Arhiepiscopia ”Dunării de Jos”. În nordul judeţului, au fost sfinţite două biserici

Arhiepiscopia ”Dunării de Jos”. În nordul judeţului, au fost sfinţite două biserici
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Pe 26 octombrie, ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica ”Sfântul Nicolae” din satul Fundeanu, precum şi la paraclisul cu hramul ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din parohia Adam.

După cum am aflat de la părintele Rareş Bucur, biserica parohială din satul Fundeanu a fost sfinţită în urma restaurării, la eveniment participând, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, un sobor de preoți și diaconi, ctitorii, autoritățile locale, dar şi mulţi credincioşi, inclusiv copii, costumaţi în portul tradiţional al zonei de sud a Moldovei.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, chiriarhul Dunării de Jos a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii unei bisericii, vorbind şi despre viaţa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care ne arată că, mai presus de poziţia socială, averile sau funcţiile dobândite în această viaţă, trebuie să fie credinţa în Dumnezeu şi preocuparea pentru dobândirea vieţii veşnice.

Camera memorială a preotului martir Constantin Varlam

Tot la Fundeanu a avut loc şi un parastas pentru ctitorii şi preoţii locului, trecuţi la cele veşnice, între care şi părintele martir Constantin Varlam, fiu al satului. Prigonit în timpul regimului comunist, părintele Constantin a fost nevoit să plece din parohie, iar în anul 1954 a fost găsit mort pe meleaguri vrâncene. Presbitera Eufrosina, soţia părintelui, a fost deportată timp de 14 ani în Ungaria, iar casa şi bunurile le-au fost confiscate.

La eveniment a participat şi o rudă a acestui preot martir, o femeie de 95 de ani, care a adus mărturii despre viaţa părintelui Constantin Varlam.

Ierarhul Dunării de Jos a binecuvântat şi Aşezământul multifuncţional din curtea bisericii, compus dintr-un muzeu, un centru social şi camera memorială a preotului martir Constantin Varlam.

Pentru implicarea în lucrările de restaurare şi de amenajare a locaşului de cult, precum şi pentru construcţia unui nou aşezământ parohial, ÎPS Casian i-a acordat preotului paroh Florin Lefter rangul bisericesc de iconom stavrofor.

Un centru social pe locul bisericii distruse la cutremurul din 1940

În aceeaşi zi, ÎPS Casian a sfinţit paraclisul cu hramul ”Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din parohia Adam. Aici funcţionează un centru social şi o casă parohială, construite prin osteneala preoţilor Florin Lefter şi Georgică Petrea, în perioada 2016-2020, pe locul fostei biserici din mijlocul satului, distrusă în întregime la cutremurul din 1940.

În semn de prețuire pentru lucrarea desfăşurată în parohia Adam, Înaltpreasfinţia Sa i-a acordat preotului Georgică Petrea rangul bisericesc de sachelar.

Cu aceeaşi ocazie, pentru sprijinul acordat lucrărilor, ierarhul Dunării de Jos i-a oferit lui Dumitru Vintilă, primarul comunei Drăguşeni, o Diplomă de vrednicie.

În contextul nevoilor provocate de pandemia de coronavirus, cei doi preoți parohi au reuşit, prin activitățile filantropice desfăşurate, să le ofere patru tablete, produse de igienă și alimente neperisabile, în valoare totală de 3.500 de lei, mai multor copii din familii nevoiașe.

Citit 2158 ori Ultima modificare Marți, 03 Noiembrie 2020 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.