Angajații din asistența socială își cer salariile restante
Foto: Marian Calestru

Angajații din asistența socială își cer salariile restante
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Mai mulți reprezentanți ai Sindicatului PROASIST din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Galați, susținuți de colegi din cadrul filialei locale a CNS Cartel ALFA, au protestat, joi dimineață, pe platoul din fața Prefecturii Galați, din cauza neprimirii drepturilor salariale cuvenite, mulți dintre ei purtând lozinci cu mesajul ”Muncim pe datorie”. Ei s-au declarat nemulțumiți și de ”încercarea Guvernului de a liberaliza serviciile sociale din sistemul instituțional”.

Conform sindicaliștilor, lipsa banilor pentru angajații DGASPC-urilor, care trebuie asigurați de Guvern, din bugetul de stat, este o problemă la nivel național. Întârzierile cu plata salariilor ar fi început, undeva, în lunile mai-iunie, iar dacă la Galați întârzierea este de numai o lună, grație alocărilor decise de Consiliul Județean, în țară sunt direcții ai căror angajați nu și-au primit banii pe ultimele două sau chiar trei luni. În anii anteriori, cutuma era să se asigure bugetul DGASPC-urilor pe trei trimestre, urmând ca banii pentru ultimul trimestru să fie dați de Guvern după rectificarea de buget.

”Este vorba despre categoria profesională care a fost carantinată la muncă timp de 14 zile consecutive, lăsându-i apoi să plece în sânul familiei fără măcar a fi testați, mulți dintre ei preferând să se izoleze în alte locuri decât la domiciliu, pentru a-și proteja membrii de familie. Și iată cum le-au fost răsplătite eforturile: peste 4.000 de angajați nu și-au primit salariile aferente lunii septembrie; peste 50.000 de salariați nu-și vor primi salariile pentru luna octombrie, pentru că nu au fost virați bani de la buget; mulți angajatori care au plătit din salariile restante (chiar și de două-trei luni) nu au mai avut bani pentru a plăti contribuțiile sociale, făcând ca acei salariați să-și piardă calitatea de asigurați; acordarea stimulentului de risc a rămas doar încă o promisiune deșartă”, a spus liderul Cartel ALFA Galați, Romică Gîrneață, adăugând: ”Culmea cinismului, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, aflată la Ministerul Muncii, face presiuni pentru dezinstituționalizarea sistemului, adică pentru trecerea de la sistemul de îngrijire în instituțiile de stat, la îngrijirea în cadrul familiei (care nu va avea posibilități materiale) sau în cadrul unor ONG-uri, unele atât de dragi și apropiate de dna ministru al Muncii”.

La rândul lui, președintele CJ Galați, Costel Fotea, a oferit următoarea declarație de presă: "Cer public Guvernului României să nu mai pedepsească copiii şi angajaţii de la Direcția de Protecţie a Copilului. Este o dramă ceea ce se întâmplă acum la Direcţiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din ţară, care din cauza Guvernului au rămas fără bani. Practic, Guvernul a alocat bani în acest an doar pentru trei luni de funcţionare. Adică 20,5 milioane de lei, dintr-un necesar de 80 milioane de lei. A trebuit să facem eforturi considerabile pentru a găsi banii necesari, astfel încât copiii şi salariaţii să nu rămână fără fonduri încă din această primăvară. Sunt direcţii în ţară care au rămas fără bani înca de acum câteva luni. La Galaţi nu s-a întâmplat asa ceva până acum, deoarece Consiliul Judeţean a alocat anul acesta 46,5 milioane de lei. Am tras numeroase semnale de alarmă încă din primăvara acestui an asupra acestei situaţii. Fac un nou apel de urgenţă către Guvernul României să aloce cât mai repede banii de care Protecţia Copilului are nevoie pentru a putea funcţiona în continuare. De asemenea, suntem şi noi în plină analiză a datelor financiare pentru a identifica noi resurse bugetare. Nu s-a întamplat niciodată ca Guvernul României să aloce Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului doar 25 la sută din banii necesari".

Citit 4076 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Noiembrie 2020 08:41

6 comentarii

 • postat de Ceri
  Vineri, 13 Noiembrie 2020 12:33
  46.97.176.***
  Lupta a doua partide tâmpite, umilesc și dezbina oamenii.Sunt bani,și la Guvern și la locale,dar nu au circuit din cauze politicilor create de toti nenorocitii de a putere.NESIMTITI. SI ASTA CA LE INGADUIM.TOTI DAR ABSOLUT TOTI TREBUIE CHEMATI SA RASPUNDA.
  0
  4
  Raportează
 • postat de MitzaLiber
  Vineri, 13 Noiembrie 2020 09:53
  188.24.234.***
  @Mara - Stimata doamna vorbiti in necunostinta de cauza. Faceti va rog un calcul si spuneti cam cati angajati ar trebui sa aiba un centru cu 10 beneficiari. Luati in calcul faptul ca este necesara asigurarea permanentei, esti obligat sa dai zile libere personalului, esti obligat sa dai concedii de odihna, mai apare cate un concediu medical (mai ales la momentul actual cu acest virus) si nu toata lumea este dispusa sa vina la serviciu din timpul liber. Nu mai spun ca tot timpul sunt controale de la alte institutii ale statului DSP, DSV, Pompieri, ITM, AJPIS si multe altele, iar totul trebuie sa fie in perfecta stare de functionare asa cum este si normal de altfel.

