Amestec exploziv de chiriași pe Tecuci 68
Foto: Marian Calestru

Amestec exploziv de chiriași pe Tecuci 68
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Felul în care municipalitatea acordă locuințele în regim de chirie în imobilele proprii generează frecvent situații delicate printre colocatari. Un exemplu îl  constituie situația de pe Tecuci 68, unde mai multe familii sunt terorizate de o ”echipă” de noi chiriași, campioni ai evacuărilor din alte case ale Primăriei pe același motiv: agresivitate și tulburarea repetată a liniștii vecinilor. Victime ale noilor colocatari, chiriașii care stau de zeci de ani în casele Primăriei de la această adresă s-au săturat să tot ceară ajutorul poliției și cer acum evacuarea vecinilor incomozi. 

Puține lucruri pot fi mai rele decât vecinii incomozi, într-o curte comună, din care nu poți pleca unde și când vrei pentru că nu îți permiți. Experiența este trăită zi de zi de mai multe familii chiriașe ale Primăriei în imobilele situate pe strada Tecuci nr. 68. Se întâmplă din primăvara acestui an, când în cele două corpuri de casă libere din curte, aflate, culmea, în partea din față, spre poartă, au fost aduse două noi familii. Repartizarea acestora de către Primărie în imobilele până atunci goale a căzut ca trăsnetul asupra celorlalți chiriași, care locuiesc acolo de zeci de ani. Oamenii știau deja că nou-veniţii sunt problematici la capitolul liniște și disciplină, motive care de altfel stătuseră la baza altor evacuări din alte imobile ale Primăriei. 

”Am zis atunci, de ce să ni-i aducă tocmai nouă? Am fost la Primărie, ne-am plâns, ne-au spus că nu au ce să facă, că nu pot face discriminare de rasă și să fim înțelegători. De atunci, nu mai avem trai. Fac scandal, pun muzică la boxe, ne amenință. Chemăm poliția de două-trei ori pe zi. Consumă alcool și fac scandal, dacă le spui ceva, sar cu cuțitul. Ne este frică să nu intre și peste noi în casă. Ne e frică să intrăm sau să ieșim pe poartă când se adună aici. Vin cu căruțe, joacă barbut”, ne descrie pe scurt, situația, Lenuţa Crafcenco, una dintre locatarele care locuiește de 30 de ani la adresa amintită. La fel ca ea, alte chiriașe, Veronica Dimitriu, care locuiește acolo de 40 de ani, sau Angelica Sârmaru, chiriașă a Primăriei de 23 de ani, trăiesc zi de zi cu spaima că ele și familiile lor sunt în pericol. Nu există zi să nu iasă scandal între familiile care populează curtea comună, motiv pentru care prezența poliției a devenit o banalitate. Pentru că apelarea la forțele de ordine nu îi sperie și nici nu îi afectează pe chiriașii turbulenți, vecinii au mers și la Primărie, cu speranța că poate sub amenințarea că își vor pierde casele, se vor liniști.

”Am sesizat și Primăria în scris acum vreo două luni, i-au chemat și le-au pus în vedere să se cumințească. Atât. Nu s-au cumințit, mai rău au făcut. Noi ne-am opus de la început să îi aducă aici, pentru că știam că sunt răi, că au fost evacuați din altă parte, dar ni s-a spus că, dacă nu ne convine, să plecăm. Dar dacă puteam, nu îmi luam casă până acum? Stăteam cu chirie?”, completează Lenuța Crafcenco. 

”Nu mai poate omul să bea?”

La data vizitei noastre la adresa unde traiul la comun a depășit nivelul de coșmar cotidian, am găsit la fața locului și poliția, și pe una dintre vecinele ”inculpate”. Echipajul de intervenție de la Poliția Locală nu era deloc la primul popas pe Tecuci 68, unde scandalurile și reclamațiile se țin lanț. Aspectul ne-a fost confirmat și de Biroul de Presă al instituției, care a confirmat faptul că situațiile conflictuale de pe Tecuci 68 au fost sancționate ori de câte ori au fost constatate ”la cald”, deținătoarea majorității amenzilor fiind Marița Gheorghe. Femeia este ”la cuțite” cu ceilalți chiriași, pe care îi acuză de invidie și rasism. ”Ce au cu mine de mă dau la poliție? Le e ciudă că ei stau 20 în două camere și mie mi-a dat Primăria casă. Și dacă beau, ce? Nu mai poate omul să bea un pahar?” și-a justificat chiriașa poziția. S-ar putea însă ca ”bafta” de a fi dobândit a nu știm a câta oară o locuință cu chirie de la Primărie, care i-a și fost renovată din bani publici, și ”normalitatea” unui comportament turbulent și antisocial să nu se împletească în cea mai fericită combinație, chiar dacă rezultatele nu se vor vedea imediat. 

Evacuare și dosare penale

Cei care ar putea tranșa cel mai drastic situația sunt chiar reprezentanții Primăriei, care însă nu îi pot scoate din curte decât după un proces de evacuare, deschis și susținut cu probe. ”Primăria municipiului Galați a transmis chiriașilor respectivi o somație, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare și a clauzelor contractuale. Astfel, acestora li s-a pus în vedere că au obligația de a păstra liniștea și ordinea publică pentru a se încadra în normele de conduită necesare conviețuirii în comun, în condiții optime. În caz contrar, se va proceda la încetarea contractului de închiriere și evacuarea persoanelor din spațiu, ținând cont de prevederea potrivit căreia încetarea contractului de închiriere intervine în situația în care locatarul, beneficiar al spațiului de locuit, manifestă un comportament antisocial, agresiv față de ceilalți locatari, generează situații conflictuale care fac imposibilă conviețuirea în perimetrul spațiului de locuit și adiacent”, ne-au răspuns reprezentanții Primăriei Galați la solicitarea noastră referitoare la această problemă. Cel mai probabil, în viitorul apropiat va fi deschisă o acțiune în instanță pentru evacuarea chiriașilor. Drept argument în demararea de urgență a procedurilor ar putea fi și faptul că numai la Secția 5 Poliție Galați au ajuns, în ultima lună, două plângeri împotriva turbulenților. 

”În evidențele Secției 5 Poliție Galați figurează ca înregistrată, la data de 7 octombrie 2020, o plângere penală în urma căreia a fost întocmit dosar penal având ca obiect comiterea infracțiunii de amenințare. Totodată, la data de 14 octombrie, la nivelul aceleiași unități de poliție, a mai fost înregistrată o petiție referitoare la această situație conflictuală, petiție care este în curs de soluționare”, ne-a informat cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați. 

Situaţia nu este una singulară, fiind cunoscut fapul că în imobilele aflate în proprietatea municipalității se înregistrează frecvent cazuri de tulburare a liniștii și ordinii. În urmă cu câteva luni, prezentam un caz similar, care se perpetuează de ani de zile pe strada Gării, la nr. 17, unde o familie cu doi copii trăiește coșmarul vecinătății cu un chiriaș problematic. Legislația este însă de așa natură încât măsurile sunt greu de luat, iar beneficiarii turbulenți ajung să aibă drepturi mai multe și pe perioade mai lungi decât locatarii de bună credință, a căror singură vină este că nu își pot permite o locuință proprietate personală. 

Citit 7735 ori Ultima modificare Vineri, 06 Noiembrie 2020 14:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.