Angajații din asistența socială își cer salariile restante
Foto: Marian Calestru

Angajații din asistența socială își cer salariile restante
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Mai mulți reprezentanți ai Sindicatului PROASIST din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Galați, susținuți de colegi din cadrul filialei locale a CNS Cartel ALFA, au protestat, joi dimineață, pe platoul din fața Prefecturii Galați, din cauza neprimirii drepturilor salariale cuvenite, mulți dintre ei purtând lozinci cu mesajul ”Muncim pe datorie”. Ei s-au declarat nemulțumiți și de ”încercarea Guvernului de a liberaliza serviciile sociale din sistemul instituțional”.

Conform sindicaliștilor, lipsa banilor pentru angajații DGASPC-urilor, care trebuie asigurați de Guvern, din bugetul de stat, este o problemă la nivel național. Întârzierile cu plata salariilor ar fi început, undeva, în lunile mai-iunie, iar dacă la Galați întârzierea este de numai o lună, grație alocărilor decise de Consiliul Județean, în țară sunt direcții ai căror angajați nu și-au primit banii pe ultimele două sau chiar trei luni. În anii anteriori, cutuma era să se asigure bugetul DGASPC-urilor pe trei trimestre, urmând ca banii pentru ultimul trimestru să fie dați de Guvern după rectificarea de buget.

”Este vorba despre categoria profesională care a fost carantinată la muncă timp de 14 zile consecutive, lăsându-i apoi să plece în sânul familiei fără măcar a fi testați, mulți dintre ei preferând să se izoleze în alte locuri decât la domiciliu, pentru a-și proteja membrii de familie. Și iată cum le-au fost răsplătite eforturile: peste 4.000 de angajați nu și-au primit salariile aferente lunii septembrie; peste 50.000 de salariați nu-și vor primi salariile pentru luna octombrie, pentru că nu au fost virați bani de la buget; mulți angajatori care au plătit din salariile restante (chiar și de două-trei luni) nu au mai avut bani pentru a plăti contribuțiile sociale, făcând ca acei salariați să-și piardă calitatea de asigurați; acordarea stimulentului de risc a rămas doar încă o promisiune deșartă”, a spus liderul Cartel ALFA Galați, Romică Gîrneață, adăugând: ”Culmea cinismului, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, aflată la Ministerul Muncii, face presiuni pentru dezinstituționalizarea sistemului, adică pentru trecerea de la sistemul de îngrijire în instituțiile de stat, la îngrijirea în cadrul familiei (care nu va avea posibilități materiale) sau în cadrul unor ONG-uri, unele atât de dragi și apropiate de dna ministru al Muncii”.

La rândul lui, președintele CJ Galați, Costel Fotea, a oferit următoarea declarație de presă: "Cer public Guvernului României să nu mai pedepsească copiii şi angajaţii de la Direcția de Protecţie a Copilului. Este o dramă ceea ce se întâmplă acum la Direcţiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din ţară, care din cauza Guvernului au rămas fără bani. Practic, Guvernul a alocat bani în acest an doar pentru trei luni de funcţionare. Adică 20,5 milioane de lei, dintr-un necesar de 80 milioane de lei. A trebuit să facem eforturi considerabile pentru a găsi banii necesari, astfel încât copiii şi salariaţii să nu rămână fără fonduri încă din această primăvară. Sunt direcţii în ţară care au rămas fără bani înca de acum câteva luni. La Galaţi nu s-a întâmplat asa ceva până acum, deoarece Consiliul Judeţean a alocat anul acesta 46,5 milioane de lei. Am tras numeroase semnale de alarmă încă din primăvara acestui an asupra acestei situaţii. Fac un nou apel de urgenţă către Guvernul României să aloce cât mai repede banii de care Protecţia Copilului are nevoie pentru a putea funcţiona în continuare. De asemenea, suntem şi noi în plină analiză a datelor financiare pentru a identifica noi resurse bugetare. Nu s-a întamplat niciodată ca Guvernul României să aloce Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului doar 25 la sută din banii necesari".

Citit 4467 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Noiembrie 2020 08:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.