  Cat despre salarii, 3500 de lei vi se pare o suma exorbitanta? Eu spun ca este o suma relativ decenta, in conditiile in care nu toti angajatii dintr-un centru primesc aceasta suma, iar raspunderea este enorma. In conditiile in care ai un salariu brut de 4000-4100 de lei, net-ul va fi de 2500-2600 de lei, nicidecum 3500 de lei asa cum afirmati.

  Asa ca va doresc sa va angajati intr-un acest tip de centru, sa lucrati in ture de noapte, sa lucrati in zile de sarbatori legale, sa fiti chemata la munca din timpul dvs liber, sa va fie facuta rechemare din concediu, eventual sa "beneficiati" si de o "cazare" timp de 14 zile consecutive fara sa plecati acasa si sa asigurati permanenta cu jumatate din personal, iar la final de luna sa plecati acasa cu un salariu net de 2500-2600 de lei. Asta in conditiile in care il veti lua.
  3
  11
  Raportează
 • postat de Adriana
  Vineri, 13 Noiembrie 2020 09:11
  62.231.94.***
  20 primiti + 46 alocati au 66, dif. au platit apa restanta din 2009 de cand e Gelu Stan director general. Ati avut insa ati distribuit catre cine avea
  1
  0
  Raportează
 • postat de Anonim
  Vineri, 13 Noiembrie 2020 08:30
  81.196.55.***
  Stimata doamna Mara voi respecta doleatele dumneavoastră si voi merge in privat, dar sa nu va aud ca va plangeti ca toate serviciile sociale oferite de stat vor fi contra cost.
  - Sa nu te aud cand analiza dosarului de handicap pentru copilul/parintii dumneavoastra pentru care este necesara la tratamentele de specialitate va va costa 100-1000 lei/ fiecare analiza a dosarului (Va aducem la cunostinta ca putem practica adaos comerical de 0-1000%)
  -Sa nu va aud cand aveti probleme disciplinare cu copilul deoarece nu ati stiut sa ii oferiti cei 7 ani de acasa deoarece nu va permiteti atunci cand sunteti mama minora/sau nu consiliere din partea unui profesionist in ce directie sa mergeti si pentru problemele disciplinare pentru care va este necesara consilierea psihologica care daca in trecut era gratis acum va costa 200 lei sedinta.
  -Sa nu va aud ca o persoana cu handicap/copil a intrat in casa de vacanta si acum legal nu aveti voie sa il dati afara (fiind perioada sezonului rece) si va fi cazat la dumneavoastra pana in martie deoarece nu aveti unde sa il duceti, poate doar la hotel pe banii dumneavoastra.
  - Sa nu va aud ca daca va bate sotul ca vreti cazare si consiliere din partea unui specialist deoarece va este frica de el. Va trimitem la hotel pentru 100-200 lei o noapte plus alte cheltuieli.
  -Sa nu va aud ca acum, in pandemie, privatul dumneavoastra v-a dat cu sutul ca nu isi mai permite sa va tina. Acum nu puteti sa mai dati copilul cu/sau fara handicap la stat pana cand va reveniti financiar sau riscati sa ajungeti in strada pentru neplata datoriilor sau puteti pentru suma modica de 4000 lei/lună.

  Va rog sa lasati fanteziile astea cu 28 de angajati la 10 beneficiari. Legal vorbim suntem obligati sa avem o organigrama de 80% personal de specialitate si 20% personal auxiliar. Acum va intreb pe dumneavoastra ce preferati ? Sa fiti ”tratata” de o persoana care isi imparte timpul cu dumneavoastră si poate cu inca 1-5 persoane sau o persoana care are in ”intretinere” 30-100 de persoane si poate, poate va ajunge saptamana urmatoare la probleme dumneavoastra daca are timp.

  Nu sunt in masura sa spun care partid e mai bun sau mai prost, dar aici vine vorba de modul de trai al acestor persoane care au dorit sa faca asta si o fac cu placere. Nu sunt ASISTATI SOCIALI, cersetori sau plimbatori de hartii, sunt persoane specializate de care depinde societatea pentru care drepturile salariale le-au fost incalcate. Daca pentru hoti iesiti in strada pentru ei de ce nu iesiti?
  5
  6
  Raportează
 • postat de Mara
  Vineri, 13 Noiembrie 2020 01:11
  86.124.204.***
  Mergeti sa lucrati in privat daca vteti sa va luat banii la timp.....l-ati votat pe Fotea, a-ti votat PSD-ul luati-o in brate! La munca daca vreti bani putori ordinare.! Serviciile sociale intitutionslizate trebuiec liberalizate ..statul cheltuie f multi bani cu atarnatori politici in majoritate PSD ..in centrele de copii sunt cate 10 beneficiari si 28 de angajati - 4 bucatarese, o spalatoreasa, 4 infirmieri , 6 supraveghetori de noapte , 7 de zi si 1 asistent social.-2 personal curatenie...in conditiile in care salaruile depasesc o medie de 3500 lei.
  16
  17
  Raportează
 • postat de A
  Joi, 12 Noiembrie 2020 19:22
  89.137.230.***
  Tara e in colaps. Scapa cine poate. Banii s-au dus la ministerul apararii care se fac ca ne apara de rusi dar ei stau acolo in banca lor. 2% pentru NATO pentru ca americanii si rusii se fac ca se razboiesc si ca vine razboiul si noi cotizam ca fraierii. Daca vrea sa vina rusul peste tine in 24 ore ocupa jumate de tara. Bani ar mai fi dar i-au papat cei din sistemul de sanatate unde e cea mai mare caracatita mama in mana cu cea politica. Sa se dea banii la oameni dar ce care lucreaza acolo sa nu se mai bazeze in viitor pe astfel se serviciu. E nesigur!
  9
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.