne mire. In Galati exista sute de chiriasi ai primariei, ce detin, sau utilizeaza masini de zeci de mii de euro. Am ales varianta ”utilizeaza”, deoarece legislatia prost gandita permite inmatricularea masinilor pe numele persoanelor de 80 de ani, sau a celor care nu au si nu vor obtine niciodata permis de conducere! Aici este evaziunea si spalarea de bani, duc copiii la cersit sau primesc ajutor social si alocatie in 4-5 tari europene simultan, iar in schimbul spagii sau voturilor primesc case din spatiul locativ al primariei! Asta in timp ce tinerii care implinesc varsta la care sunt dati afara din orfelinate si alte centre, nu pot primi aceste spatii. Mai povestea cineva si de un politruc ajuns city manager, care a stat cativa ani in case ale primariei, pe motiv ca nu avea unde locui! Si asemeni lui sunt multi in Galati, dar si in tara, care apeleaza la astfel de ”inginerii”. Cand o ajunge dna si la spatiul locativ!?
  3
  66
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.